Advertentie
financiën / Nieuws

VNG wil meer dan 80 streekomroepen, als dat nodig is

Ook denkt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat de basisbekostiging vanuit het rijk niet voldoende is voor de ambities die er zijn.

27 november 2024
AT5 ANP
ANP/Hollandse Hoogte/Peter Hilz

De VNG wil de optie openhouden dat er straks meer dan 80 streekomroepen komen. Dat blijkt uit de inbreng van de VNG voor het wetgevingsoverleg Media. Op een aantal plekken in het land loopt de streekvorming stroef, en de koepelorganisatie van gemeenten vindt dat de indeling van onderaf moet komen.

Opgavemanager RIEC Rotterdam (thema drugs)

RIEC Rotterdam
Opgavemanager RIEC Rotterdam (thema drugs)

Adviseur Transport en Logistiek

JS Consultancy
Adviseur Transport en Logistiek

Stelselwijziging

Momenteel verzorgen ongeveer 240 lokale omroepen het lokale media-aanbod. Dat aantal gaat door drieën en de financiering komt voortaan vanuit het rijk, zo werd vorig jaar definitief bekendgemaakt. Op veel plekken in het land vond al streekvorming plaats: steeds meer omroepen kozen ervoor gezamenlijk verder te gaan. In de plannen van het rijk worden de 80 streekomroepen wettelijk vastgelegd. Vorige week werd bekend dat de stelselwijziging weer is uitgesteld en pas in 2028 plaatsvindt.

Financiering

Over die uitgestelde ingangsdatum heeft de VNG zorgen. Het betekent namelijk ook dat gemeenten nog langer verantwoordelijk zijn voor de bekostiging van de omroepen. ‘Verlenging van deze financiering is gezien de financiële positie van gemeenten zeer onzeker’, zo staat in de inbreng voor het wetgevingsoverleg. Overigens krijgen gemeenten op dit moment van het rijk geld om de lokale omroep te bekostigen.

Duale vorm

Eerder benadrukte de VNG al dat gemeenten graag betrokken blijven bij de nieuwe streekomroep. Het liefst ziet het bestuur een duale vorm van financiering. Het ministerie heeft aangegeven dit als mogelijkheid te willen opnemen in de nieuwe wetgeving, maar dit lijkt vooralsnog geen verplichting te worden binnen het nieuwe stelsel. De VNG is overigens van mening dat de basissubsidie die het rijk voorstelt onvoldoende is om aan de ambitie van een volwaardige streekomroep te voldoen.

Streekvorming stagneert

Inmiddels is er bij de gemeenten nog een punt van zorg ontstaan. De streekomroepvorming verloopt in een aantal gebieden namelijk nog stroef, en stagneert zelfs. Zo blijkt uit een verslag van een VNG-informatiebijeenkomst van medio oktober. De NLPO organiseert begin volgend jaar dan ook een consultatieronde voor omroepen en gemeenten om de knelpunten in kaart te brengen. De VNG pleit er voor om het vaste aantal van 80 omroepen los te laten.

'Meer dan 80 moet kunnen'

‘Er dient enige vorm van flexibiliteit te zijn in het aantal streekomroepen ook als deze worden opgenomen in de wet, zodat aanpassingen in de toekomst mogelijk blijven’, zo leest de VNG-inbreng. De koepelorganisatie wil dat de streekindeling van onderaf komt, om te borgen dat de nieuwe streekomroep wel de juiste binding heeft met de regio. Als dat betekent dat er ‘een of twee streekomroepen meer ontstaan’ dan is dat maar zo.

Zendtijd

Ten slotte lijkt de VNG ook zorgen te hebben over de inhoud van de toekomstige berichtgeving van de streekomroepen. Zo wil de VNG wettelijk vastleggen dat de zendtijd evenredig wordt verdeeld over het hele werkgebied. Ook dient er volgens de VNG een duidelijke procedure te zijn wanneer een streekomroep niet meer aan de voorwaarden voldoet, inclusief een klachtenregeling voor gemeenten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie