Gemeente niet blij met taaleis
De taaleis stuit bij veel gemeenten op verzet. De meeste grote steden gaan de taaleis in een ‘light’ of ‘ultralight’ versie uitvoeren.
De gemeente Utrecht riep onlangs de hoon over zich af vanwege een bericht over de taaleis voor bijstandsgerechtigden. Het bericht ging over de uitbreiding van de Participatiewet met de taaleis. Dit betekent dat per 1 januari 2016 alle mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering Nederlands moeten kunnen spreken, lezen en schrijven op het niveau van iemand die acht jaar basisonderwijs heeft gehad. De taaleis wordt ingevoerd omdat het de kans op werk vergroot.
De hoon betrof het feit dat er een knetterende taalfout in het stuk stond. ‘Hierin wordt het taalniveau bepaalt,' stond in de brief te lezen. Bepaald had natuurlijk met een ‘d’ geschreven moeten worden, en niet met een 't'. ‘Ik hoop niet dat de schrijver in de bijstand komt’, twitterde GroenLinks-fractie-voorzitter Heleen de Boer.
De gemeente Utrecht vatte het sportief op. Ze dankte alle oplettende twitteraars: ‘Allen geslaagd voor de taaleis ;-) Bericht is aangepast.’
Ultralight versie
De taaleis stuit bij veel gemeenten op verzet. De meeste grote steden gaan de taaleis in een ‘light’ of ‘ultralight’ versie uitvoeren. Het kabinet heeft de gemeenten opgedragen ervoor te zorgen dat alle bijstandsgerechtigden met cursussen en taaltoetsen op het juiste taalniveau worden gebracht. De gemeenten vrezen extra kosten en bureaucratie.
Het kabinet heeft geen extra geld voor de taaleis uitgetrokken. De gemeente Amsterdam heeft al te kennen gegeven niet op de uitkeringen te zullen korten als mensen niet aan de taaleis kunnen voldoen. De gemeente Rotterdam gaat dit overigens wel doen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.