Ook minister kan superbonus ambtenaar niet terugdraaien
‘Een exces van de bestuurscultuur van tien jaar geleden’. Zo typeert Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) de som geld die André Tenten, ambtenaar uit Doetinchem, in 2000 kreeg voor zijn werkzaamheden bij Tebecai Netwerken B.V. Van Raak stelde er Kamervragen over.
Eind jaren ’90 waren de gemeenten Doetinchem en Zutphen grootaandeelhouders in het kabelbedrijf. André Tenten trad aan als directeur, een baan van één dag in de week waarbij hij gewoon bij de gemeente kon blijven werken. Zijn ambtelijke kennis vond men toen een voordeel voor het bedrijf. Bij de verkoop van Tebecai aan UPC in 1999 streek Tenten 187.500 gulden op. Dat bedrag was bedoeld ‘ter vervanging van in de toekomst te derven inkomsten als directeur van een privaat bedrijf’, antwoordt het ministerie van Binnenlandse Zaken nu op van Raaks vragen. Dus niet uit hoofde van Tentens functie als ambtenaar. Het bedrag is daarom niet terug te vorderen.
‘Overgewaaide mode’
Het ministerie geeft toe dat een ‘dergelijke constructie’, waarbij een ambtenaar goedbetaalde nevenwerkzaamheden uitvoerde, nu niet meer zou worden toegestaan. Voor van Raak zijn deze antwoorden van het ministerie ‘bevredigend, maar het zegt veel over de bestuurscultuur van dereguleren en uitbesteden rond 2000. Een overgewaaide mode vanuit het bedrijfsleven die je nog steeds ziet bij het onderwijs en op meer plekken in de pulieke sector. Als mensen hier meer van weten, roep ik ze op om zich te melden.’
Zelfverrijking
Tenten is nog steeds werkzaam bij de gemeente als belastingambtenaar. Burgemeester Herman Kaiser heeft zich streng uitgelaten over zijn bonus. ‘Een onbeschaamde vorm van zelfverrijking’, noemde hij het. De kwestie wordt verder in beslotenheid afgehandeld. Oppositiepartijen vinden dat Tenten de bonus moet terugbetalen.
Controverse
Het is niet de eerste keer dat de kwestie in het nieuws komt. Eerder was er controverse over twee Doetinchemse raadsleden, die bijklusten als toezichthouder van Tebecai en hun opstapbonus niet meldden. Naar aanleiding daarvan stapte wethouder Koos Kuiper vorig jaar op.
Wat zou de cultuur zijn bij bestuurlijk Nederland? Inclusief besturend SP?