Advertentie
financiën / Nieuws

Steeds meer ambtenaren vragen voorschot

In Amstelveen is het aantal gemeenteambtenaren dat een voorschot aanvraagt verdubbeld. Wethouder Raat ziet een tendens: de middenklasse heeft het moeilijk.

14 februari 2012

In Amstelveen is het aantal gemeenteambtenaren dat een voorschot aanvraagt sinds 2008 meer dan verdubbeld. Wethouder Herbert Raat ziet een tendens: ‘De middenklasse heeft het moeilijk in dit land’.

VVD-Wethouder Herbert Raat (financiën) ziet het met lede ogen aan: deden er in 2008 nog ‘slechts een stuk of zeven’ ambtenaren een aanvraag voor een lening of voorschot, inmiddels is dat aantal opgelopen tot 16. ‘Blijkbaar heeft ruim één op de veertig van onze 700 werknemers het financieel even moeilijk’.

 

vakantiegeld

De gemeente Amstelveen kent voor hen een regeling waarbij een lening of voorschot wordt verstrekt. ‘Afhankelijk van de vraag treffen we dan een regeling. Soms wordt het met het vakantiegeld verrekend, soms met een maandelijks bedrag’, aldus de wethouder.

3000 tot 7000 euro

Gemiddeld gaat het volgens hem om een bedrag van 3000 euro per aanvraag, met uitschieters naar 7000. ‘Het is nog wel op te lossen, maar leuk is het niet als je naar je werkgever moet stappen om de nood te lenigen, zelfs niet als die maar tijdelijk is’.

middenklasse krijgt klappen

Raat ziet in de stijging een trend: de middenklasse in dit land krijgt financieel zware klappen door de crisis en de bezuinigingen. Want het zijn niet de laagstbetaalden die niet meer uitkomen. ‘Mensen die rond de 30.000 euro verdienen komen in de problemen. Vaak buiten hun schuld om, door scheiding of ander onheil’.

geen vangnet

En anders dan voor de echte minima zijn er juist voor deze ‘vaak hardwerkende middenklasse ‘weinig regelingen om op terug te vallen. Voor hen geen minimabeleid, geen sportpas en wat dies meer zij. ‘Zij vallen bij tegenslag terug op hun reserves. En door de dalende huizenprijzen, bezuinigingen en oplopende kosten staan die toch a onder druk’.

middenklasse ontzien

Zonder een verband te willen leggen met het politieke klimaat in ons land, breekt Raat wel een lans om de middenklasse zoveel mogelijk  te ontzien. Graag zou hij mensen helpen al voordat ze in de problemen komen. ‘Dat is niet makkelijk, maar met maatwerk moet het kunnen’.

Hij zal partijgenoot Mark Rutte er tijdens het eerstvolgende partijcongres op aanschieten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
Mis in de arumentatie nog een (niet onbelangrijke) reden.



Nl. een sinds 2008 voor gemeenteambenaren uitblijvende fatsoenlijke loonontwikkeling. Is er

al een meldpunt voor trouwens?
Jaap
@Ger: kom op zeg. Ik werk in het bedrijfsleven en ken de salarissen bij de overheid en die zijn echt niet slecht. Bovendien staan de meeste "middenklasse" lonen in het bedrijfsleven ook al 3 jaar stil vanwege de crisis.
JJMoes
En als je 11 jaar in de WAO zit als hartpatiënte dan krijg je zelfs geen vakantiegeld en heb je in diezelfde tijd één keer 0,98% prijscompensatie en geen 13 e maand en geen eindejaarsuitkering. Ook de hardheidsclausule is verdwenen en de aftrekbare ziektekosten naar 0.Zoek het maar uit:euthanasie straks in het pakket.Dank uwel
O. ten Hove
Goh, de middenklasse merkt wat van de crisis. De minima bijten al langer op een houtje... De crsis wordt geheel verkeerd aangepakt door een tweetal historici (Verhagen en Rutte) zonder enig historisch besef...
Advertentie