Advertentie
carrière / Nieuws

Eerste Kamer beslist: ambtenarenstatus afgeschaft

Het initiatiefwetsvoorstel om de rechtspositie van ambtenaren te normaliseren is aangenomen. In de Eerste Kamer stemden de VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV voor de afschaffing van de ambtenarenstatus.

08 november 2016

Het initiatiefwetsvoorstel om de rechtspositie van ambtenaren te normaliseren is aangenomen. In de Eerste Kamer stemden de VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV voor de afschaffing van de ambtenarenstatus. Lange tijd leek het er op dat de wet het niet zou halen. Wat het wetsvoorstel onder meer in de weg stond was het feit dat de ambtenarenstatus niet alleen om de rechtspositie gaat, maar vooral om emotie. De status is bij veel ambtenaren een eretitel om trots op te zijn. 

Politieke willekeur
Ambtenaren hebben van oudsher een aparte status om hen te beschermen tegen politieke willekeur. Volgens voorstanders van normalisering zou afschaffing ervan nauwelijks nadelen hebben, maar wel veel voordelen. Het zou makkelijker worden voor ambtenaren om over te stappen naar de marktsector en vice versa. Ook zou het schrappen van de speciale positie leiden tot minder bureaucratie. Maar veel ambtenaren zien de status ook als een eretitel en zijn er trots op. Ze zijn bang met de status ook de waardering voor hun functie te verliezen. Bovendien zou de invoering van zo'n enorme verandering veel tijd en geld gaan kosten is de kritiek. Critici, zoals de bonden, vragen zich af welk probleem er met de normalisering opgelost wordt.

Ingrijpende wijzigingen
Han Busker, zei eerder namens het bestuur van FNV dat de ingrijpende wijzigingen in de rechtspositie van ambtenaren niet zomaar kunnen en mogen doorgevoerd worden, zonder een open en reëel overleg met de bonden. De ambtenarenbonden hebben minister Plasterk en zijn voorgangers verzocht in te gaan op het verzoek om een overleg in de zin van de Rop-regeling. Deze regeling verplicht, volgens de SCO, de minister tot het houden van open en reëel en op overeenstemming gericht overleg te voeren over de inhoud van het Wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren. 


Lees ook: 'Gemengde gevoelens over de afschaffing van het ambtenarenrecht'

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit maakt de keuze een stuk makkelijker. 5 partijen die mijn stem in ieder geval niet krijgen
Bart
Het is 1 grote smerige truc. Binnen de overheid zijn er diverse reorganisaties gaande. Nu het ambtenarenrecht wordt afgeschaft is het bij ontslag niet meer nodig om iemand als herplaatsingskandidaat aan te merken, D.w.z het is niet meer nodig om een nieuwe functie te zoeken voor de ontslagen werknemer zoals eerst het geval was.. Ook geen bovenmatige ww meer enz. Enz. Stem niet op die ratten die dit wetsvoorstel hebben gesteund de volgende verkiezingen!! Het is 1 grote zwendel.
wim / ambtenaar
Gelukkig binnenkort verkiezingen. We zullen ze een poepie laten ruiken.
Willem / coördinator wdr'n
Een belachelijk besluit waardoor de betrokkenheid, verantwoordelijkheid en integritiet van ambtenaren volstrekt wordt genegeerd ten voordele van ..... Het zijn inderdaad de bij uitstek rechtse partijen die hier "winst" bij denken te halen. Dat zal vies tegen gaan vallen als ambtenaren in hun specifieke positie zich als "gewone" werknemers moeten gaan gedragen. Politieke blunder!!
doeterniettoe / -
Hiermee toont de politiek aan dat niet de ambtenaren of de maatschappij verandering nodig heeft maar de politiek zelf. Maar die behoudt hun exclusieve status terwijl ze ondertussen wel alle anderen hebben gedegradeerd tot 'werknemer'.



D66:

'Hiermee wordt de totstandkoming van de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gelijk getrokken met de private sector. De mobiliteit tussen beide sectoren kan hiermee gemakkelijker worden.

--> nee, want de politiek bepaalt nog steeds de spelregels en belangrijker: het budget en de wettelijke voorwaarden. Deze D66'er snapt het dus gewoon niet.



CDA:

Met dit wetsvoorstel blijven wel de integriteitsvereisten en het afleggen van de ambtseed van toepassing op mensen die ten behoeve van het algemeen belang werkzaam zijn bij de overheid.

--> met andere woorden: de ex-ambtenaren de lasten en niet de lusten, de politiek de lusten maar niet de lasten.
roelof bosma / griffier
de indieners hebben in ieder geval geen historisch besef...waarvoor was t ook al weer. Maar goed als dit nu toch wordt doorgevoerd dan graag in alles qua rechtspositie etc. Ik vraag me ook af welk probleem hiermee wordt opgelost, nee ik denk naar de toekomst eerder een probleem gemaakt.
H. Keuken / wethouder
Goede zaak dat status ambtenaar verdwijnt. Daarmee is ook een einde gekomen aan de bescherming middels een wet uit 1929. Gewoon normale zakelijke verhoudingen dat doet het meest recht aan welke werknemer dan ook.
Post
Nu kan de politiek niet achterwege blijven en dienen de leden van de 1e en 2e Kamer ook te worden gelijkgesteld..
Bijzonder / maakt niet uit
Als ze nou ook het salaris gelijk trekken met de markt, maar daar hoor je ze niet over!
Trotse ambtenaar / Managementfunctie gemeentelijke overheid
Zoals de journalist aangeeft, heeft de status in de praktijk nog vooral een symbolische waarde. Jammer dat die verdwijnt, maar ter compensatie zou ik een marktconform salaris dan wel een goed idee vinden :)
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Onderstaande reacties geven precies weer waar het om gaat. Emotie! Er is geen rationeel argument te bedenken om werknemers bij de overheid een andere rechtspositie te geven dan werknemers in de private sector (alhoewel en enkele uitzonderingen zijn). Met een kreet als "gedegradeerd tot werknemer" wordt wel duidelijk met wat voor dedain neer gekeken wordt op werknemers die in de private sector met passie hun werk verrichten in zeer onzekere tijden. Die onzekerheid gaat veelal voorbij aan de ambtenaar, die - toegegeven - met dezelfde passie zijn werk verricht. En als je de ambtenaar serieus neemt, hoef je die ambtelijke status niet tegen wil en dank te handhaven.
Frans / manager
Eindelijk! Ik, als gemeenteambtenaar, roep dit al jaren. Weg die absurde rechtsongelijkheid tussen privaat en publiek. Helemaal nergens goed voor, anders dan de tal van ambtenaren zijn die hiervan op schofterige manier misbruik van maken. Hulde aan de 1e Kamer. Nu wel snel tot uitvoer brengen, die wet!
Corne
Prima idee. En nu nog de salarissen gelijktrekken met die van het bedrijfsleven. Consequent zijn!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
En dan met spoed de verplichte pensioendeelname ABP afschaffen met overdracht van behaalde realistische resultaten tot op heden. Ook dat behoort tot zelf kiezen. Daarover heb ik al eerder e.e.a opgemerkt. Nog wel eerst een terugbetaling van de beruchte "graai" uit de pensioenpot.
Ries
Prima besluit. Graag een marktconform salaris en auto van de zaak.
Ed
Dit besluit gaat heel veel aanpassing teweeg brengen.

Alle regelementen en ook wetten moeten aangepast worden. Niet zomaar zoek en vervang. Heeft dus juridisch nog een staartje. En de ambtseed is hiermee ook vervallen. Dus ook daar zal iets ander voor komen.

Geeft niet capaciteit en geld genoeg toch.
Arie / projectleider
Triest dat het zover is gekomen. Heeft wat mij betreft niets met status of eretitel te maken. Gaat om bijzondere positie die ambtenaar heeft. Hij werkt in een politieke organisatie. En inderdaad: worden de salarissen nu ook marktconform? Ik geloof er niets van.
Theo FDO-MHA / koelie
Nu dus ook marktconforme salarissen ....en de greep uit de pensioenkas door m.n. de PvdA - toen de dekkingsgraad ongeveer 160 was - NU TERUG in het fonds! De inleg van m.n. de waterschapsambtenaren was belastinggeld dat niet in de algemene middelen thuishoort; so-wi-so: Pensioenafspraken (en aanspraken) zijn primaire arbeidsvoorwaarden.
B / gemeenteambtenaar
Er wordt helemaal niets gelijk getrokken. Er wordt alleen maar iets weggehaald. Welke beleidsmedewerker durft nu nog frank en vrij een fatsoenlijk advies te geven; wetend dat hij of zij afhankelijk is van de politiek? Dit heeft niet alleen invloed op de positie van de ambtenaren, maar heeft uiteindelijk zeer zeker consequenties voor de burgers zelf. De term normalisering is slecht gekozen. Elke bescherming tegen politieke willekeur wordt weggehaald. En als er dan toch 'gelijkgetrokken' moet worden; dan wil ik net als andere werknemers ook iets te kiezen hebben, zoals mijn pensioenfonds bijvoorbeeld. En trek dan de salarissen ook gelijk ... Want daar valt nog wel wat in te halen.
Daan
Belachelijke actie van de overheidspartijen.

De status ambtenaar en diens arbeidsvoorwaarden zijn ooit mede ontwikkeld vanuit de gedachte om het werken bij de overheid toch aantrekkelijk te maken omdat deze maatschappelijk gezien niet de hoge salarissen kan aanbieden zoals in het bedrijfsleven gepast is.

Onder het slappe argument dat de afschaffing van de status het nu makkelijker maakt om van beide kanten over te stappen is een lachtertje natuurlijk. Want de "overheid" kan op medewerkersniveau nog steeds niet de finaciële en secundaire arbeidsvoorwaarden bieden die in het bedrijfsleven gangbaar zijn.

Dus het komt neer op een puur ontwikkelde methode om "ambtenaren" makkelijker te kunnen ontslaan en het arbeidsvoorwaardenreglement verder af te brokkelen met de tijd.

Inderdaad eens te meer een reden om lid van de vakbond te worden. Maar waar zijn de vakbonden eigenlijk???
Janet / beleidsadviseur
En dan ook de eenzijdige aanstelling van de baan, dus eenzijdig van alles veranderen kan ook niet meer. En kijk uit, als de politiek vindt dat je mening te sterk afwijkt van wat de politiek wil, dat je dat vooral niet zegt, want dan word je ontslagen! Er is niets meer zeker. En wedden dat het salaris niet gelijkgetrokken wordt? Dit is een symbolisch besluit dat veel gedoe en onrust veroorzaakt maar geen enkel (vermeend0 probleem oplost. Hulde aan de politiek en de rechtse partijen die dit symboolbesluit zo belangrijk vinden.
ZoetZuurtje / -
Daan: "Want de "overheid" kan op medewerkersniveau nog steeds niet de finaciële en secundaire arbeidsvoorwaarden bieden die in het bedrijfsleven gangbaar zijn."

Ben benieuwd op welk onderzoek jij je baseert. Ik denk dat dit voor heel wat functies niet zo is. En als dat wel zo is, ga dan naar het bedrijfsleven. Ik ben ambtenaar geworden vanwege de secundaire arbeidsvoorwaarde, zoals flexibele werktijden. En hoe druk je dat in geld uit? Het blijft appels met peren vergelijken die secundaire voorwaarden.
doeterniettoe / -
@Ad(viseur):

U praat uzelf in de eerste zin al tegen.

Maar goed, los hiervan kunt u vast wel rationele argumenten geven waarom er volgens u geen verschil hoeft te zijn.

Als u nu ook even mijn post probeert te lezen, dan hoop ik dat u begrijpt dat Nederland straks enkel nog werknemers kent behalve de dames en heren (zwaarbetaalde) politici. Dit heeft niets te maken met neerkijken op werknemers, wel met besef en realiteitszin dat vanaf nu politici boven de rest van de bevolking staat. Maar u als interim adviseur had dat natuurlijk al lang begrepen...
Ook een ambtenaar
Ik zie veel mensen over het salaris reageren. Die mening deel ik absoluut niet. Kijk maar eens goed naar de voorwaarden en basissalarissen in het bedrijfsleven. Wij hebben het zo slecht nog niet. Want veel "ambtenaren" zullen de bijbehorende uren en targets dan weer niet willen.
Jan H
- Waar staat dat een ambtenaar geen ambtenaar meer genoemd mag worden? Het duidt op de bedrijfstak waar hij voor werkt.

- Zijn de salarisonderhandelingen bij de overheid niet al lang een proces van meanen en dealen tussen vakbonden en de diverse werkgevers bij de overheid? Ze worden zelfs, feitelijk ten onrechte, cao's genoemd.

- Hoe zo beschermde ambtenarenstatus? Leven we nog tientallen jaren terug? Ambtenaren worden nu toch ook ontslagen wegens krimp, reorganisatie of disfunctioneren!

- Hoe zo ABP ook maar afschaffen? Hebben ze in de marktsectoren dan geen pensioenfondsen?

etc, etc, etc.

Intu / Ambtenaar
Best om geen ambtenaar meer te zijn. Als het daar maar bij blijft en geen opmaat naar commercialiseren van overheidstaken. Moet er niet aan denken dat een commercieel bedrijf bijvoorbeeld mijn basisregistratiegegevens gaat beheren. Was eerder ook werknemer. Het verschil is dat ik, als ambtenaar niet vanuit een commerciele drive werk. Er is overigens niets mis met commercie omdat het juist ook voor nieuwe ontwikkelingen zorgt.
Bert / Adviseur
@ad(viseur)

Emotie is betrokkenheid. Iets waar de meeste interim-managers niets van begrijpen. En juist die betrokkenheid staat op het spel door een nietszeggend besluit.
Ronald / Ambtenaar overheid
Wat is de volgende stap, afschaffen onafhankelijkheid van de rechterlijke macht?
Bert / Adviseur
Betekent dit ook dat ambtenaren zich vrijuit mogen uiten over alle actuele politieke onderwerpen. Immers zij hebben geen specifieke status meer en de vrijheid van meningsuiting is gemeengoed onder gelijke burgers. De tijd dat een politieagent wordt ontslagen voor een gevoelige tweet, ligt daarmee achter ons, neem ik aan? Onpartijdigheid is geen vereiste meer voor een goed functioneren, en een ambtenaar kan openlijk een gevoelig politiek standpunt innemen, dat ingaat tegen zijn zakelijk geformuleerd advies. Alleen het functioneren is nog een criterium bij een zuivere arbeidsrelatie.

Ik adviseer iedereen verder om geen vrijwillige ambtseed af te leggen, omdat er simpelweg geen ambt meer bestaat, maar slechts een werkrelatie. In het arbeidscontract zal daarom e.e.a. geregeld moeten worden, een aanstelling is namelijk niet meer aan de orde. Biedt wellicht weer individuele onderhandelingsruimte? De politiek haalt met dit besluit de onafhankelijke positie van de ambtenaar verder onderuit en daarmee het kritische vermogen bij de voorbereidende besluitvorming. Meer politieke blunders is het gevolg. Gelukkig hebben die wel een riante wachtgeldregeling. Met dit besluit wordt wel de beeldvorming bepaald, maar wordt verder niets opgelost. Een mooi voorbeeld van politiek arrogantie.
Bert / Adviseur
@Ronald

Die afschaffing is al bezig. Het openbaar ministerie legt nu al zelf straffen op zonder tussenkomst van de rechter.
Paul Reus / Applictiebeheerder
Zo worden de arbeidsrechten met steun van VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV afgebroken. En maar juichen over het fantastische zorg- en sociale stelsel in Nederland, maar bovenstaande huichelaars zorgen er wel voor dat we over al niet te lange tijd ook in Nederland Amerikaanse arbeidsomstandigheden zijn gecreëerd. Let op mijn woorden, de glijdende schaal is ingezet. Het begon met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Herinnert U zicht het huilende D66 nog over dat er meer vaste banen moesten komen? De PVV is zowiezo een brok afgedankte VVD ellende. Hoezo bestaat links en rechts niet meer. Rechts bestaat: Het zijn VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV!!!
Theo van Kerkhof / beleidsadviseur
Onbegrijpelijk dat de meeste collega's dit gelaten over zich heen laten komen. Er is nauwelijks verzet. Zijn de meesten ziende blind?
Loe
Afslanken zodat ze elkaar niet in de weg zitten en er geen tijd is voor ambtenarij maar gericht werken. Doelmatig !
Neo / Beleidsambtenaar
Prima en nu op naar het normaliseren van wachtgeld(misbruik) door politieke ambtsdragers. Gewoon normaliseren conform regelingen voor werknemers.
faber
Nu we een met de marktsector gelijk zijn getrokken neem ik aan dat ook de Wet Normering Topinkomens zal worden ingetrokken. Ook kan alle jurisprudentie waarin het woord 'ambtsmisbruik' voorkomt de prullenbak in. En nul-lijnen voor de publieke sector (heet dat nu nog wel zo?) afgekondigd door de minister en Tweede Kamer behoren ook tot het verleden neem ik aan. In kwesties waarbij 'de schijn van belangenverstrengeling' telde kan 'de schijn' weggelaten worden. Werken bij de overheid wordt wat het in de ogen van veel overheidsmanagers al lang had moeten zijn: een ruil-verhouding gebaseerd op 'voor wat, hoort wat'. Welnu, men kan wat mij betreft krijgen wat hem hebben wil. Maar wel voor de juiste prijs en niks meer of minder.
Trevor
Uitgebreide Q&A beschikbaar:



https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicat …
B. de Graaf / Bestuursadviseur
Duidelijk, we zijn gewone werknemers. Ik neem aan dat we marktconform beloond gaan worden en onze loyaliteit nu mag afhangen van beloning en bonussen. Hart voor de piblieke zaak is een begrip dat nu ook overboord kan worden gezet. Maar euh... welk probleem is nu oogelost? Dat we moeilijk waren te ontslaan? Nou,met die dreiging gaan we vast en zeker harder en loyaler werken. Tel uit je winst, D66...
A.v.Hoeyen / jur.medewerker
Ik heb altijd begrepen dat de ambtelijke status met bijhorende bescherming een van de zaken was die corruptie tegenging. Ben benieuwd wanneer de eerste meldingen omtrent "kleine" omkoping zich aan zullen dienen: tientje hier of daar om te zorgen dat iets sneller geregeld kan worden. Kan in ieder geval geen ambtsmisdrijf meer zijn.
gezellig / wij zijn heel erg blij dit is hel erg nodig !
Ik denk dat het heel erg goed is in verband met de decentralisatie en je zo meer een eenwordings gevoel krijgt.Al zullen ze voorlopig zeer zuur zijn maar zo genieten wij ook eens een keer. De burgers zien hen als gewone mensen nu hopen dat zij zich ook eens anders en normaler gaan gedragen. Niet verheven boven de burgers.Wat zal dat een hoop agressie schelen ! Aan de eed die ze afgelegd hadden ze ook volledig maling en integer handelen interesseerde ze niet. En denk er om voortaan netjes melden aan de overheid als er calamiteiten of criminele strafbare feiten zijn bij de gemeente en de wijkteams.Wees maar eens aardig en attent tegen de burgers. Wat zal het nu toch een fijne maatschappij gaan worden.Worden nu ook automatisch hun medische en persoonlijke gegevens gepubliceerd ?Dan kunnen wij ook eens lachen zo worden we uiteindelijk toch nog allemaal maatjes met elkaar !
Geknapt elastiekje / Specialist bij Omgevingsdiens
Joehoee! Ik kan eindelijk mijn eigen bedrijf starten. Het maakt nu niet meer uit dat ik in dezelfde regio werk als waar ik nu mijn ambt uitoefen, er is immers geen ambt meer en dus ook geen ambtsverstrengeling. En als ik straks zonder poespas ben ontslagen kan ik zo weer bij mijn eigen dienst in de flexibele schil aan de slag. De o zo belangrijke lokale kennis zit immers bij mij in het hoofd, die is niet in een zaaksysteem te vatten. Welk probleem is er nu opgelost?
Beambte
Was dit nu de laatste ambtenaren grap?
robert / jurist
Tsja, wie zit hier op te wachten? Ik niet. Het ontslagrecht In het arbeidsrecht is het ontslagrecht ook gewijzigd. Het zou makkelijker worden. De praktijk wijst evenwel uit dat het nieuwe ontslagrecht een kostbare operatie aan het worden is. Tel uit je winst. En ja, we kunnen makkelijker worden ontslagen. Daar zal dan wel iets tegenover komen te staan, tenminste als loyaliteit gewenst is. In het bedrijfsleven staa dara ene vergoeding tegenover, ben benieuwd wat ons dat gaat brengen. Een goede reden om meer leden te werven bij de bonden en je krachten te verenigen. Ben benieuwd of dit gaat gebeuren,
Meer / bestuurskunde
De ambtenarenwet blijft gewoon bestaan. Het gaat bij dit slechte wetsontwerp op aanstelling en ontslag. De ambtelijke status met de integriteitsregels, beloningstructuur, relaties tot de politiek blijven bestaan. De macht van de poltiek bij de loonbesprekingen blijft feitelijk in tact. Kortom feitelijk verandert het weinig, vooral nu het private ontslagrecht in houdelijk in de richting van het in het ambtenarenrecht gebruikelijke systeem. Probleem is dat het een kostbare operatie is met weinig inhoudelijke meerwaarde. Het nut van een goed beschermde ambtenaar heeft gegeven het karakter van het openbaar bestuur niet met emotie te maken maar met een goed kwalitatieve publieke dienst. Dat het alleen om emotie gaat is een goedkope debating truc. Verder de verwijzing naar de irrelevante oude jongeren ambtenaren club Futur begint vanwege de inhoudsloosheid van deze club gênant te worden.
H.Marchand
Salarissen, martkconform. Daar gaat het niet over, dames en heren. Het werd tijd om de extra bescherming, het aantal raamhangers, etc. wat op te schonen. Dat kan wellicht beter straks. Nu het onderwijs nog met haar rare aanstellingen en benoemingen, dan normaliseert de arbeidsmarkt wellicht wat.
paulreigersbos
Frappant dat 50+ voorstemt. Het grootste deel profiteert al ruimhartig van de pensioenvoordelen. Zelfs lieden die met 55 in de VUT zijn gegaan en met vervroegd pensioen op 60 jarige leeftijd met volledig salaris. Nu stemt deze partij voor de afschaffing zodat hun jongere ambtenaren collega's het nakijken hebben. Walgelijk
Harry / Adviseur
Door deze regelgeving aan te passen maak je echt geen einde aan de burocratie en zorg je echt niet dat ambtenaren gemakkelijker over kunnen gaan naar de private sector of dat werknemers vanuit de private sector overgaan naar de publieke sector. Daar zijn echt heel andere elementen voor nodig. Nmm is dit weer een duidelijke bezuinigingsoperatie op lange termijn. De overheid schiet hier weer volledig zijn doel voorbij net als met de wet DBA. Jammer van de tijd en het geld. Er lijken mij wel belangrijker zaken om te regelen.
Bert / Adviseur
Zag gisteren nog een ambtenaar, excuus een ex-ambtenaar van het RIVM iets uitleggen dat niet uit te leggen is, namelijk het gebruik van giftige stoffen in borstimplantaten. Politiek gestuurd verhaal en een voorbeeld hoe ambtenaren in gewetensnood komen door politieke verhalen te verkopen die niet te verkopen zijn. De politiek schuift de politieke verantwoording af op de ambtenaren.
Gerrit
Hoera relatiegeschenken boven de € 50 zijn weer toegestaan. Is het Wetboek van Strafrecht ook al aangepast? Val ik nu buiten artikel 10 van de Wob?

Een ambtsmisdrijf? Wat is dat? Of komt er nu nog meer willekeur om de hoek kijken?



VNG zegt u het maar. Laat u het maar eens zien aan de onderhandelingstafel. Benieuwd of de door u allen vooruitgeschoven bestuurder beseft dat alle regelingen ontdaan dienen te worden van de term "ambtenaar" en dat een marktconform loon iets anders is dan hetgeen de laatste 10 jaar deze werknemers is voorgeschoteld.
Hjalmar
Ahhhh Trumpiaanse besluitvorming heeft de Nederlandse overheid nu al bereikt.... :-(
veestapel
Moraal van het verhaal; bedenk je twee keer voor je trouw zweert aan de overheid want het is niet wederzijds.
Advertentie