VNG-contributie volgend jaar ruim 5 procent omhoog
Hoewel de gemeentefinanciën onder grote druk staan, kiest het VNG-bestuur omwille van de slagvaardigheid toch voor een contributieverhoging.
De kleinste gemeenten gaan in 2025 meer dan twee euro per inwoner aan de VNG afdragen. Het bestuur van de gemeentekoepel wil de contributie met 5,2 procent verhogen.
Voorstel
Dat is althans het voorstel van het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarover de gemeenten volgende week beslissen tijdens de Algemene Ledenvergadering in Boskoop.
De voorgestelde verhoging is in lijn met de uitgangspunten voor de meerjarige ontwikkeling van de contributie waarmee de gemeenten in 2018 instemden. Afgesproken werd toen om de VNG-begroting weer in evenwicht te brengen door een combinatie van geleidelijke contributieverhoging en het inzetten van het vermogen van de VNG. De afgelopen jaren steeg de contributie ook al: plus 4,4 procent in 2023 en plus 6,1 procent dit jaar.
Loonontwikkeling
De ontwikkeling van de contributie wordt bepaald door enerzijds de compensatie voor de loon- en prijsontwikkeling op basis van CPB-indexcijfers – plus 4,2 procent – en anderzijds door een extra 1 procent voor de groei naar volledige dekking van de kosten van de kernorganisatie van de VNG vanuit de contributie.
Ravijnjaar
Het VNG-bestuur zegt zich ‘zeer bewust’ te zijn van het feit dat de gemeentefinanciën onder grote druk staan, zeker met het zogeheten ravijnjaar 2026 in zicht. Toch is de keuze ‘op dit moment’ om vast te houden aan de afspraak, om daarmee de slagvaardigheid van de VNG te borgen. Dit om in de belangenbehartiging richting het rijk tot betere voorwaarden voor gemeenten te komen.
Voor de kleinste gemeenten – met maximaal 5.000 inwoners – betekent het voorstel voor de te betalen contributie in 2025 iets meer dan twee euro per inwoner. De acht gemeenten met meer dan 200.000 inwoners zien de afdracht oplopen van 75 naar bijna 80 eurocent. Het merendeel van de gemeenten – die van 25.000-200.000 inwoners – gaat 1,60 euro per inwoner betalen.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week
Het is efficiënt en alle Gemeenten betalen hun aandeel. Voor de andere koepelorganisaties (o.a. IPO) kan dezelfde methode worden toegepast.