Boa's mogen ook in andere gemeenten verkeer handhaven
Na Utrecht mogen boa's ook in Breda, Venlo en Zaanstad verkeersregels controleren.
Vanaf nu mogen buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) ook in de gemeenten Breda, Harderwijk, Schouwen-Duiveland, Venlo en Zaanstad fietsers en wandelaars controleren op verkeersovertredingen. Dit tot vreugde van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het gaat hier om een uitbreiding van een proef met boa's die eerder in de gemeente Utrecht is gedaan.
Motie
Het begon in 2019 met een motie van toenmalig Kamerlid Chris van Dam (CDA). Hij verzocht de minister van Justitie een pilot in Utrecht toe te staan vanwege het gebrek aan politiecapaciteit om lichte verkeersovertredingen te handhaven. De motie kreeg navolging: de boa's mochten fietsers controleren op hun fietslichten en smartphonegebruik, en zowel fietsers als wandelaars een boete geven als ze een rood licht negeerden. Sinds 1 juli 2019 is telefoongebruik op de fiets strafbaar.
Identiteitsbewijs
Een jaar geleden werd de pilot positief geëvalueerd. Eén probleem was dat boa's niet mogen fouilleren als ze een boete willen uitdelen en een burger zijn of haar identiteitsbewijs niet wil tonen. Ze konden evenmin kijken in het politiesysteem van digitale persoonsbewijzen. Daarom stond er niks anders op dan met de boeteling te wachten tot de politie kwam. Dit probleem heeft de huidige minister van Justitie nu verholpen: boa's krijgen toegang tot het rijbewijzenregister van het RDW om iemands identiteit te kunnen vaststellen.
Uit de pilot in Utrecht bleek ook dat stoptekens van boa's bijna nooit worden genegeerd. Dat werd gevreesd, omdat boa's op de stoep moeten blijven en niet zoals een agent op het fietspad mogen stappen om een fietser halt toe te roepen.
Breda
In de gemeenteraad van Breda vraagt D66-raadslid Talitha Korsmit zich af of de boa's met de nieuwe taken niet te zwaar belast worden. Ze zegt verbaasd te zijn dat de boa's nu verkeersregels mogen gaan controleren, terwijl het gemeentebestuur eerder zou hebben laten weten dat de boa's het te druk hebben om het lachgasverbod en de vuurwerkvrije zones te kunnen handhaven.
Venlo
Een gemeente als Venlo heeft zestien geüniformeerde en vier ongeüniformeerde boa’s in dienst. Hun voornaamste taken waren tot nog toe 'handhaven van parkeren, afvaldumpingen, bijplaatsingen van afval en wijkgericht werken', zo staat in een recente evaluatie van de gemeente.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.