‘Woningtaxatie is raar fenomeen aan het worden’
Woningtaxateurs laten zich zozeer leiden door de koopprijs dat een taxatie, die onafhankelijk zou moeten zijn, in feite niet meer onafhankelijk is. Dat zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer in reactie op een bericht van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).
Woningtaxateurs laten zich zozeer leiden door de koopprijs dat een taxatie, die onafhankelijk zou moeten zijn, in feite niet meer onafhankelijk is. Dat zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer in reactie op een bericht van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).
Laten leiden
‘De kwaliteit en onafhankelijkheid van woningtaxaties moet worden verbeterd’, schrijft het FSC, dat verbonden is aan De Nederlandsche Bank (DNB). Er zou sprake zijn van systematische overwaardering bij woningtaxaties en taxateurs laten zich te vaak leiden door de koopsom.
Niet onafhankelijk
‘De Waarderingskamer herkent dit fenomeen wel’, zegt Kathmann. Op het moment dat iemand een woning koopt moet een taxateur de waarde van een woning schatten, maar meestal is de uitkomst op de duizend euro nauwkeurig gelijk aan de overeengekomen verkoopprijs. ‘Het exacte bedrag dat precies overeenkomt met de verkoopprijs benadrukt dat de taxateur zich heel sterk laat leiden door de verkoopprijs. Die wist hoeveel er uit moest komen en dus is de taxatie niet onafhankelijk te noemen. Eigenlijk moet je van de taxateur niet meer verwachten dan een oordeel dat de overeengekomen verkoopprijs wel of niet reëel is.’
Moeilijk doen
Waarom doet dit fenomeen zich voor? ‘Als de taxateur een bedrag van 10.000 euro onder de verkoopprijs zou opschrijven, gaat de bank moeilijk doen’, zegt Kathmann. De kopers hebben te maken met de financieringsnorm, dat niet meer dan 100 procent van de waarde van een woning geleend mag worden. ‘Dus moet er bewijs zijn dat de lening terecht is en moet er in het taxatierapport minimaal dat bedrag staan. Taxaties voor hypotheekverstrekking zijn zo een raar fenomeen aan het worden.’
Systematische overwaardering
Uit onderzoek van DNB blijkt dat er sprake is van ‘systematische overwaardering bij woningtaxaties’. Statistisch gezien zou men verwachten dat de taxaties rondom de overeengekomen verkoopprijs zitten, soms een beetje erboven en soms een beetje eronder, maar DNB concludeerde dat de taxaties er nooit onder zitten. Altijd gelijk of een beetje erboven.
Onderzoek
Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet momenteel onderzoek naar hoe het systeem nu werkt en naar manieren om het in de toekomst te verbeteren.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Taxatie van de verkoopwwarde in de huidge markt kan, bij koop/verkoop, dus alleen bepaald worden op basis van de werkelijke verkooprijs.
Om wonen betaalbaar te houden (levensnoodzaak) moet dus de overheid invloed uitoefenen.
Een paar jaar terug verkochten mijn andere buren trouwens hun huis ver onder de marktprijs omdat ze er snel af wilden. Gek genoeg ging de WOZ daar niet mee omlaag.
Ik zou denken dat het moet gaan om de intrinsieke waarde van een huis, niet om wat een gek ervoor geeft of het voor weggeeft.