'GroenLinks en D66 laten lasten snelst stijgen'
De lasten in gemeenten waar GroenLinks en D66 in het college van B en W zitten zijn sinds de vorige lokale verkiezingen het hardst gestegen. Gemiddeld stegen de lokale lasten waar D66 in het college zat met 67 euro. Waar GroenLinks bestuursverantwoordelijkheid droeg stegen de lasten met gemiddeld 65 euro. Dat meldde de Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek onder 435 gemeenten.
Uit het onderzoek bleek ook dat in gemeenten met VVD in het gemeentebestuur de lasten het minst zijn opgelopen. Gemiddeld bedroeg de stijging daar 52 euro.
Leiden
Burgers zijn momenteel gemiddeld 673 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolrecht en reinigingsheffing kwijt. In de gemeente Leiden stegen volgens de Volkskrant de lokale lasten het hardst. De inwoners van de stad betaalden in 2009 259 euro meer dan vier jaar ervoor. In de gemeente Winschoten daalden de lasten voor eenpersoonshuishoudens in dezelfde periode met 147 euro. De bewoners van de Groningse plaats die in 2009 opging in de nieuwe gemeente Oldambt zijn daarmee het beste af, aldus de Volkskrant.
Het is vreemd dat de Volkskrant veronderstelt dat er lokaal geen eenheid van collegebeleid bestaat; wonderlijk hoeveel invloed D66 en GroenLinks krijgen toebedeeld. GroenLinks zit vooral in het dagelijks bestuur van de grotere gemeenten, maar de groene collegedeelname alleen kan niet de mate van de stijging van de lokale lasten verklaren. GL (en eveneens de PvdA) heeft zelden de portefeuille Financiën en Economische Zaken; die is meestal in handen van VVD- en CDA-wethouders, zo blijkt uit VNG-onderzoek.
Ook de door de onderzoekers veronderstelde gunstige invloed van de VVD is geen garantie voor lage lasten, al draagt de VVD dat zelf graag uit. De hoogste gemeentelijke heffingen moeten huishoudens betalen in typische VVD-bolwerken als Blaricum, Bloemendaal en Wassenaar – meer dan duizend euro, en ook hier zijn deze de afgelopen jaren gestegen. In linkse bolwerken als Amsterdam, Nijmegen en Utrecht daarentegen liggen de lasten tussen de 600 en 700 euro. In deze grote steden zijn huishoudens dus honderden euro’s goedkoper uit en hebben ze ook meer voorzieningen. Alkmaar (college: PvdA, GroenLinks, D66 en CDA) heeft met 508 euro de laagste lasten. Van de 20 gemeenten waar de lasten zijn gedaald, hebben er - geheel in strijd met de Volkskrant-conclusie - minstens vier een GL-wethouder.
De collegesamenstelling, en vooral de deelname van GL of D66 daarin, biedt onvoldoende verklaring voor de hoogte en de stijging van de lokale lasten. Veel bepalender is de specifieke situatie waarin een gemeente in de loop der jaren is komen te verkeren. Daarbij spelen factoren een rol als de bevolkingbevolkingssamenstelling, de kwaliteit van het bestaande voorzieningenniveau, de hoogte van de opgebouwde reserves, de positie van de gemeente in de regio en de samenwerking met buurgemeenten. Eén verklarende factor is er dus niet. Wie dat suggereert, verklaart helemaal niets, maar zet kiezers op het verkeerde been.