Advertentie
financiën / Nieuws

Noord-Brabant schrapt kwart banen

Noord-Brabant schrapt de komende jaren ruim driehonderd arbeidsplaatsen. De crisis dwingt een van ’s lands rijkste provincies de broekriem flink aan te halen.

23 oktober 2009

Uit de deze week gepresenteerde Brabantse begroting blijkt dat de inkomstenstroom van de provincie aanzienlijk slinkt. De recente verkoop van energiebedrijf Essent heeft weliswaar 2,7 miljard euro in het laatje gebracht, maar door de lage rentestand rendeert dat megabedrag minder dan verwacht: een tegenvaller van 16 miljoen euro.

 

Verder kort het Rijk de provincie met zeker 40 miljoen euro en mogelijk zelfs meer als gevolg van de brede heroverwegingsoperatie die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld. Een verhoging van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting, een manier om de eigen inkomsten op te vijzelen, is niet aan de orde. In het coalitieakkoord is vastgelegd dat die tot en met 2011 niet worden verhoogd, zelfs niet met de inflatiecorrectie.

 

‘Wij worden gedwongen om de eigen organisatie kritisch tegen het licht te houden en dat zal ook een geleidelijke vermindering van het aantal arbeidsplaatsen inhouden’, aldus Thoon Essed. De voor financiën verantwoordelijke gedeputeerde (CDA) zegt dat de provincie de ambitie heeft van de huidige 1340 arbeidsplaatsen terug te gaan naar een ambtelijk apparaat van duizend medewerkers. In 2015 moet die reductie zijn gerealiseerd. Gesneden wordt er vooral in de ondersteunende afdelingen als ict, financiën en communicatie. ‘Er moet zoveel mogelijk overhead uit’, zegt Essed. ‘Wij denken aan een halvering van het huidige aantal ondersteunende ambtenaren.’

 

Kerntaken

 

Brabant kan volgens de gedeputeerde met minder personeel toe door efficiënter te werken, door outsourcing van nog nader te bepalen activiteiten en door minder taken te doen. Het dagelijks bestuur van de provincie is voornemens zich meer te gaan concentreren op zijn kerntaken, waarbij wordt aangesloten bij de aanbevelingen van de commissie-Lodders. ‘We hebben in november een heidag belegd om ons te beraden wat we niet meer of in een andere omvang gaan doen’, aldus de CDA-bestuurder.

 

Of er gedwongen ontslagen zullen vallen, is vooralsnog niet bekend. De inzet is baanzekerheid, hetgeen wel kan betekenen dat medewerkers ander werk moeten accepteren in het provinciehuis of, in het geval van outsourcing, bij een andere werkgever. De term gedwongen ontslagen is volgens een woordvoerder in het Bossche provinciehuis nog niet gevallen. Het instellen van een volledige vacaturestop behoort tot de mogelijkheden. ‘Maar niemand zal daar veel van merken. Zo’n 80 procent van alle vacatures die we de afgelopen jaren hadden, is dankzij ons mobiliteitsbeleid al intern opgevuld’, zegt Essed.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie