Burgemeester Zwolle voor rechter gesleept
Zwolse coffeeshopeigenaren noemen het besluit van de burgemeester hun opslag te sluiten na de vondst van kilo's wiet 'buitenproportioneel'.
Twee voormalig coffeeshopeigenaren eisen 12.000 euro schadevergoeding van Peter Snijders, burgemeester van Zwolle. Ook vinden de ondernemers dat Snijders verantwoordelijk is voor reputatieschade.
Buitenproportioneel
Vorig jaar namen de eigenaren het besluit om coffeeshop The New Balance na dertig jaar te sluiten, maar na een inbraak in januari 2021 in de opslag van de handelsvoorraad vond de politie aldaar 13,5 kilo wiet. Volgens de uitbater is dat een handelsvoorraad voor drie weken. Een coffeeshop mag maximaal 500 gram softdrugs in huis hebben, maar volgens een van de eigenaren heeft de burgemeester van Zwolle eerder erkend dat een coffeeshop niet kan bestaan zonder externe handelsvoorraad, zegt deze in De Stentor. De politie zou daar in Zwolle dan ook niet op rechercheren. De eigenaar noemt het handelen van de politie destijds 'onrechtmatig'. Maar het besluit van de burgemeester om het pand zes maanden te sluiten noemt ze ‘buitenproportioneel’.
Huur terugbetalen
Het besluit met de coffeeshop te stoppen, omdat de uitbater 'zich onterecht behandeld voelt als crimineel', was immers al genomen en het pand waar de voorraad lag opgeslagen zou niet meer worden gebruikt. Door de tijdelijke sluiting van het pand waren de eigenaren genoodzaakt de huur door te betalen en dat bedrag (12.000 euro) eisen ze nu bij de rechter terug van de burgemeester. Reputatieschade hebben zij ook geleden, vinden de eigenaren. Een van hen heeft zich ingezet voor de vorming van het Zwolse drugsbeleid, betoogde de advocaat. ‘Als je dan na 30 jaar zo wordt behandeld, is dat je eer en goede naam te na. Heel Zwolle heeft het in De Stentor kunnen lezen’, zegt deze in dezelfde krant.
Arbitrair machtsvertoon
Ze wijst erop dat ze de burgemeesters van Kampen en Deventer heeft ontvangen, voorlichting heeft gegeven aan de politie en heeft samengewerkt met verslavingszorg. Maar volgens haar werden de uitbaters de laatste paar jaar alleen maar tegengewerkt. ‘Het is jammer dat de nieuwe burgemeester nooit met ons in gesprek is geweest.’ Volgens haar man voelt het ‘als een schop na’. De eigenaren spannen de zaak ook aan vanwege het maatschappelijk belang: is het evenredig om een pand te sluiten waarin een handelsvoorraad van een coffeeshop ligt? Daarmee komt de ‘strenge’ koers in het Damocles-beleid die burgemeester Snijders sinds november 2020 voert ook onder de loep. Snijders heeft al meerdere woningen voor langere tijd gesloten, omdat er drugs zou worden verhandeld. In de raad leverde D66 al kritiek op die aanpak. De partij noemde die ‘arbitrair machtsvertoon’.
Gemeente-overstijgend
De jurist van de gemeente kon zich vinden in zowel de claim als de reputatieschade, meldt De Stentor verder. Het maatschappelijk belang van de kwestie noemde hij 'zaak-overstijgend en gemeente-overstijgend en laat hij aan de rechter. De verwachting is dat de bestuursrechter uiterlijk begin oktober een uitspraak doet in deze zaak.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.