Sociaal rechercheurs zien veel fraude studiefinanciering
PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman wil werk maken van de bestrijding van fraude met uitwonendenbeurzen. Hij schat studenten vorig jaar voor 80 miljoen euro onterecht hebben opgestreken door op te geven dat ze op kamers woonden, terwijl ze gewoon thuis bleven wonen. Spekman wil dat het ministerie ingrijpt, zo bevestigde hij woensdag naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf.
2000 euro extra
Hij baseert zich op gesprekken met gemeentelijke sociaal rechercheurs uit het hele land die als 'bijvangst' stuitten op dit soort fraude. Het komt volgens Spekman vooral voor onder mbo-studenten die in hun eigen stad studeren. 'Het zijn studenten die een straat verder zogenaamd bij een tante gaan wonen.' Hij komt op een schatting van 40.000 fraudeurs op een totaal van 250.000 uitwonende studenten met een beurs. Zij vangen zo jaarlijks een kleine 2000 euro extra aan studiefinanciering.
Gemeente wijst naar IBG
Het ministerie zelf spreekt in dit verband van een reëel risico van 32 miljoen euro, aldus Spekman. Volgens hem komt deze vorm van fraude enorm veel voor, omdat het niet wordt aangepakt. 'De gemeente verwijst naar de IB-groep die zegt onvoldoende opsporingscapaciteit te hebben, en fraudebedragen onder 10.000 euro niet vordert. De IB-Groep verwijst weer naar de gemeente en de basisadministratie. Het Openbaar Ministerie zegt dat het koppelen van bestanden niet kan vanwege privacywetgeving. Iedereen kijkt naar het plafond'.' Dit leidt volgens Spekman tot kopieergedrag. 'Studenten weten dat van elkaar. Het gaat van kwaad tot erger.'
Nieuw studiejaar
Hij wil dat de minister van Onderwijs ingrijpt en duidelijk maakt dat fraude niet acceptabel is. 'Het ministerie moet handhaven met ingang van het nieuwe studiejaar. Als studenten weten dat ze er niet mee wegkomen, passen ze wel op zich als uitwonende in te schriiven.'
Proefproject gestrand
Een proefproject in de regio Twente om de controle te verbeteren, dat vorig jaar april strandde, moet volgens de PvdA'er weer worden opgepakt. Hij pleit in Kamervragen ook voor het inzetten van een landelijk team van rechercheurs.
Als ze weten dat hun lieve zoon of dochter ten onrechte deze beurs ontvangt, en als je een minimaal normaal contact hebt met je INWONENDE zoon of dochter, dan moet je aangifte doen.
Dat is je burgerplicht.
Alle andere meningen zijn huilverhalen van profiteurs die met hun armen over elkaar zitten te staren en te kijken hoe gemeenschapsgeld in verkeerde handen verdwijnt.
En ja, ik doe ook preventief aangifte ja, over mijn eigen zoon, want ik word kotsmisselijk van die kutmentaliteit van veel jongeren die in plaats van te werken hun hand open houden, het mes erin.