Advertentie
carrière / Nieuws

FNV: snellere aanpak sociale onveiligheid op werkvloer rijk

Voor ambtenaren die zich zwaar onder druk gezet voelen in relatie tot integriteit of intimidatie moet er een soort EHBO-procedure komen.

18 januari 2024
Initimidatie
Shutterstock

Omdat de sociale veiligheid voor rijksambtenaren op diverse departementen niet op orde is, wil FNV Overheid dat er bij misstanden wordt overgeschakeld naar een snelle procedure.

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

VWS

Van diverse ministeries kreeg de vakbond vorig jaar signalen over sociaal onveilige situaties, met grensoverschrijdend gedrag van leidinggevenden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) als meest schokkende voorbeeld. De werksfeer bleek er volgens een FNV-enquête zelfs zo giftig te zijn dat bijna één op de tien VWS-ambtenaren daardoor rondliep met gedachten aan zelfdoding.

Extern

‘Wij willen na alle incidenten nu ook een noodknop-procedure’, laat FNV-cao onderhandelaar (en bestuurder) Yntse Koenen weten. ‘Als je je als ambtenaar zwaar onder druk gezet voelt in relatie tot integriteit, intimidatie of onveilige werksituaties, dan moet er een snelle procedure komen. Een soort EHBO-procedure bij sociale onveiligheid. Externe mensen, die we als bonden zelf meeselecteren, van gezag en statuur, moeten dan snel kunnen ingrijpen door direct naar een SG [secretaris-generaal/red] te stappen als het moet. Als het om hele zware, acute zaken gaat zelfs naar een minister’, zo schrijft hij een brief aan de leden.

Passie

Het moet op de werkvloer volgens hem in alle gevallen sociaal veilig zijn. ‘Dat is een belangrijk element dat onder de arbeidsomstandigheden valt. Collega’s moeten met respect met elkaar om gaan. Onder druk zetten, pesten, intimidatie, seksuele intimidatie, verbaal en/of non-verbaal, de communicatie moet op orde zijn. Wanneer je met je werkgever zaken bespreekt vanuit je professionaliteit dan zou dat veilig moeten kunnen. Ook als de discussie vol passie en overtuiging wordt gevoerd. Je moet als ambtenaar kunnen vinden wat je vindt’, aldus Koenen.

Ambtseed

Op het moment dat ambtenaren zich niet veilig voelen, wanneer er sprake is van het onder druk zetten, moet er volgens de vakbondsman een vangnet zijn. ‘Het komt veel voor dat leidinggevenden sociale onveiligheid niet aanpakken en mensen ook niet goed weten waar ze terecht kunnen. Ook worden ambtenaren onder druk gezet om niet-integer te handelen. Dit is in strijd met de ambtseed die zij hebben afgelegd. Wij hebben daar als FNV in 2018 onderzoek naar gedaan. Onder 1368 ambtenaren hielden we een enquête en het bleek dat 1 op de 6 ambtenaren wel eens op die manier onder druk gezet werd, bijvoorbeeld om informatie achter te houden. De wereld is er sindsdien niet veel beter op geworden.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Tja, dit fenomeen geldt natuurlijk ook voor gemeente- en provincieambtenaren, waar werknemers vaak tegen hun fatsoensnormen en moraal in taken verrichten in opdracht van machtswellustige individuen die de lakens uitdelen.
Advertentie