Personeelstekort doet uitvoeringsorganisaties piepen en kraken
Tekort aan personeel dwingt uitvoeringsorganisaties hun werkprocessen om te gooien. De Belastingdienst heeft ruim 1.000 vacatures openstaan.
Steeds meer uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ondervinden grote problemen om personeel aan te trekken en moeten uit nood hun werkwijze aanpassen.
Dat blijkt uit navraag van de NOS bij tien uitvoeringsorganisaties. Zo lopen vanwege personeelsgebrek onder meer bij de BelastingTelefoon de wachttijden op, staan dagprogramma's van gedetineerden onder druk en stapelen de aanvragen voor verblijfsvergunningen zich op.
Ziekteverzuim
Eerder berichtte Binnenlands Bestuur al over gemeenten die vanwege de krapte op de arbeidsmarkt amper of geen nieuwe mensen kan vinden, waardoor ze werden gedwongen een keuze te maken welke diensten wel en niet konden aanbieden. De gemeente Stichtse Vecht kondigde dit voorjaar al aan het werk met een kwart te verminderen. Ook uit de gemeenten Eindhoven, Hoogeveen en De Wolden en Oldambt kwamen geluiden dat het piepte en kraakte in de organisatie, mede vanwege een hoog ziekteverzuim. Dat wordt dan weer veroorzaakt door de oplopende werkdruk. Volgens burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de Groningse gemeente Oldambt zouden veel ambtenaren ‘op zijn’ omdat ze op meerdere afdelingen vanwege het ziekteverzuim van collega’s en lang openstaande vacatures omkomen in het werk. Een steeds kleiner clubje ambtenaren moet al het werk doen.
Vacatures
Bij uitvoeringsorganisaties is het blijkens de inventarisatie van de NOS niet veel anders. Ze kampen met een gemiddeld ziekteverzuim van soms meer dan 8 procent en hebben veel vacatures open staan. Bij de Belastingdienst gaat het om liefst 1.350 vacatures. Die organisatie heeft extra mensen nodig zijn voor de zogeheten box-3 uitspraak van de Hoge Raad en de nasleep van de kinderopvangtoeslagaffaire. Daarnaast is de vervangingsvraag bij de vergrijsde dienst hoog.
Externe inhuur
Bij de DJI hebben ze 1.000 vacatures openstaan, bij Rijkswaterstaat ruim 500. Met de inhuur van externen kan het probleem in veel gevallen maar deels worden opgelost. Eigenlijk zijn de Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de enige uitvoeringsorganisaties die aangeven niet zoveel last te hebben van de krapte op de arbeidsmarkt.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
1) zeg eens nee tegen het rijk als ze weer eens taken over de schutting willen flikkeren zonder eerst de randvoorwaarden ingevuld te hebben en
2) toon lef en neem ook eens mensen aan die hun sporen al verdiend hebben in het bedrijfsleven. Dit zijn vaak mensen die wel onder druk kunnen werken en vaak met frisse inzichten kunnen komen om stroperige processen vlot te trekken.
Overigens hou ik mij van harte aanbevolen voor aanbiedingen en kom graag eens langs om te kijken wat ik voor de gemeente kan betekenen, zowel als adviseur of als manager…