Wat is blended learning?
Steeds meer organisaties kiezen voor een hybride model van werken.
Door de coronacrisis zijn steeds meer medewerkers vanuit huis gaan werken. Nu er weer steeds meer mogelijk is, kiezen steeds meer organisaties voor een hybride model van werken: deels thuis en deels op kantoor. Deze manier van werken heeft ook een impact op de manier waarop medewerkers zich ontwikkelen. Waar klassikaal leren een paar jaar terug de norm was, kiezen veel organisaties nu voor blended learning. In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat dit is en wat het vooral ook niet is.
Blended learning: een mix van ontwikkelmethoden
Zoals de benaming al een beetje weggeeft, is blended learning een leermethode die verschillende leervormen combineert. De meest gebruikelijke vorm van blended learning is de combinatie van traditionele klassikale ontwikkeling en online leren.
Maar er zijn ook andere combinaties mogelijk, zoals de verdeling tussen synchroon en asynchroon leren. Bij synchroon leren ontwikkelen medewerkers zich tegelijkertijd, maar op verschillende locaties. Zo volgen ze bijvoorbeeld dezelfde training, maar waar de één dit thuis doet, zit de ander op kantoor achter de computer. Bij het asynchroon leren ontwikkelen medewerkers zich in hun eigen tijd en tempo, en met lesstof die kan verschillen van die van hun collega’s.
Tot slot geldt de combinatie van verschillende didactische strategieën - dus hoe kennis en vaardigheden worden overgedragen - ook als blended learning.
Om de essentie van blended learning goed over te brengen, besteden wij in dit artikel aandacht aan de meest voorkomende vorm van blended learning: de combinatie van klassikaal en online leren.
Wat is blended learning niet?
Bij blended learning sluiten verschillende online en klassikale elementen naadloos op elkaar aan. Juist doordat ze elkaar aanvullen, vormen ze samen een geheel.
Blended learning betekent dus niet dat er computers of schermen worden toegevoegd aan het klassikale deel van de training. Ook valt het aanbieden van dezelfde leercontent in een andere vorm niet onder blended learning. Een klassikale les opnemen en online delen maakt het nog geen blended leercontent.
Wat zijn de voordelen van blended learning?
Nu we weten wat blended learning precies inhoudt, kunnen we kijken welke voordelen deze vorm van ontwikkelen met zich meebrengt. Allereerst staat de medewerker centraal in een blended leertraject. Met het online aspect van blended learning bepalen medewerkers namelijk zelf waar, wanneer en in welk tempo zij zich ontwikkelen. Hiermee geef je hen een stuk autonomie en regie over de eigen ontwikkeling. Autonomie zorgt ervoor dat medewerkers vanuit zichzelf (instrinsiek) gemotiveerd zijn om hiermee aan de slag te gaan, zonder dat zij van buitenaf (management, HR) achter hun broek aangezeten moeten worden.
Ook het in kaart brengen van de leervoortgang en prestaties van medewerkers is wat blended learning zo aantrekkelijk maakt. Doordat de lesstof deels online gevolgd wordt, kan je precies zien wie welke stof tot zich neemt, hoeveel tijd er wordt besteed aan de ontwikkeling en welke certificaten er behaald zijn. Daarnaast geeft het je inzicht in waar je medewerkers precies vastlopen. Op basis van die gegevens kun je de learning optimaliseren.
Maar met de toevoeging van een online aspect bij de ontwikkeling mogen we het klassikale deel niet vergeten. Er kleven namelijk veel voordelen aan deze leervorm. Zo komen medewerkers aan nieuwe inzichten door in gesprek te gaan met de leraar en collega’s. Het groepsproces speelt hierbij dus een grote rol. Daarnaast is het toepassen van online verworven kennis in de praktijk is erg waardevol in het ontwikkelproces. Ook kan het zijn dat medewerkers een verhoogde prestatiedrang genieten in een klassikale setting. De combinatie van leervormen is hierdoor dus van toegevoegde waarde.
Creëer je eigen blended leertraject
Wil jij zelf aan de slag met blended learning, maar zoek je nog wat praktische handvatten? Studytube helpt je graag verder door wat dieper in de stof te duiken. Lees nu onze e-books over het opzetten van een blended leerstrategie of lees meer over de ROI (return on investment) van online en blended leren.
Cas van Lier
Impact leren en ontwikkelen op 2030
In dit webinar met Prof. dr. Nick van Dam gaan we dieper in op de resultaten en bevindingen uit de Studytube Learning and Development Monitor 2022.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.