‘Zet gepensioneerde ambtenaren weer in’
De Zeeuwse PVV vraagt zich af of de provincie Zeeland zijn best heeft gedaan om ambtenaren die met de VUT zijn gestuurd af en toe in te zetten. Dat beloofde het provinciebestuur toen ze alle 57-plus ambtenaren met een regeling naar huis stuurde.
Zeeuwse provincieambtenaren die massaal vanaf hun 57ste met pensioen zijn gestuurd, zouden incidenteel ingezet worden wanneer dat nodig is. Dat was de belofte die het provinciebestuur deed na het invoeren van de omstreden regeling. Niet alleen zou dat het verlies aan kennis compenseren, het zou ook de hoge boete bij de belasting drukken. De PVV-fractie vraagt zich af of de oud-ambtenaren wel zijn ingezet en of het provinciebestuur er überhaupt ook moeite voor heeft gedaan.
70 procent loon
Van alle overheidswerknemers in Nederland heeft 46 procent Abraham of Sarah al gezien. Alleen in Zeeland ligt het percentage vijftigplussers onder de 40 procent. Indrukwekkende cijfers, maar er is een simpele reden voor. Ontsla maar eens alle ambtenaren van 57 jaar en ouder, en de gemiddelde leeftijd vliegt naar beneden. Deze vutters ontvangen 70 procent van hun laatstverdiende loon, een luxe regeling die in deze sobere tijden ondenkbaar is.
Fiscale strafboete
De riante uittreedregeling VUT is al sinds 2006 niet meer in zwang. Toch blies de provincie Zeeland de aloude Vervroegde Uittreding weer nieuw leven in. Een dure exercitie, maar volgens het college zou het uiteindelijk miljoenen opleveren. Een fiscale strafboete van 16 miljoen zette echter een streep door de rekening. Zeeland ging in beroep, maar dat wees de rechter af.
Leeftijdsdiscriminatie
Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp uitte destijds forse kritiek op de VUT-regeling. Hij vindt dat het onder meer in strijd is met het streven van de overheid dat mensen langer doorwerken en er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. ‘Personeelsbeleid uit de oude doos’, oordeelde Verhulp, die naast hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam ook Kroonlid is van de SER.
'Pool van kennis en ervaring'
Voor de 57-plusregeling begon, stelde de provincie nog dat de vertrokken ambtenaren een 'pool van kennis en ervaring' zou vormen 'waaruit geput kan worden'. Als een van de vertrokken ambtenaren voor een klus wordt gevraagd, gaat de fiscale boete omlaag. Bovendien scheelt het kosten aan inhuur van externe adviseurs. In 2013 en 2014 bespaarde de provincie zo 263.000 euro. De PVV wil nu weten hoe hoog dat bedrag in 2015 was, schijft de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Eerst betaalt de provincie fors mee aan een onverplichte VUT-regeling, waar geen arbeidsinzet tegenover staat. Dan komt daar nog eens een boete van de belastingdienst bovenop, die men blijkbaar niet aan had zien komen (geen afstemming vooraf plaatsgevonden?? Hoe bedenk je 't ;-). Een dan huurt men sommige afgedankte ambtenaren gewoon weer in - onder het motto 'anders moeten we externen inhuren'. Hoezo? Alsof deze weer opnieuw ingezette ex-ambtenaren geen geld kosten?? Die gaan gewoon als zzp-er verder. En geef ze eens ongelijk....
En dan die weggelekte kennis....ook niet aan zien komen? Die worstelt en komt weer boven....
Wat voor HRM-beleid hebben ze daar in Zeeland toch??
En ambtenaren weer inhuren als ZZP-er is natuurlijk helemaal absurd, die heeft dan dubbel inkomen. Huur dan een echte ZZP-er, of nog beter, een jongere die toetreedt op de arbeidsmarkt.
Zolang er werkloosheid heerst gewoon iedereen met part timeontslag zodat iedereen aan de bak kan lijkt me veel effectiever en beschaafder.
Conclusie : zet inderdaad gepensioneerde ambtenaren in als mentor in deeltijd om vakkennis te behouden en te zorgen dat provincie niet geheel van haar burgers vervreemdt. Ik verbaas me over de vele zure reacties. Waarom niet creatief en onconventioneel denken ?