Advertentie
juridisch / Nieuws

Den Haag kon frauderende ambtenaar niet eerder ontslaan

Er was in 2016 onvoldoende bewijs tegen een frauderende Haagse ambtenaar om haar te ontslaan, meldt wethouder Bruines. Dat gebeurde in 2020.

16 september 2022
paspoortfraude
Shutterstock

De Haagse ambtenaar die tussen 2009 en 2014 paspoorten vervalste voor criminelen, waaronder topcrimineel Ridouan Taghi, kon niet al in 2016 worden ontslagen door de gemeente Den Haag. Er was toen onvoldoende bewijs van fraude. Dat maakte wethouder Saskia Bruines (D66, personeel en organisatie) donderdagavond bekend in een commissievergadering.

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

Geheimhouding

De ambtenaar wordt ervan verdacht vervalste paspoorten te hebben geleverd aan 22 mensen. Daar zou ze 16.000 euro voor hebben ontvangen. De vrouw werd na intern onderzoek eerst overgeplaatst om in 2020 toch ontslagen te worden. Vanwege het onderzoek van het Openbaar Ministerie werd de gemeenteraad de afgelopen twee jaar alleen in het geheim geïnformeerd over de gang van zaken rond haar ontslag. De gemeenteraad besloot de geheimhouding op te heffen, omdat zij inmiddels in een pro-formazaak voor de rechter heeft gestaan.

Geen bewijs

De gemeente Den Haag kreeg in april 2016 al een melding van de marechaussee dat zij in 2014 een vervalst paspoort had uitgegeven. Daarop stelde de gemeente een intern onderzoek in wat al snel leidde richting de bewuste ambtenaar. ‘De betrokkenheid van deze medewerker is uit een intern feitenonderzoek naar voren gekomen’, tekende Omroep West op uit de mond van Bruines. Uit dat onderzoek bleek dat er veel fouten zijn gemaakt, veel ondeugdelijke procedures zijn gevolgd en niet de juiste werkwijze is gehanteerd. ‘Maar er is geen kwade opzet gevonden. Er was geen bewijs van frauduleuze handelingen’, aldus de wethouder.

Foute keuze

Omdat er wel sprake was van ernstig plichtsverzuim kreeg de ambtenaar voorwaardelijk strafontslag, waarop ze werd overgeplaatst naar de afdeling Beheer en Verstrekking, een ander team binnen de afdeling Burgerzaken. Bruines noemt dit nu een ‘foute keuze’, meldt Omroep West. ‘Achteraf gezien had deze medewerkster nooit overgeplaatst moeten worden. Hier had een andere plek voor moeten worden gevonden. Dit zouden wij nooit meer zo doen.’ Omdat de ambtenaar op de nieuwe plek niet meer in de fout ging en de omvang van de vervalsingen nog niet duidelijk was, kraaide er geen haan meer naar. Weliswaar was aangifte gedaan vanwege het vervalste paspoort, maar niet tegen deze medewerkster vanwege gebrek aan bewijs. De gemeente kon de ambtenaar dus niet direct ontslaan.

Vier ogenprincipe

Dat gebeurde wel in 2020, nadat het Openbaar Ministerie met negen vorderingen was gekomen. Informatie uit over verschillende zaken leidde iedere keer naar dezelfde medewerker. Toen de gemeentesecretaris van het OM vernam wat de verdenkingen waren, werd de ambtenaar geschorst. Toen zij daarna niet op gesprekken verscheen volgde ontslag. De werkprocessen zijn inmiddels ander ingericht, meldde de wethouder, al kan ze niet uitsluiten dat dergelijke incidenten opnieuw kunnen gebeuren, omdat criminelen nu eenmaal ‘de zwakste schakel’ zoeken. De gemeente hanteert nu wel het ‘vier ogenprincipe’, vertelde Bruines, wat behelst dat altijd iemand anders altijd meekijkt. ‘Ook rouleren we veel meer met mensen, waardoor mensen niet te lang met elkaar samen werken.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie