Advertentie
financiën / Nieuws

Kabinet wil op korte termijn in gesprek over maximering ozb

De ozb is tussen 2008 en 2023 met gemiddeld 2,9 procent per jaar is gestegen. Nauwelijks hoger dan de inflatiecijfers.

23 april 2025
ANP Woningen OZB
ANP/Hollandse Hoogte/David Rozing

Het kabinet wil na de voorjaarsbesluitvorming met de VNG in gesprek over wetgeving die de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) aan banden legt. Dat schrijft minister Uitermark in antwoorden op Kamervragen door D66 en ChristenUnie. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB gaven in het hoofdlijnenakkoord al aan de beleidsvrijheid van gemeenten wat betreft te ozb te willen inperken, maar tot op heden was er vanuit de regering radiostilte.

Griffier

Gemeente Gorinchem via Geerts & Partners
Griffier

Concerncontroller

Gemeente Venray via Rieken & Oomen
Concerncontroller

'Pinautomaat'

De maximering van de ozb-stijging is een idee uit de koker van de VVD. De liberalen schetsen herhaaldelijk een beeld dat gemeenten de ozb ongeremd laten oplopen om zo begrotingstekorten te dichten. VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz zei bijvoorbeeld voor de verkiezingen van 2023 in een interview met Business Insider dat de ozb ‘geen pinautomaat’ moet worden.

Nauwelijks hoger dan inflatie

In de praktijk blijkt dat helemaal niet aan de orde. Onderzoek door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) toont aan dat de ozb tussen 2008 (toen de stijging van de ozb werd overgelaten aan gemeenten) en 2023 met gemiddeld 2,9 procent per jaar is gestegen. Nauwelijks hoger dan de inflatiecijfers. ‘Het is een oplossing voor een probleem dat er niet is’, zei COELO-directeur Maarten Allers erover.

Op korte termijn gesprekken

Het kabinet wil de voorgenomen ozb-maximering echter doorzetten, zo blijkt uit de antwoorden van minister Uitermark. ‘Ik zou de gesprekken over maximering van de stijging van de OZB liefst zo snel mogelijk voeren, maar het moeten ook vruchtbare gesprekken kunnen zijn. Daarom is het verstandig eerst de besluitvorming dit voorjaar af te wachten alvorens heel gericht het gesprek met gemeenten aan te gaan over maximering van de stijging van de ozb.’

Ravijnjaar

De Kamervragen van D66 en de ChristenUnie gingen overigens helemaal niet over de maximering van de ozb. De oppositiepartijen stelden juist aan de kaak dat gemeenten zich genoodzaakt voelen de ozb dit jaar verhogen omdat de financiering vanuit het rijk onvoldoende is. Daarover zegt de minister slechts dat zij met gemeenten in gesprek is over hun financiering.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
Ik ben benieuwd naar de visie, of het gebrek daaraan, over de rol en de invulling hiervan van de gemeenten, die dit kabinet en deze partijen hebben. Aan de ene kant draaien ze de duimschroeven aan bij de gemeenten (ravijnjaar) en aan de andere kant perken ze de weinige mogelijkheden die de gemeenten hebben verder in.
Advertentie