Kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan
Bijbanen die minder dan 5000 euro opbrengen hoeven niet te worden gemeld.
Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).
Vooral bestuurs- en advieswerk
De gemelde nevenverdiensten leveren Europarlementariërs jaarlijks 8,7 miljoen euro op, maakt TI op uit de bij het Europees Parlement opgegeven bijbaantjes. Europarlementariërs doen er vooral bestuurs- en advieswerk naast, bijvoorbeeld als lid van een raad van commissarissen van een bedrijf of andere organisatie. Dat mag, zolang hun financiële belangen niet verstrengeld raken met hun werk in het Europees Parlement.
Nauwelijks Nederlanders
Nederlanders doen nauwelijks mee in de ranglijst. De hoogst genoteerde Europarlementariër, Rob Roos (voorheen Forum voor Democratie en JA21), haalt ternauwernood de top 100. Bijverdieners zijn met name aan de rechterkant van het parlement te vinden.
Bronwater tegen corona
De meestverdienende van de 705 Europarlementariërs strijkt jaarlijks 3 miljoen euro op naast zijn nettosalaris van ruim 94.000 euro. De omstreden Litouwer Viktor Uspaskich, die op eigen houtje opereert in het EU-parlement, verdient dat onder meer met de verkoop van bronwater dat tegen het coronavirus zou beschermen.
TI pleit al lang voor strengere integriteitsregels. Na het recente schandaal rond omkoping van Europarlementariërs door landen als Qatar en Marokko zijn die ook wat aangescherpt.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat de bijverdieners voornamelijk aan de rechterkant van het parlement te vinden zijn mag de scribent van dit stukje nog eens uitleggen. Ik geloof dat in ieder geval niet. Ursula behoort weliswaar tot de EC maar maakt er ook een financieel interessant potje van.