Advertentie
financiën / Nieuws

‘Noodplan nodig voor stijgende nieuwbouwprijzen’

Eigen Huis: als de prijzen verder stijgen 'wordt een nieuwbouwwoning voor steeds meer mensen onbereikbaar.’

26 augustus 2022
nieuwbouw in Hengelo
Een nieuwbouwwijk in Hengelo, 25 augustus 2022ANP

In twaalf gemeenten zijn de bouwleges in een jaar tijd maar liefst 10 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de bouwleges in alle gemeenten. De branchevereniging noemt de ‘enorme verhogingen’ in sommige gemeenten onacceptabel en roept de minister op om de prijs van nieuwbouwvergunningen te beperken.

Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Gemeente Nunspeet
Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Senior Technisch Auteur

Yacht
Senior Technisch Auteur

Nieuwe wet

Als er geen noodplan is wanneer er per 1 januari een nieuw systeem voor bouwtoezicht wordt ingevoerd, ‘is de kans groot dat de prijzen van nieuwbouwwoningen door hoge gemeentelijke bouwleges en extra kosten van bouwtoezicht nog verder stijgen’, waarschuwt Eigen Huis. ‘Als dat gebeurt wordt een nieuwbouwwoning voor steeds meer mensen onbereikbaar.’

‘Het is nu al erg moeilijk om betaalbare nieuwbouwwoningen te bouwen of je huis voor een redelijk bedrag te laten verbouwen’, stelt directeur Cindy Kremer, directeur. ‘De nieuwe Wet kwaliteitsborging mag dit niet nog moeilijker maken.’ Daarom wil Eigen Huis garanties dat de nieuwe wet niet leidt tot nog hogere vergunningskosten. ‘Als dat toch gaat gebeuren, dan moet het rijk snel kunnen ingrijpen.’

Afspraken met gemeenten

Landelijk stegen de gemeentelijke bouwleges gemiddeld met 2,7 procent, maar de huidige tarieven werden eind 2021 vastgesteld, vóór de sterke inflatiestijging van dit jaar. De gemeenten waar de bouwleges het sterkst stegen zijn Wormerland en Putten. In Wormerland waren de leges 5.787 euro en daar komt dit jaar 6.500 euro bij – een stijging van 113 procent. In Putten kwam er 1.684 euro bij, oftewel 54 procent.

De verschillen tussen gemeenten zijn ‘extreem groot’, benadrukt Eigen Huis. Nieuwbouwkopers in Zeist, Wormerland en Terschelling betalen voor dezelfde vergunning ruim 12.000 euro terwijl kopers in Weert, Den Haag en Waddinxveen rond de 2.000 euro betalen.

‘Voordat de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt moeten er met gemeenten afspraken worden gemaakt over de wijze waarop de tarieven worden berekend’, zegt Kremer. ‘Dan kan de gemeenteraad de kosten controleren en ingrijpen als dat nodig is.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het geprivatiseerde bouwtoezicht is uitgevonden om private partijen geld te laten verdienen. Dat past in de agenda en methode van het neoliberalisme van VVD, CDA en D66. Het gebruik maken van politieke structuren om private belangen te behartigen. Het gaat niet om de burger. Omtzigt schreeuwt in de kamer: laat het om de burger gaan! Maar het heeft tot nu toe geen effect gehad.
Het beste noodplan om de prijzen omlaag te krijgen is het stoppen van de kwantitatieve groei van Nederland. We hebben het over economische activiteiten die lage lonen arbeid uit het buitenland aantrekken. Stop met de private verdienmodellen die gelinkt zijn aan de agrarische sector. Slachterijen bijvoorbeeld, die al decennialang hun personeel uit het buitenland halen. Tomatenkwekers waarvoor hetzelfde geldt. Leg de distributiesector aan banden. De voertaal is er pools. Als de kwantitatieve groei stopt, dan zullen de prijzen snel zakken. Hoe groot is dan die kwantitatieve groei? We hebben het over een toename tussen 2008 en 2021 met 850.000 huishoudens waarvan 60% voor rekening komt van economische verdienmodellen en ca. 25% van asiel gerelateerde immigratie en ca. 15% van toename van het aantal alleenwonenden. We moeten niet vergeten dat het niet alleen gaat om meer woningen, maar ook om meer wegen, openbaar vervoer, scholen, ziekenhuizen, kortom alles moet groeien. Daar wordt in Den Haag niet over gesproken. Die kosten die komen er nog bij.
T. Simpelmans
Net als bij de omgevingswet heb ik geen idee welk probleem men wil oplossen met de wet kwaliteitsborging.
T. Simpelmans
Maar even los daarvan. Het artikel gaat over legeskosten, maar de titel beloofde mij iets over de sterk gestegen bouwkosten. Daarbinnen vallen de legeskosten volkomen in het niet.
Hielco Wiersma
Het lijkt er verdacht veel op dat sommige gemeenten hun hobby's en gaten in de begroting mede proberen te dichten via het drastisch verhogen van de bouwleges. Op deze wijze komen we zeker niet tot de bouw van woningen.
Advertentie