Korting pensioen ambtenaren dreigt
Het korten van de pensioenen van ambtenaren wordt steeds waarschijnlijker. Ambtenarenpensioenfonds ABP zegt er rekening mee te houden dat de dekkingsgraad van het fonds onder de kritische 90 procent is gezakt.
Het korten van de pensioenen van ambtenaren wordt steeds waarschijnlijker. Ambtenarenpensioenfonds ABP zegt er rekening mee te houden dat de dekkingsgraad van het fonds onder de kritische 90 procent is gezakt.
ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool deed de waarschuwing van het wegzakken van de dekkingsgraad vandaag in een interview met De Telegraaf.
Cruciale grens
De 90 procent geldt als een cruciale grens. De meeste fondsen gaan in de buurt van die grens over tot korten op de pensioenen. Dat doen ze om ervoor te zorgen dat er voldoende middelen overblijven om de pensioenen te kunnen uitkeren. Waar de grens bij het ABP precies ligt, wil het fonds niet zeggen.
In januari was de dekkingsgraad was al gezakt van 97,2 in december naar 91,2 procent. Uit berekeningen van RTLZ bleek dat de dekkingsgraad halverwege februari was gezakt naar 87 procent. Officieel wordt de dekkingsgraad van februari pas volgende week bekendgemaakt, maar Wotmann-Kool gaf nu dus al een waarschuwing af. Als oorzaak geldt de aanhoudende daling van de beurskoersen en de lage rekenrente. Van De Nederlandsche Bank moet de dekkingsgraad minimaal op 104 procent liggen. Op de langere termijn moeten de fondsen voor de zekerheid zelfs naar 125 procent groeien.
Niet bang
Of er daadwerkelijk wordt gekort, is afhankelijk van hoe de beurs en de rente zich verder ontwikkelen. Een definitieve beslissing daarover valt eind van dit jaar. Verbetert de situatie niet voor die tijd, dan is er waarschijnlijk geen ontkomen aan. In het interview met De Telegraaf zegt de ABP-voorzitster oveigens dat mensen niet bang hoeven te zijn dat ze hun inleg niet terugkrijgen. Deelname aan een pensioenfonds blijft volgens haar rendabel. In het scenario met een gemiddelde groei krijgen dertigers nog vier keer hun inleg terug en in een somber scenario, waarbij de pensioenen levenslang niet meer kunnen worden geïndexeerd, nog altijd twee keer de inleg.
Want die werkgevers hebben via onverantwoord lage premiestortingen behoorlijk "korting" gehad. Over de rug van hen die geld gestort hebben.Zonder een keuze te hebben bij welk fonds.
En veel is gebeurd onder verantwoordelijkheid van Brinkman en Nijpels. Als Staal van Vestia door Vestia wordt aangepakt, waarom doet ABP dat dan niet ook naar haar ex bestuurders?