Samenwerken
Samenwerking met andere bestuurlijke disciplines, met andere gemeenten, in bestuurlijke regio’s of met commerciële partijen. Binnenlands Bestuur belicht in deze special verschillende vormen van samenwerking.
Gemeenten worden geconfronteerd met steeds meer taken die vanuit rijk en provincie bij hen worden neergelegd. Bij het overdragen van de bijbehorende budgetten worden er echter vaak stevige efficiencykortingen toegepast.
Tel daar de onvermijdelijke korting op het gemeentefonds bij, en het mag duidelijk zijn dat veel gemeenten stevig op hun uitgaven zullen moeten korten. Niet voor niets roepen bijna alle politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s de publieke sector op om toch vooral de samenwerking te zoeken om kosten te besparen.
Samenwerking met andere bestuurlijke disciplines, met andere gemeenten, in bestuurlijke regio’s of met commerciële partijen. Binnenlands Bestuur belicht in deze special verschillende vormen van samenwerking.
Zo realiseerde Graft–De Rijp zich als kleine gemeente niet alles alleen meer aan te kunnen en ging op zoek naar een fusiepartner. Waarop let je als gemeente en hoe krijg je de bevolking zo ver dat ze het fusieproces enthousiast ondersteunen? Hoe kun je er voor zorgen dat een gemeentelijke herindeling niet leidt tot verlies van eigenheid en gemeenschapszin?
Daarnaast werken gemeenten ook samen in grotere bestuurlijke setting, zoals veiligheidsregio’s. Daarin werken gemeenten, justitie, politie, brandweer en geneeskundige hulporganisaties samen. Minder bekend is dat daarbij vrijwel dagelijks wordt samengewerkt met Defensie. Niet alleen voor het aloude vullen van zandzakken bij dreigende overstromingen, maar vooral op het gebied van zoeken, observeren en analyseren, en bij het ondersteunen van de politie bij forensisch onderzoek. Defensie als samenwerkingspartner begint langzaam aan steeds meer voet aan de grond te krijgen bij de veiligheidsregio’s. Maar nog niet alle veiligheidsregio’s zijn om.
Gemeenten werken ook steeds meer samen bij de inzet van hun personeel. Ze richten interimpools op van waaruit ambtenaren op projectbasis ingezet kunnen worden bij verschillende gemeentelijke diensten of bij buurgemeenten. Zo’n pool van flexibel inzetbare interne deskundigen komt dan in de plaats van externen. Naast deze samenwerkingsvormen tussen verschillende overheidsinstanties en bestuurslagen, zoeken gemeentelijke diensten ook de samenwerking met commerciële ondernemingen.
Zo is het een trend dat bedrijven en publieke instellingen samen onder één dak kruipen om kosten te besparen. Van winkels en horeca in stadskantoren tot gezamenlijk huisvesting voor de brandweer en een veiligheidsadviesbureau.
Bezuinigingen dwingen tot creatieve oplossingen. Daarbij het zaak is over bestaande muren heen te durven kijken. Niet alleen om financiële tekorten te dekken, maar juist ook om tot nieuwe inzichten en verbeterde dienstverlening te komen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.