Advertentie
financiën / Nieuws

Vakbond vreest gevolgen fossielvrij beleggen ABP

Vakbond CMHF is er bevreesd voor dat wanneer ABP te snel de stap zet naar duurzaam beleggen nadelig is voor het rendement van het pensioenfonds. En een goed pensioen voor ambtenaren is doelstelling nummer één van het ABP, aldus de vakbond.

12 oktober 2021
abp-logo.jpg

Vakbond CMHF is er bevreesd voor dat wanneer ABP te snel de stap zet naar duurzaam beleggen nadelig is voor het rendement van het pensioenfonds. En een goed pensioen voor ambtenaren is doelstelling nummer één van het ABP, aldus de vakbond.

De CMHF heeft het bestuur van de pensioenreus laten weten meer duidelijkheid te willen over de verduurzamingsstrategie van het ABP. Net als andere pensioenfondsen, wordt het ABP de laatste maanden steeds meer onder druk gezet om afstand te doen van hun aandelen in fossiele en vervuilende industrie.

 

Indexeren

De CMHF is van mening dat met duurzamer beleggen niets mis is. Ook op die manier zou een goed rendement kunnen worden behaald. En dat, zo vindt de vakbond, ‘is van groot belang voor het pensioen van de deelnemers als zij hun pensioen ooit nog eens geïndexeerd willen zien.’

 

Strategie

Maar bij het versneld verduurzamen van de aandelenportefeuille plaatst de CMHF wel een kanttekening. Voor de vakbond is een goed pensioen voor de deelnemers doelstelling nummer één van het ABP is. ‘Dat is de primaire verantwoordelijkheid van het ABP’, zo heeft de bond het ABP-bestuur laten weten. Eerst moet er daarom volledige duidelijkheid zijn over een verduurzamingsstrategie van het ABP. ‘Een te snelle overgang naar duurzaam beleggen leidt immers tot minder rendement. Rendement dat nodig is voor het verhogen van de dekkingsgraad zodat pensioenen kunnen worden geïndexeerd.’

De CMHF heeft het ABP-bestuur daarom verzocht met een verduurzamingsstrategie te komen.

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Eens met Zipje.
ambtenaar / ICT
Die angst is zeker terecht, alleen al vanwege het feit dat ABP, maar ook andere grote pensioenfondsen van de daken schreeuwen dat ze van fossiel afwillen. Hoe harder ze dat roepen, hoe minder hun beleggingen waard worden. Als ik mijn huis ga verkopen ga ik toch ook niet roepen hoe slecht de buurt is? Overstappen naar duurzame beleggingen is prima, maar doe het dan subtiel en stapsgewijs....
Jan H
Duidelijk signaal van CMHF. Onlangs een discussie bijgewoond waar vanuit de 2e Kamer eerder het signaal kwam dat er tot de invoering van het nieuwe stelsel alleen geïndexeerd zou kunnen worden als de beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad per pensioenfonds over de laatste 12 maanden) hoog genoeg is. De minister heeft de beleidsdekkingsgraad in 2020 verlaagd. Desondanks leek het er op dat de 2e Kamer in meerderheid rustig de invoering van het nieuwe stelsel afwacht. Dan is het 'persoonlijk pensioensaldo' maatgevend voor het pensioen dat je ontvangt en afhankelijk van de renteontwikkeling. Kortom, ook na ruim 10 jaar zonder indexatie lijkt de 2e Kamer in meerderheid het best te vinden dat de gepensioneerden ondanks een inflatie van 17,5% geen indexatie ontvangen en dus na ruim 10 jaar met een nu al 17,5% te laag 'persoonlijk pensioensaldo' verder zullen moeten gaan.

Wat vindt CMHF, ondanks een pleidooi om geen risicovolle stappen te nemen in de beleggingsstrategie en te zorgen dat er geïndexeerd kan worden, daar dan van?
H. Wiersma / gepens.


@Gerrit. Recent heeft het ABP 160 miljoen euro in een obligatielening (!!) aan de EU gestoken (ontwikkelingshulp?) Te behalen toekomstig rendement m.i. 0,0%. Je kunt je zo langzaerhand afvragen waar dit ABP-bestuur mee bezig is. Overigens zijn er ook veel ambtenaren die al 12 -20 jaar geen of onvoldoende indexatie hebben ontvangen.
B. Janssen / Ambtenaar
Het CMHF laat zien dat ambtenaren net gewone mensen zijn. Zodra de klimaatcrisis persoonlijke belangen raakt willen we er niets van weten. We moeten nog wennen aan het idee dat de klimaatcrisis ons echt gaat raken in koopkracht en bewegingsvrijheid. Maar vooralsnog steken we met zijn allen liever de kop in het zand. "Leuk" voor onze kinderen. Laten we vooral volhouden dat ons pensioen veilig moet worden gesteld en dat we desnoods de aarde daarvoor om zeep helpen.
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Mogelijk dat het ABP te rade kan gaan bij de wel goed renderende pensioenfondsen (banken, zorgverzekeraars.)

En als op initiatief van enkele (activistische) pensioendeelnemers inderdaad afscheid genomen wordt van beleggingen in fossiele energie, kan gedacht worden aan investeren in kleine, veilige, moderne kern energie centrales. Tenslotte zullen ook de zonne- en wind energie voorstanders moeten erkennen dat deze vormen van energie opwekking nooit geheel en altijd kunnen voldoen aan de groeiende energiebehoefte. En aangezien Poetin aan de aardgaskraan draait lijken er niet zo veel alternatieven te resteren. Dus: investeren in kleinschalige kernenergie centrales? Of willen we als maatschappij terug naar de donkere middeleeuwen?
H. Wiersma / gepens.
De (eventuele) verkoop van fossiele pensioenbeleggingen door pensioenfondsen dient langs de weg van de geleidelijkheid te gaan:

1. voor de deelnemers is primair het maken van rendement belangrijk.

2. de bedrijven moeten in de gelegenheid worden gesteld om de transitie naar alternatieve energiebronnen op verantwoorde wijze mee te maken.

Met eindeloos drammen en actie voeren wordt het tegenover gestelde bereikt.



H. Wiersma / gepens.
De transitie van fossiel naar niet fossiel moet langs de weg van de geleidelijkheid gaan. Dat geldt voor burgers (zie hoge gas- en olieprijzen), overheden maar ook voor bedrijven (Shell). De omslag sneller willen realiseren dan het akkoord van Parijs en de rest van de wereld is gekkenwerk. Degenen, die vinden dat de omslag niet snel genoeg gaat, schreeuwen nu het hardste om compensatie voor de hoge brandstofprijzen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als Bimie vindt dat hij moet meebetalen aan fossielvrij beleggen moet hij dat vooral doen. Maar niet van mijn pensioen.
Advertentie