Advertentie
financiën / Nieuws

Droge regio's snakken naar EU-geld

Zoals in Nederland kampen ook in Spanje veel regio’s met waterarmoede. Die regio’s hebben in de strijd tegen de droogte hun hoop gevestigd op Europese fondsen en de Green Deal van Frans Timmermans.

20 november 2020
droogte.jpg

Zoals in Nederland kampen ook in Spanje veel regio’s met waterarmoede. Die regio’s hebben in de strijd tegen de droogte hun hoop gevestigd op Europese fondsen en de Green Deal van Frans Timmermans.

Watermanagement is een issue dat onderdeel van de Green Deal kan zijn, waar lokale overheden kunnen putten uit Europese fondsen en kennisuitwisseling. Met de Green Deal wil in elk geval Andalusië het watermanagement verbeteren. ‘We hopen dat het leidt tot een upgrading van onze waterinfrastructuur, zodat die beter presteert en een betere aanvoer garandeert’, aldus regeringsleider Juanma Moreno van de Zuid-Spaanse regio.

 

Herstelgelden

Ook het streven van de Spaanse regio Murcia is om zoveel mogelijk middelen naar de diverse regio’s te laten vloeien. ‘Zo kunnen we vooruitgang blijven boeken op het gebied van waterzuivering en hergebruik. Een tweede leven voor water is de beste manier om aanbod en duurzaamheid te garanderen. De klimaatverandering breidt zich uit van het zuiden naar het noorden van Europa. Maar in de regio Murcia zijn de effecten al heel duidelijk zichtbaar’, zegt de regeringsleider van de regio Murcia, Fernando López. Overigens krijgt hij daarbij hulp uit Madrid: de helft van de herstelgelden gaat naar de regio´s, heeft de Spaanse premier Sánchez bepaald.

 

Vertraging

Over het volgende gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) wordt momenteel onderhandeld, terwijl de EU-fondsen voor het herstel van de economie, NextGenerationEU binnenkort beschikbaar zouden komen. Zouden komen, want het vetoën van de Europese begroting door Hongarije en Polen gooit roet in het eten. En dat terwijl volgens Andalusië snelle beschikbaarheid van het geld nodig is. Moreno: ‘Het is van het grootste belang voor de inwoners van Andalusië dat er niet verdere vertragingen zijn. Dit is niet de tijd om ons te verliezen in theoretische discussies. Het is tijd om eenheid en begrip te tonen en onze blik te houden op het gemeenschappelijke project Europa.’

  

Lokale aanpak

Aan Frans Timmermans, de eurocommissaris die de Green Deal in zijn portefeuille heeft, zal het niet liggen. Hij vindt dat de Green Deal veel lokaler moet worden ingebed, zo zei hij onlangs tegen lokaal en regionaal bestuurders van het Comité van de Regio’s (CvdR). ‘Klimaatactie begint op de straten in onze steden en buurten.’ Timmermans wil dat het Comité van de Regio’s een steviger positie krijgt in het Klimaatpact dat dit jaar nog wordt gesloten. Intussen zet het CvdR al volop in op een lokale aanpak. Er is een werkgroep van CvdR-leden die Green Deal Going Local heet en die moet zorgen dat steden en regio´s directe fondsen krijgen. Verder heeft het CvdR de tweehonderd best practices uit de steden en regio´s uit de EU verzameld en online gezet op https://cor.europa.eu/en/regions.

Lees het derde deel in de serie Droogte helemaal in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C. van de Ven / Medewerker gegevens
Ben ik nou gek of zijn anderen het. Felix zal ook wel denken: "wat een rare wereld"... Welke regio's uit Nederland gaan proberen geld te halen uit mijn Europese ruif, terwijl ze het zelf hebben veroorzaakt door decennialang water z.s.m. af te voeren. Het water valt of is er wel, maar valt in de verkeerde periode. Vasthouden dat water. Neem biodiversiteit en natuur ook meteen mee. Tijd voor een mindshift en geld helpt, maar is niet de oplossing.
Advertentie