Slechte tekst in vacatures
Volgens een onderzoek van HR-bureau Unique en Motivaction onder ruim 1100 mensen wordt ruim de helft van de werkzoekenden geen wijs uit de tekst, laat staan dat diegene weet of hij geschikt is voor de vacante functie. En dat is een gemiste kans.
De juiste persoon vinden voor de juiste plek is voor de overheidswerkgever vaak een behoorlijke uitdaging. Het is dan ook vreemd dat juist die werkgever al de fout in gaat voordat het eerste gesprek heeft plaatsgevonden. Want bij de helft van de vacatureteksten is het absoluut onduidelijk wat er nu precies wordt gezocht en geboden.
Volgens een onderzoek van HR-bureau Unique en Motivaction onder ruim 1100 mensen wordt ruim de helft van de werkzoekenden geen wijs uit de tekst, laat staan dat diegene weet of hij geschikt is voor de vacante functie. En dat is een gemiste kans, want uit het onderzoek blijkt dat een derde van de sollicitanten zijn eerste indruk van de organisatie baseert op basis van de vacaturetekst. De meeste vacatureteksten leggen met name de nadruk op de eisen van de werkgever aan de toekomstige medewerker. Stressbestendigheid, specifieke vaardigheden, ervaring, vaak lijkt het zelfs een zoektocht naar het schaap met vijf poten.
Leaseauto
Maar uit Brits onderzoek blijkt dat wanneer werkgevers de nadruk juist leggen op wat de werkgever te bieden heeft, zoals autonomie, carrièremogelijkheden en inspraak bij belangrijke beslissingen, dat resulteert in een betere match. De aangenomen medewerker past beter bij de organisatie. Bovendien levert een dergelijke vacaturetekst meer goed gekwalificeerde sollicitanten op. Dan is er nog het verschil tussen mannen en vrouwen. Focussen op salaris en leaseauto spreekt vrouwen niet aan. advertentie gaf meer blijk van wat de medewerker zou kunnen bijdragen aan een betere wereld.
Omdat er nauwelijks overheidswerkgevers zijn die hier echte en grondige aandacht aan besteden; wat heb ik iemand als werkgever te bieden en hoe vorm ik dat om tot een 'koopargument' voor sollicitanten?
Inhoud geven aan aantrekkelijk werkgeverschap en dat als bewijs doorvertalen in vacatures en een beter werkgeversimago.