Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten verwachten 11,3 miljard aan heffingen

Gemeenten begroten voor dit jaar 11,3 miljard euro aan heffingen, 4,4 procent meer dan de 10,8 miljard euro die begin 2020 voor de uitbraak van de coronacrisis werd begroot. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de gemeentebegrotingen. De afvalstoffenheffing stijgt het sterkst, de ozb maakt de grootste stijging door sinds jaren en de toeristenbelasting daalt.

27 januari 2021
Geld-corona-shutterstock-1705709878.jpg

Gemeenten begroten voor dit jaar 11,3 miljard euro aan heffingen, 4,4 procent meer dan de 10,8 miljard euro die begin 2020 voor de uitbraak van de coronacrisis werd begroot. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de gemeentebegrotingen. De afvalstoffenheffing stijgt het sterkst, de ozb maakt de grootste stijging door sinds jaren en de toeristenbelasting daalt.

Van de belangrijkste drie gemeentelijke heffingen stijgt de afvalstoffenheffing met 10 procent het sterkst. Ook het onderzoekscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen concludeerde eerder, op basis van onderzoek onder de veertig grootste gemeenten, dat de afvalstoffenheffing het sterkste stijgt. Volgens het CBS stijgt de opbrengst naar 2,2 miljard euro.

 

 

Toenemende verwerkingskosten

Ook vorig jaar begrootten gemeenten al een forse toename van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten, nadat dit jaren nauwelijks was veranderd. ‘De stijging van de reinigingsheffingen komt door de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier’, schrijft het CBS. ‘Dit vertaalt zich in hogere tarieven van de afvalstoffenheffing.’ Dit onderdeel mag niet meer opbrengen dan het kost.

 

Begroting sluitend maken

De ozb op woningen en niet-woningen maakt naar verwachting de grootste stijging door sinds 2004. Hiervoor is 4,6 miljard euro begroot, 5,8 procent meer dan vorig jaar. ‘Veel gemeenten geven aan dat een (extra) verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken.’

 

Misgelopen inkomsten

De toeristenbelasting daalt en dat is met name te danken aan Amsterdam, dat de verwachte opbrengst met 79 miljoen euro naar beneden heeft bijgesteld naar 120 miljoen euro. In totaal begroten gemeenten 344 miljoen euro op, 16,5 procent minder dan vorig jaar. ‘Voor de misgelopen inkomsten uit toeristenbelasting in de periode 1 maart tot en met 1 juni 2020 heeft het rijk de gemeenten inmiddels gecompenseerd voor 100 miljoen euro.’ Zonder Amsterdam verwachten gemeenten overigens 5,4 procent meer te innen dan vorig jaar werd begroot.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De privatisering van de reiniging is mislukt. Vrije marktwerking maakt alles duurder. Stop deze VVD onzin
H. Wiersma / gepens.
Als gepensioneerd (echtpaar met AOW/pensioen) gaan wij er in 2021 aan prijsindexering 0,48% op vooruit. Dat betekent alleen al voor de gemiddelde gemeentelijke belastingen voor 2021 een achteruitgang in koopkracht van gemiddeld ca. 4%. Ik snap dat belastinggeld ergens vandaan moet komen, maar dit heeft met redelijkheid t.o.v. gepensioneerden weinig meer te maken. Om even precies aan te geven hoe de vork werkelijk in de steel zit: dit proces met de achteruitgang van koopkrachtontwikkeling voor gepensioneerden loopt al sinds 2008 (jaar op jaar). Inmiddels is dit opgelopen tot ca. 20% achterstand. Hartelijk dank Kabinetten Rutte en werkend Nederland.
Henk Donkers / medewerker
@Spijker

Volgens mij maakt u een rekenfout.

Stel dat uw prijsindexcijfer 0,48% is; dan is dat over uw hele inkomen. De 4,4% gaat alleen over het deel gemeentelijke lasten. U mag deze percentages niet simpel van elkaar aftrekken.

In absolute bedragen komt het vergelijk heel anders uit. Het is erg afhankelijk van uw verdere bestedingen.
Hans / afdelingsmanager
Het zal de rupsjes nooit genoeg van de gemeente een rotzorg zijn hoe hard inwoners geraakt worden door Corona, dat blijkt maar weer.
H. Wiersma / gepens.
@Henk Donkers.

Dat is juist. Het had inderdaad wat duidelijker kunnen worden uiteengezet. In het 1e deel heb ik het inderdaad over het effect van de achteruitgang op de gemeentelijke belastingen op de verhoging van het netto-inkomen (zie tekst). Dat is natuurlijk een deel van de achteruitgang (daarbij komen nog de prijsstijgingen van consumptie, zorgverzekering, nutsvoorzieningen, huur etc.). De totale boodschap is wel duidelijk. Als alle prijzen 4,4% stijgen dan redden gepensioneerden het in de verste verte niet met 0,48% verhoging op het netto-inkomen. Ze redden het ook niet met 1,5%. Vandaar dat ze inmiddels sinds 2008 ca. 20% achterlopen. Daar valt niets op af te dingen.
Advertentie