Advertentie
financiën / Column

Dividend uitkeren

Gemiddeld hielden de gemeenten de afgelopen jaren dus een miljard euro over. Die overschotten stoppen ze in allerlei potjes. Columnist Jan Verhagen vraagt zich af waarom de gemeenten dat niet als winst uitkeren aan de inwoners.

27 februari 2015

De grote Nederlandse ondernemingen keren dit jaar bijna 20 miljard euro dividend uit aan hun aandeelhouders. Dat is 60 procent van hun winst over 2014 oftewel 3 procent van hun beurswaarde. Uiteraard is dat per bedrijf verschillend. Albert Heijn keert bijna 10 procent van zijn beurswaarde uit als dividend, Shell 6 procent, Philips 3 procent. Air France KLM keert geen dividend uit – u weet vast wel waarom.

Een bedrijf dat geen dividend uitkeert, krijgt vanzelf het imago een loser te zijn, een verliezer, een kostenpost voor de maatschappij. Want dividend uitkeren is een bewijs van winst en succes. Een bedrijf dat geen winst maakt, kan moeilijk dividend uitkeren.

Ook de gemeenten hebben de afgelopen jaren winst gemaakt. Nou ja, winst is een groot woord, winst is bij overheden zelfs een fout en verboden woord, maar de gemeenten houden aan het einde van het jaar meestal wat geld over. In 2010 hadden de gemeenten een overschot van 2 miljard euro, in 2011 en 2012 een overschot van 1 miljard euro. In 2013 maakten de gemeenten een klein verlies.

Gemiddeld hielden de gemeenten de afgelopen jaren dus een miljard euro over. Die overschotten stoppen ze in allerlei potjes. Een paar reservetjes hier, wat voorzieninkjes daar, een beetje schuiven met budgetten, en foetsie weg zijn de overschotten. Elk jaar weer. En dat is gek. Eigenlijk vinden de gemeenten die potjes al hoog genoeg. Maar alleen omdat er aan het einde van het jaar wat geld over is, worden die potjes toch verder verhoogd.

Daarmee kiezen de gemeenten ervoor om alle overschotten in latere jaren grotendeels zelf uit te geven. Nooit keren de gemeenten dividend uit, geen cent. Ach, de gemeenten hebben al lang het imago alleen maar een verliesgevende kostenpost voor de maatschappij te zijn. Elk jaar betalen we ruim drie miljard euro onroerendezaakbelasting aan de gemeenten. Als de gemeenten nu eens hun miljard euro overschot aan het einde van het jaar als dividend uitkeren aan hun inwoners door 30 procent korting te geven op de onroerende zaakbelasting? Dan gaan alle ozb-betalende inwoners ineens vreselijk hun best doen om de kosten voor hun gemeente te beperken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie