Advertentie
carrière / Nieuws

Haagse topambtenaren uiten zorgen over polarisatie

In een brief aan medewerkers hebben topambtenaren zorgen geuit over de verruwing en polarisatie in het politieke en maatschappelijke debat.

ANP
21 november 2024
Torens ministeries Den Haag
Shutterstock

De hoogste ambtenaren op zeker drie ministeries hebben in een brief aan hun medewerkers zorgen geuit over de verruwing en polarisatie in het politieke en maatschappelijke debat. Zij noemen racisme en discriminatie onaanvaardbaar en roepen ambtenaren die daar op het werk mee te maken krijgen op daar niet over te zwijgen.

Programmacoördinator (32-36 uur)

Gemeente Amsterdam
Programmacoördinator (32-36 uur)

Medior adviseur Interne Communicatie Rijkswaterstaat

Yacht
Medior adviseur Interne Communicatie Rijkswaterstaat

Zorgwekkend gesternte

De berichten, waarover NRC als eerste schreef, zijn ook in handen van het ANP. Vooral op het ministerie van Financiën hebben de gebeurtenissen van de afgelopen weken veel indruk gemaakt. In korte tijd vertrokken daar twee bewindspersonen, de staatssecretarissen Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) en Nora Achahbar (Toeslagen en Douane). 'Het gesternte waaronder dit gebeurde vind ik zorgwekkend', schrijft secretaris-generaal Bas van den Dungen.

Allemaal even dierbaar

De topambtenaar vond het 'extra precair' dat minister Eelco Heinen in verband werd gebracht met kwetsende uitspraken die de in Marokko geboren Achahbar mede tot het besluit zouden hebben gebracht af te treden. Hij is blij dat Heinen daar ferm afstand van heeft genomen, en dat ook Achahbar heeft laten weten dat dit niet klopte. Van den Dungen vindt het desondanks nodig te benadrukken dat bij Financiën geen plaats is voor welke vorm van discriminatie dan ook. 'Het maakt mij niet uit waar je wieg heeft gestaan: ik ben blij dat je er bent', schrijft hij aan zijn ambtenaren. 'Jullie zijn me allemaal even dierbaar.'

Vrees voor interne polarisatie

Secretaris-generaal Sandor Gaastra van het ministerie van Economische Zaken spreekt in zijn brief de vrees uit dat de polarisatie in de samenleving 'ook naar binnen slaat in de ministeries'. Hij benadrukt dat racisme en discriminatie verboden zijn. 'Ze ondermijnen de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de overheid, de samenwerking binnen onze organisatie, het open gesprek en een veilige werkomgeving.' Zijn collega Marieke van Wallenburg bij Sociale Zaken merkt ook dat de nasleep van de rellen in Amsterdam na de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv voor onrust zorgt op haar departement. 'Dit raakt ons omdat wij een organisatie willen zijn waar iedereen zich gezien, gehoord en thuis voelt', schrijft zij. 'Blijf met elkaar in gesprek en kijk naar elkaar om', drukt zij haar ambtenaren op het hart.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik begrijp uit dit verhaal dat de "topambtenaar" m.b.t. de "gebeurtenissen" ten onrechte een verband (Heinen) met deze ontslagronde heeft gelegd en daarmee feitelijk zelf de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de overheid ondermijnd, i.e. de polarisatie feitelijk aanwakkert met verzinsels.
Michel Schmidt
Geweldig topambtenaren zijn "bezorgd" maar blijven muisstil indien zij het constitutionele racisme en de discriminatie binnen de overheid tot beleid verheffen. De toeslagen affaire is nog steeds niet afgehandeld evenmin als de immense schade door de gaswinning.

Het zou veel meer aanspreken indien "topambtenaren" zich zouden openstellen aan vervolging zodat er verantwoording wordt afgelegd voor gevoerd wanbeleid. En wanneer dat niet mogelijk is dat er dan op zijn minst een waterdichte constructie komt waarin integere ambtenaren aangifte kunnen doen zonder door hun leidinggevende tot de grond worden afgebrand.

Kortom zorg er eerst eens om je eigen ministerie te ontdoen van elke persoon die het met de afgelegde eed of belofte en de daaraan verbonden grondwet niet zo nou neemt.

P. Smit
Ongeacht het hokje dat een ambtenaar bij verkiezingen rood kleurt mag je van hem/haar verwachten dat hij-zijn/zij-haar werk objectief en non-discriminatoir doet. Toch vermoed ik dat aanhangers van de PVV of het FvD op diezelfde ministeries geen leven hebben als hun collega's zouden weten wat hun persoonlijke politieke voorkeur is. Een van het narratief afwijkend geluid is in onze maatschappij eigenlijk niet meer welkom. Als voorbeeld: kijk maar naar wie met welke frequentie wordt uitgenodigd voor de praatprogramma's.
Advertentie