Advertentie
financiën / Nieuws

Kabinet streept opschalingskorting weg

Gemeenten krijgen via het steun- en herstelpakket van het rijk financieel iets meer lucht: het kabinet schrapt incidenteel de opschalingskorting voor dit en volgend jaar. Dat meldt minister Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

28 augustus 2020
geld delen
Shutterstock

Gemeenten krijgen via het steun- en herstelpakket van het rijk financieel iets meer lucht: het kabinet schrapt incidenteel de opschalingskorting voor dit en volgend jaar.

Dat melden de ministers Wiebes van Economische Zaken en Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer. Voor gemeenten komt dat neer op een voordeel van 70 miljoen euro in 2020 en 160 miljoen euro in 2021. De maatregel is een onderdeel van het vandaag bekend gemaakte steun- en herstelpakket.

 

Voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: 'Voor het eerst wordt er nu iets gedaan aan de opschalingskorting, een langdurige wens van gemeenten. Dit is een eerste stap. Met wat ons betreft de afschaffing van de opschalingskorting als volgende stap.’

 

Coronacrisis

De coronacrisis, zo erkent het kabinet, ook een grote impact op de medeoverheden. In een aparte brief van de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Financiën komt er bredere informatie over de maatregelen voor de medeoverheden.

 

Compensatie

In totaal was er voor 2020 reeds 365 miljoen euro gereserveerd voor Veiligheidsregio’s en GGD’en en zijn er afspraken gemaakt voor het OV. Daar bovenop komt nu een bedrag van 312 miljoen ter compensatie van inkomstenderving, lokale culturele voorzieningen, lokale vrijwilligersorganisaties, buurt- en dorpshuizen, SW-bedrijven en toezicht en handhaving.

 

Verkiezingen

Tot slot stelt het kabinet 30 miljoen euro extra beschikbaar om de verkiezingen te organiseren conform de coronamaatregelen. Daarmee komt de aanvullende vergoeding van het kabinet aan decentrale overheden ten opzichte van het pakket van 28 mei in totaal uit op 777 euro miljoen voor 2020. Daar bovenop komt nog aanvullend beleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarvan veel zal worden uitgevoerd door gemeenten. Zij zullen volgens de Kamerbrief daarvoor middelen ontvangen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het is inderdaad nogal warrig dat in de brief incidentele en structurele vergoedingen aan de gemeenten door elkaar en bij elkaar worden gehutseld om tot een bedrag te komen. Dit zonder dat een duidelijke toelichting op incidentele en structurele vergoedingen ontbreekt. Zo worden gemeenten er dus weer ingeluisd of op het verkeerde been gezet. Wat is nou eigenlijk incidenteel en wat is structureel aan dit pakket? Zou de VNG-voorzitter dit eigenlijk wel hebben onderkend, gelet op zijn nogal positieve reactie?
Hoekstra / Ambtenaar
Was het maar waar. Het kabinet bevriest de opschalingskorting dat wil dus zeggen dat de verhoging van die korting in 2020 en 2021 niet plaatsvindt maar in 2022 tov 2019 met een sprong van 3 jaar omhoog gaat. Structureel 0,0 dus....en die korting blijft gewoon bestaan in tegenstelling tot wat in de kop van dit aritkel staat. Kom op Bekkers, even opletten.
Jan
Wat is dit toch voor slechte journalistiek?! Zie de reactie van De Vries. Kot er nu ook nog een rectificatie?
Advertentie