Miljoenenverlies VNG op de beurs
Door slechte resultaten op de beurs is een deel van het vermogen van de VNG verdampt. Een gewijzigde beleggingsstrategie medio 2008 voorkwam erger.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in 2008 1,81 miljoen euro verloren met beleggen. Inmiddels is de effectenportefeuille aangepast: minder aandelen en meer deposito’s. Uit het financieel jaarverslag van de VNG blijkt dat het gerealiseerde rendement vorig jaar is uitgekomen op –4,7 procent. Jaarlijks begroot de vereniging een rendement van vier procent op haar beleggingen. Voor 2008 was het resultaat op effecten op 1,8 miljoen euro geraamd. Het werd dus 1,8 miljoen euro negatief.
De VNG wijt het slechte resultaat aan de kredietcrisis en de conjuncturele neergang. In verhouding met de krimp op de markt, zou het verlies op de effectenportefeuille naar eigen zeggen ‘relatief beperkt’ zijn gebleven. Door de beleggingsstrategie tussentijds te wijzigen, is erger voorkomen. ‘Bij ongewijzigde strategie zou het resultaat –6,2 procent zijn geweest’, aldus een toelichting in het jaarverslag.
De beleggingsstrategie werd in augustus vorig jaar gewijzigd om de kans op koersdaling te verminderen en daarmee een stabieler rendement te halen. De strategie is op twee punten aangepast: een verdeling van de portefeuille over meer beleggingscategorieën – vastgoed, absoluut rendementsproducten en deposito’s – en meer vrijheid voor de vermogensbeheerder om binnen vastgestelde kaders te handelen zonder vooraf toestemming te hoeven vragen aan het VNG-bestuur.
Zo is het aandelenpakket vorig jaar teruggebracht tot 8,3 procent van de totale beleggingsportefeuille. Afgesproken is verder dat de portefeuille voor minimaal 65 procent uit risicoloze, vastrentende obligaties dient te bestaan.
De totale waarde van alle VNGbeleggingen bedroeg eind 2008 45,2 miljoen euro. Eén jaar eerder was dat nog 53,3 miljoen euro. Zo’n zes miljoen euro werd onttrokken ter financiering van de herhuisvesting van de VNG. Daarnaast daalde het totale belegde vermogen met 1,2 miljoen euro, met als belangrijkste oorzaak de waardedaling van aandelen. In totaal heeft de VNG 86 miljoen euro aan bezittingen op de balans staan.
Contributieverhoging
De VNG voorziet dat het rendement op het uitstaande vermogen ook dit jaar zal verminderen. Indien nodig, zegt het VNG-bestuur tijdig in te spelen op de ontwikkelingen. Dat kan zijn het ophogen van andere inkomstenbronnen en/of het verlagen van de kosten. Vooralsnog denkt de VNG niet dat zulke stappen nodig zijn.’
De vereniging haalde vorig jaar zes procent van de totale baten uit beleggingen. In 2007 was dat nog acht procent. De contributie van de leden bepaalt voor 57 procent het inkomstentotaal. In 2006 was dit nog 44 procent. Het toegenomen aandeel van de contributie in de baten wordt deels veroorzaakt door het slechte beleggingsresultaat en deels door een contributiestijging in absolute termen.
Samen zijn de 441 gemeenten inmiddels goed voor 19 miljoen euro aan contributie: de kleinste gemeenten betalen per inwoner meer dan één euro per inwoner, de grootste gemeenten ongeveer vijftig cent. Het VNG-bestuur stelt voor de contributie volgend jaar met een half procent te verhogen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.