Effect kopen voor verhuur onder de loep
De vraag is of de stijgende marktaandelen van particuliere verhuurders leiden tot ongewenste marktuitkomsten, bijvoorbeeld een verslechterde marktpositie van koopstarters of een hogere gemiddelde koopsom in wijken met veel particuliere verhuurders.
Eén op de twintig koopwoningen die op de markt wordt aangeboden, wordt gekocht om te verhuren. Dat blijkt uit vorige week gepresenteerd onderzoek van het Kadaster naar veranderingen in eigendomsverhoudingen op de woningmarkt, Kopen om te verhuren.
In 2009 werd 2 procent van de koopwoningen die op de markt kwamen in Nederland gekocht door een particuliere verhuurder; in 2017 was dit 5 procent. Die veranderende verhoudingen op de koopwoningmarkt zijn volgens het Kadaster versterkt terug te zien in de grote steden en de studentensteden. In Delft werd in 2017 12 procent van de koopwoningen die op de markt werden aangeboden gekocht door een particuliere verhuurder.
In Den Haag, Leeuwarden, Groningen en het al besproken Amsterdam ging het om 11 procent. Groningen behoort in 2017 tot de groep gemeenten met het hoogste aandeel koopwoningen gekocht door een particuliere verhuurder (11 procent), maar daar lag in 2009 het aandeel ook al hoog (5 procent). Maastricht laat een uitzonderlijke ontwikkeling zien. Daar daalt het aandeel woningen op de koopwoningmarkt dat is gekocht om te verhuren.
De vraag is of de stijgende marktaandelen van particuliere verhuurders leiden tot ongewenste marktuitkomsten, bijvoorbeeld een verslechterde marktpositie van koopstarters of een hogere gemiddelde koopsom in wijken met veel particuliere verhuurders. Een antwoord daarop wordt in het onderzoek niet gegeven. Binnenkort verschijnt er wel een Kadaster-rapport in opdracht van Binnenlandse Zaken waarin uitspraken worden gedaan over het prijseffect van het stijgende aandeel van de particuliere verhuurder.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.