Gemeenten raken nog miljarden op grond kwijt
Gemeenten verliezen de komende jaren nog meer miljarden op de grondexploitatie, blijkt uit een onderzoek.
Gemeenten verliezen de komende jaren naar verwachting nog tussen de 0,7 en 2,7 miljard euro op hun grond. Dit komt naar voren uit een onderzoek naar de gevolgen van de financiële crisis bij gemeentelijke grondbedrijven.
In het vrijdag gepubliceerde rapport blijkt dat gemeenten van 2010 tot en met 2012 in totaal 2,6 miljard euro aan verlies op grond hebben gemaakt. Daarbij is nog eens 700 miljoen euro aan winst verdampt. Vorig jaar bedroeg het verlies 1,1 miljard euro. Door de financiële crisis wordt veel minder gebouwd en geven gemeenten minder grond uit dan gepland voor woningbouw en bedrijfsterreinen. Doordat de vraag sterk is afgenomen is de prijs van bouwgrond bovendien flink gedaald.
Economisch herstel
De omvang van het verlies voor de komende jaren hangt af van het tempo van economisch herstel, schrijft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) mede namens collega's Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Stef Blok (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de onderzoekers beschikken de meeste gemeenten de komende jaren over voldoende geld om de tegenvallers op te kunnen vangen.
Crisis- en herstelwet
Schultz meent dat gemeenten goed op weg zijn de problemen op te lossen. Het Rijk probeert gemeenten en provincies te helpen, onder meer met de Crisis- en herstelwet en de hervormingsagenda Bouw. Daarbij wordt vooral ingezet op meer marktgericht bouwen en betere mogelijkheden om snel in te spelen op nieuwe initiatieven.
Vanaf de top van de markt zijn de huizenprijzen inmiddels met ruim 20% gedaald. Dat verlies wordt niet genomen door de bouwonderneming, maar door de speculant die in grond heeft geïnvesteerd. Bouwkosten komen namelijk op de vrije markt tot stand. Omdat bouwkosten deel uit maken van de prijs van woningen, en ongeveer de helft van de koopsom van de woning uitmaken, kun je op je vingers natellen dat de werkelijke verliezen voor gemeenten ongeveer 40% zijn.
De echte verliezen zijn dus bijna 4 keer zo groot als dat dit rapport stelt.