Minister Uitermark wil gemeenten geen extra geld toezeggen
Alle oppositiepartijen haalden uit naar het kabinet en de coalitiepartijen vanwege het korten van het gemeentefonds volgend jaar.

Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) kan gemeenten geen extra geld toezeggen om de financiële zorgen voor volgend jaar te verminderen. Op de vraag van Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) of Uitermark wil dat gemeenten extra geld krijgen, noemde zij dat een ‘goede vraag. Het lijkt een makkelijke vraag, maar het antwoord is dat niet’.
Voorjaarsnota
‘De zorgen zijn veroorzaakt door verschillende redenen. Het gaat mij er nu om die zorgen serieus te nemen’, antwoordde de NSC-bewindsvrouw. Zij wilde ook niet vertellen of ze geld had gevraagd van het ministerie van Financiën voor de voorjaarsnota. ‘U kunt er echt van mij op aan dat ik goed heb doorgegeven waar de zorgen liggen en dat die worden geadresseerd.’ Harmen Krul (CDA) vroeg zich af waarom Uitermark zo voorzichtig is, terwijl collega-ministers wel uitspreken hoeveel geld ze nodig hebben.
Uithalen
Alle oppositiepartijen haalden uit naar het kabinet en de coalitiepartijen vanwege het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.
Pronken
Mirjam Bikker van ChristenUnie sprak de vier partijen één voor één aan terwijl ze mogelijke bezuinigingen opsomde. Gemeenten krijgen in 2026 ruim 2,3 miljard euro minder uit het gemeentefonds, waardoor drie op de vier gemeenten denken de begroting niet rond te krijgen. Meerdere partijen zeiden dat het kabinet pronkt met lastenverlaging, maar dat gemeenten door deze bezuiniging gedwongen worden de gemeentelijke belastingen en dus de lasten van de inwoners te verhogen. ‘Lekker makkelijk’, aldus Michiel van Nispen (SP).
Publieke tribune
Natascha Wingelaar (NSC) wees op de groeiende reserves van gemeenten, waarop meerdere oppositieleden zeiden dat niet alle gemeenten die hebben en dat die niet kunnen worden aangewend om structurele problemen op te lossen. Aukje de Vries (VVD) en Marco Deen (PVV) benadrukten dat er niet alleen naar geld moet worden gekeken. Zij denken dat kritisch moet worden gekeken of het aantal gemeenteambtenaren kan worden teruggebracht. Op meerdere opmerkingen van De Vries en Deen kwam een reactie van de publieke tribune, die vol zat met wethouders en burgemeesters.
Harde keuzes
Alle aanwezige oppositiepartijen denken dat gemeenten volgend jaar harde keuzes moeten maken. Sommige Tweede Kamerleden noemden de bibliotheek en het zwembad, anderen schoolgebouwen, sportvelden of de kinderboerderij als zaken die mogelijk gaan verdwijnen of niet meer onderhouden kunnen worden.
Rechter
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dreigde vorige week met een stap naar de rechter als er bij het overleg met het kabinet op 14 april geen concreet voorstel ligt. Daarin moet volgens de gemeenten onder meer staan dat er veel geld bijkomt voor de jeugdzorg.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.