Ambtenaren willen liever leukere baan dan vast contract
Een overgroot deel van de ambtenaren geven graag en vast contract op als ze dat een leukere functie oplevert met een flexibel contract.
Een overgrote meerderheid ambtenaren is bereid zijn vaste baan op te zeggen voor een leukere functie. 80 procent zegt dit graag te willen. Met behoud van financiële zekerheid loopt dit percentage zelfs op tot 85 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Driessen HRM in samenwerking met TNS Nipo onder 976 (aankomende) ambtenaren.
Hoogopgeleiden
Het is geen verrassing dat ouderen meer waarde hechten aan een vast contract, net als laagopgeleiden overigens. Opmerkelijk is dat juist hoger opgeleiden de zekerheid van een vaste baan minder belangrijk vinden. Ambities en werkplezier vinden deze werknemers een motivatie om desnoods een flexibel arbeidscontract aan te gaan.
Flexibiliteitsbeleid
Ton Wilthagen, hoogleraar Institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan Tilburg University: ’Om in de toekomst ambitieuze jonge medewerkers binnen te halen, heb je als werkgever een goed flexibiliteitsbeleid nodig. Zorg ervoor dat je geen arbeidsovereenkomst, maar een arbeidsmarktovereenkomst te bieden hebt. Als je gaat werken in de publieke sector, dan moet je als werknemer weten dat, wanneer er tijdelijk geen werk meer is, je wordt geholpen om elders heen te gaan. Dat is het beste aanbod dat je als organisatie in de toekomst kunt doen.’
Financiële zekerheid
Vooral de jongere generatie ambtenaren gaat namelijk niet langer uit van één baan voor het leven. Toch lijkt voor veel werkenden en werkzoekenden het gebrek aan financiële zekerheid de keuze voor werken op flexibele basis op dit moment nog in de weg te staan. Door financiële zekerheid te waarborgen, wordt de keuze voor een flexibel contract sneller gemaakt. Op dit moment werkt één derde van de beroepsbevolking en 60% van de jongeren flexibel. Daarnaast telt Nederland in 2020 ongeveer 1 miljoen zzp’ers.
Digitalisering
Door onder andere de toenemende digitalisering verandert de arbeidsmarkt dan ooit tevoren. Om hier adequaat op te kunnen reageren is flexibiliteit vereist. Dat betekent flexibel omgaan met de momenten waarop wordt gewerkt en de locaties van waaruit we dat doen. Maar het betekent ook flexibiliteit in arbeidsrelaties.
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
1. de tijdelijke contracten worden door werkgevers veelal binnen twee jaar weer beëindigd, zodat ze liever geen vast contracten meer af te sluiten.
2. jongeren bouwen geen of zeer beperkte en onzekere pensioenrechten op.
3. er komen steeds meer zogenaamde ZZP'ers op de arbeidsmarkt, die nauwelijks hun brood kunnen verdienen en daardoor geen of nauwelijks belastingen en pensioenpremies afdragen. In feite zijn zij gedeeltelijk werkloos. De CBS-cijfers zijn dan ook zeer vertekend.
De WWZ biedt onvoldoende oplossing voor de structureel lijkende slechte arbeidsmarkt. De tijd lijkt daarom rijp voor een rigoureuze ingreep, namelijk een eerlijker verdeling van de beschikbare arbeid.
Roept bij mij de vraag op op wiens initiatief dit onderzoek is gedaan. Lijkt me door degenen die er belang bij hebben de geesten rijp te maken voor een zogenaamde flexibele arbeidsmarkt, waar overigens bijna niemand op zit te wachten behalve werkgevers. Zou die hoogleraar, die in het stuk wordt aangehaald, ook bereid zijn de ongetwijfeld vaste aanstelling van hem in te leveren?
En de baan voor het leven… die heeft volgens mij nooit bestaan, behalve indertijd bij bedrijven als Philips en Verkade. En wat is daar trouwens mis mee als je dat zelf zou willen?
Voor wat betreft de uitkomsten: “Cijfers liegen niet, maar mensen kunnen cijferen!”
De 'rechtspositie' is heilig. Zo heilig dat menigeen er zelfs een groot deel van 'de baas zijn tijd' mee bezig is deze in de gaten te houden en veilig te stellen. (Het klinkt cliché, maar echt: van binnenuit waargenomen).