Advertentie
carrière / Nieuws

Vullen van vacatures blijft lastig

Bij 16 procent van de gemeenten nam de bezetting in 2020 af. Voornaamste reden: moeite met invullen van vacatures. Vooral in functiegebieden ruimtelijke ordening/milieu en bouwkunde/civiele techniek is het lastig geschikte kandidaten te vinden. Bijna de helft van die vacatures (47 procent) is ‘moeilijk vervulbaar’, blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2020 van A&O fonds Gemeenten.

11 juni 2021
Vacatures.jpg

Veel gemeenten hebben moeite met geschikte kandidaten te vinden. Vooral op gebied ruimtelijke ordening is het lastig: daar is bijna de helft van de vacatures ‘moeilijk vervulbaar’, blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2020.

Vooral meer moeilijk vervulbare vacatures in middelgrote gemeenten

Bij 16 procent van de gemeenten nam de bezetting in 2020 af. Voornaamste reden: moeite met invullen van vacatures. Vooral in functiegebieden ruimtelijke ordening/milieu en bouwkunde/civiele techniek is het lastig geschikte kandidaten te vinden. Bijna de helft van die vacatures (47 procent) is ‘moeilijk vervulbaar’, blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2020 van A&O fonds Gemeenten.

In tegenstelling tot 2019 nam het aandeel moeilijk vervulbare vacatures toe, met 0,9 procentpunt tot gemiddeld 13,4 procent. Ruimtelijke ordening is het moeilijkste functiegebied om vacatures in te vullen. Dat kan Guido Termont, directeur van JS Consultancy, beamen. Hij noemt kernfuncties, zoals adviseur ruimtelijke ordening (maar ook financieel adviseurs), als ‘lastig te vullen vacatures’. ‘Zowel vast als tijdelijk.’ Hij merkt wel dat nu de coronacrisis zijn einde nadert, mensen weer in beweging durven te komen, wat vooral voor de vaste functies meer lucht betekent.

Bij civiele techniek is er eigenlijk schaarste voor alle rollen, vult adviseur/partner Jotham Marco van Brandmannen aan. ‘Ook bij planologen, stedenbouwkundigen, verkeerskundigen en beleidsadviseurs ruimtelijke omgeving. En in het sociaal domein is een aantal vacatures moeilijker in te vullen, zoals jeugdconsulent en beleidsadviseur Wmo.’

Schaarste in het sociaal domein merkt ook directeur Elwin Spoel van Certus Groep: ‘Bij beleidsmedewerkers welzijn en jeugdzorg en andere specialisten.’

Concurrentie
In functiegebied financieel/economisch is een derde van de vacatures moeilijk vervulbaar en in de automatisering/ict een kwart, meldt de Personeelsmonitor. Daar, en bij jurdisch, zit traditioneel schaarste, weet Spoel. ‘Instroom van startende professionals neemt daar af en je ziet concurrentie uit de private sector.’ Maar ook hij bespeurt vooral schaarste aan de ruimtekant, zoals voor beleidsmedewerkers verkeer en milieu. ‘En bij generalisten, zoals projectleiders ruimtelijke ontwikkeling. Veel gemeenten tegelijk hebben daar behoefte aan.’ Interessant is dat de stijging van het percentage moeilijk vervulbare vacatures vooral plaatsvindt in middelgrote gemeenten.

‘Dat is bij ons niet zo’, reageert Termont. ‘Bij kleinere gemeenten is het loongebouw lager en dan is het lastiger om mensen te vinden ten opzichte van middelgrote gemeenten.’ Marco constateert het verschil ook niet, maar gelooft het zo. ‘Ik denk dat kleinere gemeenten in de regio meer concurrentie ondervinden op arbeidscommunicatie; grote jongens hebben een sterke employer brand. Zij kunnen er beter tegen opboksen om eigen werknemers te werven. Ertussen zitten middelgrote gemeenten: er is veel concurrentie en ze hebben weinig budget voor hun eigen verhaal.’

Snelle G4
Spoel ziet de G4 meer eigen wervingen marketingacties doen en sneller beslissingen nemen. ‘Als het niet lukt, pakken ze door: het is noodzakelijk, we zetten er een bureau of corporate recruiter op. Gemiddeld is er strakkere regie, focus en capaciteit dan bij middelgrote steden. Kleine gemeenten hebben unieke eigenschappen: meer solistische functies met korte lijnen en een breed takenpakket. Daarmee kunnen zij professionals enthousiasmeren.’

In die verklaringen kan Patricia Honcoop, projectleider arbeidsmarkt bij A&O fonds Gemeenten, zich wel vinden. Ze heeft nog een ander vermoeden. ‘Sommige gemeenten zijn verschoven naar een grotere gemeentegrootteklasse en krijgen dan hoogstwaarschijnlijk meer werk dan eerder, waardoor ze meer mensen nodig hebben. Dat merk je vooral op moeilijk vervulbare vacatures. Dat zijn groeipijntjes.’ 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wouter
Ik hoor in mij omgeving dat zeker voor de RO afdeling ook geld dat men voor de vacatures er intresse is van ook jonge mensen die alleen niet de gewenste specifieke kennis en ervaring hebben waardoor vacatures dan maar ongevuld blijven. Wat mij verbaasd is dat men niet in regio's dan wel provincies hierop inspeelt en traineeship projecten opstart om dit aanbod van jonge welwillende mensen in een jaar of wat om te zetten naar volledig passende professionals. Daarnaast is ook het niet volledig toepassen van CAO een issue dat voor uitstroom zorgt.
Gerben
De negatieve uitstraling betaalt zich uit. Het is algemeen bekend dat de gemeente niet bepaald een werkgever is die het beste voor heeft met zijn personeel. Geen CAO, geen thuiswerkvergoeding maar wel graag 10% van je verlofuren inleveren ....
Johan / Gemeenteambtenaar
Niet vreemd. Gemeenten en gerelateerde samenwerkingsverbanden ´piepen´ de hele tijd dat ze geen geld hebben voor een fatsoenlijke loonontwikkeling. Maar waar komt dan toch het geld vandaan om die honderden/duizenden externe adviseurs e.d. van te betalen? En die drukken echt veel zwaarder op de begroting dan de gemiddelde ambtenaar.......Toon nu ´s dat de gemeentelijke overheid een aantrekkelijke werkgever is en kom met een fatsoenlijke loonsverhoging in de nieuwe CAO (waar overigens alle ambtenaren al weer veel te lang op wachten). Uiteraard is geld niet zaligmakend, maar als er geld is om dure inhuur te betalen geeft dat intern voor de vaste medewerkers wel scheve gezichten. Dus gemeenten, KOM OP!
H. Wiersma / gepens.
En ......maar klagen dat ze geen personeel meer kunnen krijgen. Hopelijk wordt het nog veel erger dan krijgen de gemeenten een koekje van eigen deeg. Ronduit schandalig hoe ze met hun personeel omgaan.
Tom / Bestuurlijk jurist
Klopt als een bus. Zelf werkzaam bij een kleinere gemeente en RO personeel kun je niet aankomen. Als je een vacature openstelt reageren er enkel mensen die niet de juiste papieren hebben. We hebben in het verleden mensen aangenomen zonder de juiste papieren maar het is nu zo druk dat je geen tijd hebt om mensen het vak bij te brengen. Zelfs via detachering kun je geen mensen krijgen. De persoon die op gesprek komt kan meestal uit 3 gemeenten kiezen waar hij of zij wil werken. De enige reden dat ik graag werk bij een kleine gemeente is dat je er de kans krijgt om alles te doen. Het is lekker afwisselend werk en je moet overal specialist in zijn. Wanneer ik voor het geld zou kiezen kan ik direct bij een detacheerder aan de bak voor een hele flinke loonsom meer.
Annita Hofland / arbeidstoeleider/matcher/begeleiding taal en werk
Of je wil of niet,op de pensioengerechtigde leeftijd moet je vertrekken. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd er weer tussen te komen. Detacheringsbureau’s willen je wel, maar de opdrachtgever niet.

Aan mijn werkervaring ligt het niet, wel aan mijn leeftijd.

Toch jammer want mijn werk was mijn passie.

Nu dan maar vrijwilligerswerk.
Wietske
Logisch…. Bij een gemeente wil niemand met enig verstand werken. De CAO is slecht en je pensioen staat al 10 jaar op de 0 lijn. gecorrigeerd met inflatie is je pensioen fors omlaag gegaan.
Robin / influencer
Als je je goed organiseert, presenteert en offreert, kun je bij gemeentes bakken en bakken met geld verdienen. Wij hebben dat met zijn vieren jarenlang gedaan in de vastgoedontwikkeling: 2,5 tot 3 ton euro p.p. per jaar! 4 vakdisciplines bij elkaar: men schreeuwt er om!
Advertentie