Advertentie
financiën / Nieuws

Spookstudenten kosten steden miljoenen

Studentensteden lopen jaarlijks miljoenen euro’s mis door studenten die zich niet inschrijven in de gemeente waar ze studeren. Dat is niet meer verplicht sinds de basisbeurs is afgeschaft.

15 juli 2019
studenten-groningen.JPG

Studentensteden lopen jaarlijks miljoenen euro’s mis door studenten die zich niet inschrijven in de gemeente waar ze studeren. Dat is niet meer verplicht sinds de basisbeurs is afgeschaft.

Basisbeurs

Om in aanmerking te komen voor een basisbeurs voor uitwonenden, waren studenten verplicht zich in te schrijven in de stad waar ze hun studie volgden. Met het afschaffen van de basisbeurs is dat niet meer nodig. Duizenden studenten schrijven zich dan ook niet meer in in hun studiestad, zo blijkt uit een rondgang van BNR langs de studentensteden Amsterdam, Nijmegen, Wageningen, Delft en Utrecht.

Gemeenteraadsverkiezingen

Deze steden lopen daardoor een rijksbijdrage van 1200 euro per student mis. Een stad als Utrecht, met naar schatting zo’n 3000 spookstudenten, zou daardoor ruim drie en een half miljoen euro mislopen. Een ander nadeel is dat deze studenten niet in hun studiestad mogen meestemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Twee drankjes

Fractievoorzitter van de Utrechtse politieke partij Student en Starter, Tim Homan, stelt tegenover BNR voor de studenten te stimuleren zich in te schrijven door een welkomstaanbieding in het vooruitzicht te stellen. ‘Wie zich inschrijft, krijgt bijvoorbeeld de eerste twee drankjes van Utrecht cadeau. Dat moet wel van die 1200 euro betaald kunnen worden.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wjb / adviseur
Vreemd om mensen te moeten/willen verleiden om zich als inwoner in te schrijven in de gemeente waar ze gaan wonen. Gewoon een wettelijke verplichting. Studenten moeten hier gewoon op worden aangesproken. KIS (Keep it simple)!!
Cornelis
@WJB: en dan zien gemeenten die rijksbijdragen weer in rook opgaan door de handhaving die nodig is om die studenten erop aan te spreken. Wettelijke verplichting is leuk, maar de praktijk is helaas weerbarstiger...
H. Wiersma / gepens.
Een wel heel handige regeling kennelijk alleen voor studenten. Dit is voor Overheden natuurlijk vragen om problemen op allerlei gebied.
Advertentie