Advertentie
juridisch / Nieuws

Amsterdam hoeft mantelzorger geen urgentieverklaring te geven

De man uit Wormer had eerst alle voorliggende voorzieningen moeten benutten, aldus de Raad van State.

16 januari 2024
De Stopera in Amsterdam
Shutterstock

De gemeente Amsterdam hoeft een mantelzorger uit Wormer geen urgentieverklaring te geven zodat hij sneller bij zijn zorgbehoevende zus en ouders in Amsterdam kan zijn. Dat oordeelt de Raad van State. De inwoner moet ’s nachts vaak uit bed voor zijn zus, wat naast zijn baan en gezin een zware belasting voor hem is. De hoogste bestuursrechter vraagt zich echter af of verhuizen naar de hoofdstad de oplossing is.  

Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Gemeente Lansingerland
Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Directeur

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) via Hunter Select
Directeur

Een echtpaar – man, partner en kind – wonen samen in een huurwoning in het Noord-Hollandse Wormer. De man is mantelzorger voor zijn ouders en zus, die alle drie in Amsterdam wonen. Zij wonen op ongeveer 17 en 19 kilometer afstand van hun mantelzorger. Regelmatig moet de man hun kant op; overdag, en soms midden in de nacht. Zijn zus heeft een ernstige vorm van schizofrenie met angst- en paniekklachten, en heeft vaak ’s nachts hulp nodig van haar broer.  

Nachtrust

De mantelzorg is volgens het echtpaar nodig om ervoor te zorgen dat de zus en de ouders zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar het vraagt veel van de man. Het heen en weer reizen en het gebrek aan nachtrust zijn erg belastend. Hij wil graag naar de hoofdstad verhuizen en heeft daarvoor een urgentieverklaring aangevraagd bij de gemeente Amsterdam. Die wees zijn aanvraag echter af. Ten onrechte, vindt de Wormer. Na een mislukte bezwaarprocedure stapte hij naar de rechter, die zijn beroep ongegrond verklaart. De mantelzorger ging vervolgens in hoger beroep.   

Voorliggende voorzieningen

Om in aanmerking te komen voor een urgentieverklaring, zo stelt de Raad van State in haar uitspraak, moeten eerst alle voorliggende voorzieningen worden benut. Dat heeft de man volgens de Afdeling bestuursrechtspraak niet aannemelijk gemaakt.

Andere zorginstellingen

Het tweede argument van de mantelzorger is dat er ’s nachts hulp verleend moet worden. Die zorg kan door bepaalde instellingen simpelweg niet gegeven worden, betoogt hij. Maar ook op dit punt geeft de Raad van State de man geen gelijk. Het is namelijk onduidelijk of er geen andere zorginstellingen zijn ‘die deze zorg in de nacht, al dan niet gedeeltelijk, wel kunnen leveren’, zo licht de rechter toe.   

Google Maps

Het is bovendien de vraag hoeveel tijdswinst zijn verhuizing zou opleveren. Eerder meldde het Amsterdamse college dat volgens Google Maps de man binnen een half uur bij zowel zijn ouders als zijn zus kan zijn. De reistijd zou, als hij in Amsterdam woont, niet veel minder of zelfs meer kunnen worden. De Raad van State sluit zich hierbij aan. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Wat een viezerikken. Geef die man een kans om te slapen want die gaat kapot.
Bert Bakker
Maar ja dan moet je ook anderen helpen natuurlijk en dat is niet de bedoeling. Wel weer een paar duizend woningen weggeven aan ander volk. Fluitend.
PJ Westerhof LL.M MIM
De goede man krijgt natuurlijk wél het jaarlijkse 'bedankje' voor zijn inzet "zonder hetwelk de gemeentelijke zorg niet zou kunnen bestaan'. En natuurlijk de €5.-- waardebon.
De behandelend ambtenaar heeft uiteraard wél een woning in Amsterdam.

Deambtenarij en leden van de Raad van State hebben kennelijk geen benul hoe dit soort 'midden in de nacht mantelzorg' werkt. Inclusief alle gesloten deuren op dat tijdstip.
De man had zijn bezwaar 'beter moeten onderbouwen'. Daar had hij waarschijnlijk de puf niet meer voor.
Advertentie