Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Desinformatie-netwerk beïnvloedde Europese verkiezingen’

Trollenlegers konden onderwerpen op X trending maken en andere berichten naar de achtergrond drukken.

16 juli 2024
Trollen op internet
Shutterstock

Georganiseerde netwerken, vermoedelijk afkomstig uit Rusland, hebben kiezers in Nederland en andere Europese landen beïnvloed tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van Trollrensics in opdracht van GroenLinks-PvdA.

Deelprojectleider SPP

JS Consultancy
Deelprojectleider SPP

Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Apeldoorn
Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Trollrensics onderzoekt al langer netwerken van accounts die gericht zijn op desinformatie. Het bedrijf heeft het verkeer op X geanalyseerd en kunnen aantonen dat er grote netwerken van accounts waren die hiermee bezig zijn. Zo blijkt uit de data-analyse van Trollrensics onder meer dat minstens 20% van de tweets over de Franse extreemrechtse politicus Zemmour uit dit trollennetwerk kwamen. Er werd ook gefocust op pro-Russische propaganda, berichten gericht tegen vaccinaties en tegen de LHBTIQ+-gemeenschap.

Algoritme bespelen

De accounts weten het algoritme te bespelen waardoor bepaalde onderwerpen worden versterkt en een groter publiek bereiken. Uit het onderzoek wordt volgens GroenLinks-PvdA ook duidelijk dat de Duitse partij AfD een flinke boost kreeg dankzij het trollenleger. Minstens 10,7% van de tweet over de AfD was afkomstig uit het desinformatienetwerk. Het werkelijke percentage zou naar verwachting van de onderzoekers een stuk hoger liggen.

Europarlementariër Thijs Reuten (GroenLinks-PvdA) stelt dat de studie bewijst dat er beïnvloeding plaats heeft gevonden tijdens de Europese verkiezingscampagne. 'Trollenlegers konden onderwerpen trending maken en andere berichten naar de achtergrond drukken. Dit laat zien dat onze democratie kwetsbaar is en dat buitenlandse machten er veel geld en moeite voor over hebben om verdeeldheid te zaaien in onze bevolking. We moeten ons beter verdedigen tegen deze pogingen van buitenlandse beïnvloeding.'

Gevaar voor democratie

Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks-PvdA): 'Dit is een regelrecht gevaar voor onze democratie. We kunnen de status quo niet laten bestaan waarin techbedrijven bepalen wat je online ziet op basis van hun winstbejag. We moeten dringend handelen.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie