Advertentie
carrière / Nieuws

Traineeships blijven in trek bij jongeren

De jonge ambtenaren toch vooral een bijdrage leveren aan de publieke zaak.

28 september 2012

De belangstelling voor traineeships bij de overheid is groot. Hoewel de ruime arbeidsmarkt meespeelt om voor een traineeship bij de overheid te kiezen, willen de jonge ambtenaren toch vooral een bijdrage leveren aan de publieke zaak.

Totaal verschillend
Suus van Rooijen (26) is bijna klaar met haar tweejarige traineeship bij de Limburgse gemeente Peel en Maas. De sociaal-wetenschapper heeft op drie totaal verschillende afdelingen drie totaal verschillende opdrachten gedaan. Ze begon bij de dienst maatschappelijke ontwikkeling – redelijk passend bij haar opleiding - en sluit aan het einde van dit jaar haar traineeship af als projectleider herindeling milieuparken bij de dienst ruimtelijke ordening.

Toekomst van Brabant 

Van Rooijen is een van de honderden jonge, hoogopgeleide mensen die momenteel ergens bij een overheid een traineeship volgen. Naast traineeships binnen een overheidsorganisatie of zelfs binnen een sector of afdeling, zijn er programma’s waar tussen verschillende overheidslagen wordt gerouleerd. Zoals de Toekomst van Brabant, waar jong afgestudeerden in twee jaar tijd bij drie verschillende ‘overheden’ werken.

Vergelijken

Van Rooijen vindt het juist fijn dat ze binnen een organisatie haar traineeship volgt, omdat ze op die manier beter de verschillende afdelingen met elkaar kan vergelijken en voor zichzelf de keuze kan maken welke haar het beste ligt. Onno Quispel (26) is net begonnen bij het waterschap  Aa en Maas. Hij gaat straks  – als deelnemer van de Toekomst van Brabant – bij nog twee andere ‘overheden’ werken. Net zoals de meeste andere trainees vinden Van Rooijen en Quispel de meerwaarde van een traineeship dat ze werkervaring opdoen en dat er daarnaast veel tijd wordt gestoken in persoonlijke ontwikkeling, opleiding en coaching.

Bezuinigingen

De belangstelling voor traineeships is niet alleen onder hoog opgeleiden hoog, ook werkgevers halen graag jong talent binnen. ’Ik zie een duidelijke meerwaarde. De trainees voelen zich niet gehinderd, ze hebben een frisse blik, verwonderen zich over hoe zaken gaan en stellen daar ongedwongen vragen over’, stelt een tevreden gemeentesecretaris Marc van der Veer uit Voorschoten. Hoewel hij graag weer een nieuwe ‘lichting’ trainees in huis zou halen, is het vanwege bezuinigingen en reorganisaties de vraag of dat gaat lukken.


Regeling verruimen
Uit cijfers van het A+O fonds Gemeenten blijkt dat na een fikse dip in het aantal gemeenten dat trainees biedt, de markt nu weer wat lijkt aan te trekken. Het fonds zag het aantal trainees bij gemeenten teruglopen van 450 in 2010 naar 268 in 2011. In 2010 had 27,9 procent van de gemeenten een of meer trainees in dienst, in 2011 was dat percentage teruggelopen naar 26,1 procent. Daarom werd deze zomer besloten de regeling Trainees, werkervaring en stages voor gemeenten te verruimen. De ‘traineemarkt’ lijkt weer aan te trekken, gezien het aantal aanvragen voor de traineeregeling dat gemeenten hebben gedaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen van Dijk / programmamanager
Gemeenten die via VNG GemeenteTrainee (http://www.vnggemeentetrainee.nl) een of meer trainees inzetten merken dagelijks de meerwaarde van jong talent. Ambitieuze hbo’ers en academici leveren een directe bijdrage in de gemeente en investeren daarnaast een dag in de week in verruiming van zijn/haar kennis en vaardigheden. Dus overheidswerkgevers, denk aan de toekomst en neem de stap om aansluiting te houden bij de generatie die nu op de arbeidsmarkt komt.
Advertentie