Vahstal vecht arbitrage aan
De arbiters in de zaak tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente Amersfoort hebben hun werk niet goed gedaan, vindt althans Vahstal.
De zich al bijna veertig jaar voortslepende zaak tussen de Amersfoortse projectontwikkelaar Hans Vahstal en de gemeente Amersfoort krijgt weer een nieuw hoofdstuk. Vahstal heeft de gemeenten laten weten dat hij de arbitrage bij de rechtbank in Utrecht aanvecht. Volgens hem hebben zij hun werk niet goed gedaan.
Taxaties te laag
Vahstal kreeg ‘slechts’ 5,35 miljoen euro schadevergoeding, waar hij maar liefst 47,5 miljoen euro had geëist. Maar bij het toekennen ervan hebben de arbiters teveel waarde gehecht aan taxaties die door de gemeente Amersfoort zijn gemaakt. Dat stelt althans waarderingsbureau Talanton Valuation in een rapport dat bij de dagvaarding van Vahstal is gevoegd. Dat meldt journalist Miro Lucassen, die in 2016 een boek schreef over de zaak-Vahstal en dat intussen heeft aangevuld, op zijn website.
Gemeente tekortgeschoten
In december 2020 besloten de bindend adviseurs dat de gemeente toerekenbaar tekort is geschoten in haar verplichting om aan Vahstal locaties in Amersfoort aan te bieden voor de bouw van 244 woningen en dus aansprakelijk is voor de schade die Vahstal als gevolg van dat tekortschieten heeft geleden. Vorig jaar mei besloten bindend adviseurs in de schadestaatprocedure dat de gemeente Vahstal een bedrag van 5,35 miljoen euro plus wettelijke rente moest betalen, wat in totaal neerkomt op 6,5 miljoen euro.
Het rapport van BaseValue zou zoveel gebreken en tekortkomingen bevatten dat de arbiters het buiten beschouwing hadden moeten laten
Verschillende taxateurs
Beide partijen hadden een taxateur ingeschakeld. De gemeente Amersfoort koos voor BaseValue en Vahstal voor Steenhuijs. Het rapport van Steenhuijs bevat volgens Talanton de meest concrete beschrijving van de feiten en omstandigheden, waardoor het een betere indicatie zou geven van de door Vahstal geleden schade, schrijft Lucassen. Het rapport van BaseValue zou zoveel gebreken en tekortkomingen bevatten dat de arbiters het buiten beschouwing hadden moeten laten. Mocht de rechtbank Midden-Nederland er ook zo over denken, dan kan zij de arbitrage-uitspraak vernietigen.
Geen geld apart gezet
Alle documentatie over het proces is door de gemeente en Vahstal geheim verklaard, waaronder dus ook de uitspraak van de arbiters. Daarvan mochten beide partijen er overigens één uitkiezen, waarna zij samen een voorzitter kozen. De gemeenteraad is wel geïnformeerd, maar achter gesloten deuren en onder geheimhouding. Het college kiest er niet voor om opnieuw geld apart te houden zolang het nog maar de vraag is of de procedure van Vahstal kans van slagen heeft, heeft wethouder Willem-Jan Stegeman laten weten.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.