Eerste Kamer beslist: ambtenarenstatus afgeschaft
Het initiatiefwetsvoorstel om de rechtspositie van ambtenaren te normaliseren is aangenomen. In de Eerste Kamer stemden de VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV voor de afschaffing van de ambtenarenstatus.
Het initiatiefwetsvoorstel om de rechtspositie van ambtenaren te normaliseren is aangenomen. In de Eerste Kamer stemden de VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV voor de afschaffing van de ambtenarenstatus. Lange tijd leek het er op dat de wet het niet zou halen. Wat het wetsvoorstel onder meer in de weg stond was het feit dat de ambtenarenstatus niet alleen om de rechtspositie gaat, maar vooral om emotie. De status is bij veel ambtenaren een eretitel om trots op te zijn.
Politieke willekeur
Ambtenaren hebben van oudsher een aparte status om hen te beschermen tegen politieke willekeur. Volgens voorstanders van normalisering zou afschaffing ervan nauwelijks nadelen hebben, maar wel veel voordelen. Het zou makkelijker worden voor ambtenaren om over te stappen naar de marktsector en vice versa. Ook zou het schrappen van de speciale positie leiden tot minder bureaucratie. Maar veel ambtenaren zien de status ook als een eretitel en zijn er trots op. Ze zijn bang met de status ook de waardering voor hun functie te verliezen. Bovendien zou de invoering van zo'n enorme verandering veel tijd en geld gaan kosten is de kritiek. Critici, zoals de bonden, vragen zich af welk probleem er met de normalisering opgelost wordt.
Ingrijpende wijzigingen
Han Busker, zei eerder namens het bestuur van FNV dat de ingrijpende wijzigingen in de rechtspositie van ambtenaren niet zomaar kunnen en mogen doorgevoerd worden, zonder een open en reëel overleg met de bonden. De ambtenarenbonden hebben minister Plasterk en zijn voorgangers verzocht in te gaan op het verzoek om een overleg in de zin van de Rop-regeling. Deze regeling verplicht, volgens de SCO, de minister tot het houden van open en reëel en op overeenstemming gericht overleg te voeren over de inhoud van het Wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren.
Lees ook: 'Gemengde gevoelens over de afschaffing van het ambtenarenrecht'
Reacties: 50
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
D66:
'Hiermee wordt de totstandkoming van de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gelijk getrokken met de private sector. De mobiliteit tussen beide sectoren kan hiermee gemakkelijker worden.
--> nee, want de politiek bepaalt nog steeds de spelregels en belangrijker: het budget en de wettelijke voorwaarden. Deze D66'er snapt het dus gewoon niet.
CDA:
Met dit wetsvoorstel blijven wel de integriteitsvereisten en het afleggen van de ambtseed van toepassing op mensen die ten behoeve van het algemeen belang werkzaam zijn bij de overheid.
--> met andere woorden: de ex-ambtenaren de lasten en niet de lusten, de politiek de lusten maar niet de lasten.
Alle regelementen en ook wetten moeten aangepast worden. Niet zomaar zoek en vervang. Heeft dus juridisch nog een staartje. En de ambtseed is hiermee ook vervallen. Dus ook daar zal iets ander voor komen.
Geeft niet capaciteit en geld genoeg toch.
De status ambtenaar en diens arbeidsvoorwaarden zijn ooit mede ontwikkeld vanuit de gedachte om het werken bij de overheid toch aantrekkelijk te maken omdat deze maatschappelijk gezien niet de hoge salarissen kan aanbieden zoals in het bedrijfsleven gepast is.
Onder het slappe argument dat de afschaffing van de status het nu makkelijker maakt om van beide kanten over te stappen is een lachtertje natuurlijk. Want de "overheid" kan op medewerkersniveau nog steeds niet de finaciële en secundaire arbeidsvoorwaarden bieden die in het bedrijfsleven gangbaar zijn.
Dus het komt neer op een puur ontwikkelde methode om "ambtenaren" makkelijker te kunnen ontslaan en het arbeidsvoorwaardenreglement verder af te brokkelen met de tijd.
Inderdaad eens te meer een reden om lid van de vakbond te worden. Maar waar zijn de vakbonden eigenlijk???
Ben benieuwd op welk onderzoek jij je baseert. Ik denk dat dit voor heel wat functies niet zo is. En als dat wel zo is, ga dan naar het bedrijfsleven. Ik ben ambtenaar geworden vanwege de secundaire arbeidsvoorwaarde, zoals flexibele werktijden. En hoe druk je dat in geld uit? Het blijft appels met peren vergelijken die secundaire voorwaarden.
U praat uzelf in de eerste zin al tegen.
Maar goed, los hiervan kunt u vast wel rationele argumenten geven waarom er volgens u geen verschil hoeft te zijn.
Als u nu ook even mijn post probeert te lezen, dan hoop ik dat u begrijpt dat Nederland straks enkel nog werknemers kent behalve de dames en heren (zwaarbetaalde) politici. Dit heeft niets te maken met neerkijken op werknemers, wel met besef en realiteitszin dat vanaf nu politici boven de rest van de bevolking staat. Maar u als interim adviseur had dat natuurlijk al lang begrepen...
- Zijn de salarisonderhandelingen bij de overheid niet al lang een proces van meanen en dealen tussen vakbonden en de diverse werkgevers bij de overheid? Ze worden zelfs, feitelijk ten onrechte, cao's genoemd.
- Hoe zo beschermde ambtenarenstatus? Leven we nog tientallen jaren terug? Ambtenaren worden nu toch ook ontslagen wegens krimp, reorganisatie of disfunctioneren!
- Hoe zo ABP ook maar afschaffen? Hebben ze in de marktsectoren dan geen pensioenfondsen?
etc, etc, etc.
Emotie is betrokkenheid. Iets waar de meeste interim-managers niets van begrijpen. En juist die betrokkenheid staat op het spel door een nietszeggend besluit.
Ik adviseer iedereen verder om geen vrijwillige ambtseed af te leggen, omdat er simpelweg geen ambt meer bestaat, maar slechts een werkrelatie. In het arbeidscontract zal daarom e.e.a. geregeld moeten worden, een aanstelling is namelijk niet meer aan de orde. Biedt wellicht weer individuele onderhandelingsruimte? De politiek haalt met dit besluit de onafhankelijke positie van de ambtenaar verder onderuit en daarmee het kritische vermogen bij de voorbereidende besluitvorming. Meer politieke blunders is het gevolg. Gelukkig hebben die wel een riante wachtgeldregeling. Met dit besluit wordt wel de beeldvorming bepaald, maar wordt verder niets opgelost. Een mooi voorbeeld van politiek arrogantie.
Die afschaffing is al bezig. Het openbaar ministerie legt nu al zelf straffen op zonder tussenkomst van de rechter.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicat …
Een ambtsmisdrijf? Wat is dat? Of komt er nu nog meer willekeur om de hoek kijken?
VNG zegt u het maar. Laat u het maar eens zien aan de onderhandelingstafel. Benieuwd of de door u allen vooruitgeschoven bestuurder beseft dat alle regelingen ontdaan dienen te worden van de term "ambtenaar" en dat een marktconform loon iets anders is dan hetgeen de laatste 10 jaar deze werknemers is voorgeschoteld.
Paginatie