Advertentie
financiën / Nieuws

Overhaaste Gazprom-overstap gemeenten kost rijk 74 miljoen

Op het moment dat de gemeenten verplicht werden over te stappen, had Duitsland al de controle over de gasleverancier overgenomen.

10 mei 2023
Gazprom tankstation
Shutterstock

Het ministerie van Economische Zaken heeft gemeenten en andere publieke instellingen vorig najaar verplicht om hun contract bij de Russische gasleverancier Gazprom op te zeggen. De reden hiervoor was angst voor het overtreden van Europese sancties tegen Rusland. Dit bleek echter een overhaaste beslissing te zijn, die de staat nu 74 miljoen euro gaat kosten aan compensatie. Dat meldt RTLZ.

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

JS Consultancy
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Senior Projectmanager Arbeidsmarktcommunicatie

Yacht
Senior Projectmanager Arbeidsmarktcommunicatie

Angst voor overtreding

In september 2022 eiste het ministerie van Economische Zaken van onder andere gemeenten dat zij voor 10 oktober hun contract bij de Duitse tak van gasleverancier Gazprom zouden opzeggen. Op die datum zouden nieuwe sancties ingaan tegen Rusland. Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, was bang dat de contracten een overtreding zouden zijn van deze sancties.

Controle overgenomen door Duitsland

Duitsland had op dat moment al de controle overgenomen bij Gazprom Germania, de naam gewijzigd naar SEFE, en bezworen dat er geen cent naar Rusland zou vloeien. Contracten met SEFE konden gewoon door de beugel en het was dus niet nodig voor publieke instellingen om halsoverkop een overstap te maken. Veel publieke instellingen, zoals de gemeente Utrecht en een tiental gemeenten in Twente, hadden echter al naar Jetten geluisterd en wisselden hun oude contract in voor een veel duurder nieuw contract. Voor de compensatie van de extra kosten die zij hebben gemaakt, trekt Jetten nu 74 miljoen euro uit.

Compensatie uit meevaller

De instellingen krijgen de tegemoetkoming voor de meerkosten die zij hebben gemaakt sinds 10 oktober tot de einddatum van hun oorspronkelijke gascontract. Jetten betaalt gemeenten met een miljardenmeevaller. Het kabinet is minder geld kwijt dan verwacht aan de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), een subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties. De tegemoetkoming wordt uitgekeerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en moet voor het einde van het jaar zijn overgemaakt. Het is nog onduidelijk hoeveel gemeenten en andere publieke instellingen hiervan gebruik zullen maken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Dus dat kost de burger 74 miljoen.
Hielco Wiersma
Als dit een gevolg is van Europese voorschriften lijkt het redelijk dat de EU de uiteindelijke rekening betaalt.
Nico Bos
Komt het ooit nog goed met de koekenbakkers van het ministerie van economische zaken die al meer dan een halve eeuw een compleet potje van onze gasvoorzieningen maken? Weer een minister die zich aan dit prutsadvies verbrand, en inderdaad de burger betaald de rekening. Wij van het gas AF en Duitsland t.z.t. weer volledig OP het gas dankzij sluiting van hun kernreactors... waar zijn we mee bezig? Voor de fanfare uitlopen en dan de weg kwijtraken?
Advertentie