Advertentie
carrière / Nieuws

Traagheid VNG zit stakende stadsreinigers dwars

Als die twaalf procent er niet komt, wordt er op Koningsdag gestaakt, dreigen Amsterdamse medewerkers van de buitendienst.

15 februari 2023
Stakende ambtenaren in Utrecht
ANP/Jeroen Jumelet

'Niemand wil staken, maar het moet.' De Rotterdamse vuilnisvrouw Lydia vat op de actiemanifestatie in Utrecht het gevoel van haar collega’s bondig samen. De prijzen stijgen, maar al weken komt er geen nieuw cao-voorstel op tafel.

Beleidsadviseur Wonen | Publieke Sector | BMC

BMC
Beleidsadviseur Wonen | Publieke Sector | BMC

Traineeship BMC Fysiek Domein

BMC
Traineeship BMC Fysiek Domein

Straatvegers

Het Jaarbeursplein ziet rood, geel en blauw. Dikke werkpakken van straatvegers, vuilnisophalers en toezichthouders. Leen Pronk van de stadsreiniging in Den Haag heeft er net drie dagen staking op zitten. ‘Die twaalf procent  is echt nodig voor de mensen die het minst verdienen. Die zitten met deze inflatie en energieprijzen moeilijk’, zegt Pronk, vakbondslid sinds 1980.

Koningsdag

Op de landelijke actiemanifestatie in Utrecht wordt de tussenstand opgemaakt van de reeks kleine werkonderbrekingen en langdurige stakingen. Utrechters die na een week staken weer aan werk zijn. ‘We zijn vooral bezig om de teringzooi op te ruimen.’ Rotterdammers die “geen woorden maar daden” scanderen en vanaf vandaag het werk neerleggen. ‘Als die twaalf procent er niet komt gaan we staken op Koningsdag’, klinkt het fel. Amsterdammers waar vanaf donderdag de boel een week plat gaat.

Nieuw bod

Daar zal het niet bij blijven. Tegenover het bod van 5 procent van de VNG staat een eis van 12 procent van de samenwerkende vakbonden CMHF, CNV, en FNV. Een nieuw bod is er nog steeds niet. ‘En het is niet genoeg’, zegt Marieke Manschot tegen de 1500 stakers op het plein en de 2000 volgers op de livestream. Maastricht en Den Bosch gaan plat na de carnaval. Daarna volgt Leiden. ‘De actiebereidheid is hoog. En als het nodig is, gaan we door met actievoeren tot de 12 procent binnen is.’ Twaaluf, twaaluf, twaaluf echoot het over het plein.

Vertrek ambtenaren

Die 12 procent lijkt vooral bestemd voor de werknemers in de laagste salarisschalen. ‘Er staan hier vooral mensen van de buitendiensten, niet voor alle mensen in die uit de mooie hoge torens hierachter’, zegt CNV-bestuurder Juan Schot, wijzend op het stadskantoor van Utrecht. ‘De mensen die her staan krijgen een paar dagen een stakingsuitkering waardoor ze een paar tientjes per dag minder verdienen, wat ze eigenlijk niet kunnen missen. Als de VNG niet over de brug komt, lopen gemeenten bovendien het risico dat hun mensen vertrekken. Naar het beroepsgoederenvervoer bijvoorbeeld, waar wel flink meer wordt betaald.’

Ongeduld

VNG-onderhandelaar Ton Heerts erkent op het podium dat het bod laag is. ‘Wij begrijpen waarom. Het is uitzonderlijk dat gemeenteambtenaren staken. En daarom zullen wij binnen enkele weken met een nieuw bod komen.’ Als hij het podium afloopt, stapt een van de stakers op hem af. Zijn ongeduld is groot. ‘Waarom moet het zo lang duren? Al dat praten. Waarom luistert u niet?’ Hij praat niet voor zichzelf, benadrukt hij. ‘Ik kom wel rond, want ik heb geen kinderen. Maar collega’s van mij met een gezin, die, die hebben het echt moeilijk.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geweldige Ambtenaar
"... binnen enkele weken met een nieuw bod komen." Hoezo, enkele weken. De VNG heeft daar allang over nagedacht en heeft dat nieuwe bod allang paraat. Gewoon neerleggen dat bod. De VNG speelt weer een spelletje maar dat wisten we al....
P. Smit
Ik vermoed dat ze nog even wachten met een nieuw bod omdat dit niet bij de gevraagde 12% in de buurt zal komen.
Henk Visser
VNG: "Goed: Een dag geen bod, is een dag bespaard. Beter: Een week geen bod is een week bespaard. Best: Een maand geen bod is een maand bespaard!"
Hielco Wiersma
De wijze waarop de VNG (onder voorzitterschap van Ton Heerts, notabene oud voorzitter FNV) het personeel van Gemeenten behandeld en onder de huidige inflatie met een fooi probeert af te schepen is ronduit genant.
Het lijkt er op dat deze werkgever opnieuw probeert tijd te winnen om vervolgens met een relatief lager bod dan normaal uit te komen. Dit is bijna vragen om harde(re) acties.
Advertentie