Advertentie
financiën / Nieuws

‘Woningtaxatie is raar fenomeen aan het worden’

Woningtaxateurs laten zich zozeer leiden door de koopprijs dat een taxatie, die onafhankelijk zou moeten zijn, in feite niet meer onafhankelijk is. Dat zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer in reactie op een bericht van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).

12 maart 2019
Beeld-bij-nieuwsbericht-hypotheekloze-woningaankopen.jpg

Woningtaxateurs laten zich zozeer leiden door de koopprijs dat een taxatie, die onafhankelijk zou moeten zijn, in feite niet meer onafhankelijk is. Dat zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer in reactie op een bericht van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).

Laten leiden

‘De kwaliteit en onafhankelijkheid van woningtaxaties moet worden verbeterd’, schrijft het FSC, dat verbonden is aan De Nederlandsche Bank (DNB). Er zou sprake zijn van systematische overwaardering bij woningtaxaties en taxateurs laten zich te vaak leiden door de koopsom.

Niet onafhankelijk

‘De Waarderingskamer herkent dit fenomeen wel’, zegt Kathmann. Op het moment dat iemand een woning koopt moet een taxateur de waarde van een woning schatten, maar meestal is de uitkomst op de duizend euro nauwkeurig gelijk aan de overeengekomen verkoopprijs. ‘Het exacte bedrag dat precies overeenkomt met de verkoopprijs benadrukt dat de taxateur zich heel sterk laat leiden door de verkoopprijs. Die wist hoeveel er uit moest komen en dus is de taxatie niet onafhankelijk te noemen. Eigenlijk moet je van de taxateur niet meer verwachten dan een oordeel dat de overeengekomen verkoopprijs wel of niet reëel is.’

Moeilijk doen

Waarom doet dit fenomeen zich voor? ‘Als de taxateur een bedrag van 10.000 euro onder de verkoopprijs zou opschrijven, gaat de bank moeilijk doen’, zegt Kathmann. De kopers hebben te maken met de financieringsnorm, dat niet meer dan 100 procent van de waarde van een woning geleend mag worden. ‘Dus moet er bewijs zijn dat de lening terecht is en moet er in het taxatierapport minimaal dat bedrag staan. Taxaties voor hypotheekverstrekking zijn zo een raar fenomeen aan het worden.’

Systematische overwaardering

Uit onderzoek van DNB blijkt dat er sprake is van ‘systematische overwaardering bij woningtaxaties’. Statistisch gezien zou men verwachten dat de taxaties rondom de overeengekomen verkoopprijs zitten, soms een beetje erboven en soms een beetje eronder, maar DNB concludeerde dat de taxaties er nooit onder zitten. Altijd gelijk of een beetje erboven.

Onderzoek

Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet momenteel onderzoek naar hoe het systeem nu werkt en naar manieren om het in de toekomst te verbeteren.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

frank
Vreemd dit, want als iemand meer heeft geboden dan de vraagprijs maar dit bedrag niet in zijn hypotheek heeft zitten, dan kan je toch een taxatie hebben die onder de verkoopprijs zit?
Paul / projectleider
Sterker nog als een huis geveild wordt, praat je weer over andere prijzen vaak...
Fred Smit
Het lijkt me reëel dat taxateurs zich laten leiden door de koopprijis. De "waarde" wordt immers bepaald door wat iemand er voor wil betalen... Andere beter meetbare criteria als inhoud, grondoppervlak, herbouwwaarde zijn in de huidige markt nauwelijks relevant.

Taxatie van de verkoopwwarde in de huidge markt kan, bij koop/verkoop, dus alleen bepaald worden op basis van de werkelijke verkooprijs.
Joop
Oh, maar het zit nog veel gekker in elkaar. Als we een tweedehands auto kopen of een ander ding dan is de waarde daarvan een bepaald percentage van de nieuwprijs. Logisch, van het object is al gebruik gemaakt, dus is het minder waard. Maar niet bij huizen, ook al heb je er ik weet niet hoe lang er in gewoond en dus verbruikt, de waarde gaat (moet?) omhoog, tot ver voorbij de intrinsieke waarde van het gebouw. Intrinsieke waarde is de waarde waarvoor je het neerzet, laat bouwen. En die nieuwbouw waarde is vaak al niet wat het intrinsiek zou moeten zijn, namelijk ook al te hoog. Huizen aanbieden tegen de waarde zoals we andere tweede hands artikelen kopen zou voor velen een verademing zijn, ze kunnen dan een woning kopen en deze binnen hun eigen budget weer opknappen. Zal nog wel even duren, helaas..
H. Wiersma / gepens.
Hoogste tijd dat de WOZ wordt vervangen door een beter instrument. Er zijn voorbeelden bekend van WOZ stijgingen van E 239.000 in 2015 naar E 473.000 in 2019. Te gek voor woorden!
M / Adviseur
@Joop: het huis wordt ook niet meer waard (tenzij grondig gerenoveerd met duurdere keuken etc.) Het is de grond die steeds meer waard wordt.
Hugo Wijnands / Taxateur
Woningtaxaties worden vaak uitgevoerd omdat de bank de marktwaarde van het onderpand wenst te kennen. De opdrachtgever (koper van de woning) is dus eigenlijk niet de juiste (de bank zou de opdracht moeten geven). Discussie kan zijn dat als iemand een bepaalde prijs betaalt dit dan de marktwaarde is. In een stijgende markt zullen de referenties altijd lager zijn (immers taxateurs kijken naar het verleden). Aardig onderwerp om tot in detail te bespreken.
Henk Donkers / medewerker
In de prijs van huizen komt natuurlijk de schaarste tot uitdrukking. Als er te weinig gebouwd wordt stijgt de prijs van "wonen", ongeacht of dit de grond of de woning is. Om te wonen heb je nu eenmaal beide nodig. Dat zou bij auto's ook zo zijn. Daarvan zijn er genoeg dus stijgt de prijs niet. Stel dat er een schaarste is aan auto's, in dat geval zou de prijs van 2e hands auto's echt wel stijgen.

Om wonen betaalbaar te houden (levensnoodzaak) moet dus de overheid invloed uitoefenen.
H. Wiersma / gepens.
In grotere gemeenten ligt het duidelijk anders. Daar dicteert de gemeente over het algemeen de prijs per m2 per woning per wijk zonder te kijken naar de staat van onderhoud van een woning en zonder rekening te houden met de mindere waarde van woningen op erfpachtgrond (voorbeeld Amsterdam). Ronduit schandalig wat daar met de WOZ gebeurd. De Waarderingskamer ziet het en kijkt er naar en doet er niets aan. De WOZ daar heeft meer weg van volksverlakkerij.
Ellen
@Fred, het huis van mij buren is voor een belachelijk hoge prijs verkocht. Mijn WOZ gaat ook omhoog, maar ik vind mijn huis helemaal niks meer waard geworden.

Een paar jaar terug verkochten mijn andere buren trouwens hun huis ver onder de marktprijs omdat ze er snel af wilden. Gek genoeg ging de WOZ daar niet mee omlaag.

Ik zou denken dat het moet gaan om de intrinsieke waarde van een huis, niet om wat een gek ervoor geeft of het voor weggeeft.
Advertentie