Advertentie
carrière / Nieuws

VNG: ‘Begin tijdig met polsen of ambtenaar langer wil doorwerken’

Minstens een jaar voordat medewerkers de AOW-leeftijd bereiken, dienen leidinggevenden te inventariseren wie daarvoor in is.

17 februari 2025
doorwerken na pensioen

Ambtenaren langer laten doorwerken, ook na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Koepelorganisatie VNG heeft een stappenplan opgesteld om gemeenten te helpen die kans niet onbenut te laten.

Adviseur Privacy in de publieke sector

BMC
Adviseur Privacy in de publieke sector

Financieel adviseur | BMC | Gemeenten

BMC
Financieel adviseur | BMC | Gemeenten

Vergrijzing

Het 6-stappenplan is onderdeel van de Handreiking langer doorwerken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten komt ermee nu de sector maar blijft kampen met een ongekend hoog percentage openstaande vacatures. En de verwachting is dat die krapte op de arbeidsmarkt, mede door de vergrijzing, nog minimaal tien jaar aanhoudt. Een manier om die krapte op te vangen, is het verhogen van de arbeidsparticipatie van medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken of hebben bereikt. Simpelweg door ze in dienst te nemen of te houden.

Oppasdagen

Onderzoek wijst uit dat één op de vier AOW’ers de wens zou hebben om langer door te werken. In de praktijk gebeurt dat echter niet, of zoals het in de handreiking staat: nog niet. Door als werkgever al vóór het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd met de medewerker in gesprek te gaan en de mogelijkheden te bespreken, zou volgens de VNG bij de medewerkers bewustzijn zijn te creëren dat stoppen met werken – al dan niet volledig – na de AOW-gerechtigde leeftijd niet de enige optie is. Zaak is dan wel dat daarover tijdig het gesprek wordt aangegaan. Want als dat pas net voor de pensioendatum plaatsvindt, kan het zo zijn dat de medewerker zich al heeft voorbereid op het stoppen met werken – zowel op mentaal als op praktisch vlak. Bijvoorbeeld door al afspraken te hebben gemaakt over oppassen op de kleinkinderen. ‘Door tijdig het gesprek aan te gaan kan dit worden voorkomen’, aldus de handreiking.

Gezond

Het beste zou zijn (pre)pensioen vanaf een bepaalde leeftijd van medewerkers expliciet onderdeel te maken van de gesprekscyclus, om zo tijdig te kunnen inspelen op behoeften van zowel de organisatie als van de medewerker waar het gaat om doorwerken. Wat ook zou kunnen helpen is het frequent organiseren van bijeenkomsten voor medewerkers boven een bepaalde leeftijd en dan te bespreken wat ervoor nodig is doorwerken op een prettige en gezonde manier mogelijk te maken en welke voor- en nadelen doorwerken heeft. Er kan immers al dan niet bewust een vooroordeel bestaan over langer doorwerken, aldus de VNG.

Eindpunt

In de handreiking worden een paar mogelijkheden uitgelicht, zoals het inzetten van iemand die reeds uit dienst is voor een bepaald project. Dat biedt de mogelijkheid om voor een duidelijk afgebakende periode werkzaamheden voort te zetten, waardoor er voor de medewerker een ‘eindpunt’ in zicht blijft.

Aan bod komen verder de mogelijke contractvormen die de gemeenten kunnen aanbieden. Er zijn diverse opties, zoals een arbeidsovereenkomst, voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd, een oproepovereenkomst, inhuur via een uitzendbureau, inhuur via een detacheringsbureau of inhuur als zelfstandige – elk met een eigen uitwerking van aandachtspunten.

Stappenplan

De eerste stap in het stappenplan is het opstellen van een langer doorwerken-beleid. Daarna is het aan de leidinggevende om per team in de gaten te houden welke medewerkers binnen anderhalf jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken en tijdig te inventariseren – ten minste een jaar voordat de medewerker de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt – hoe hij of zij tegen langer doorwerken aankijkt. Wie door wil, krijgt te horen hoe men samen verder wil qua werkzaamheden en contractvorm. Een half jaar voordat de medewerker daadwerkelijk de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt gaat de leidinggevende opnieuw met de medewerker in gesprek of deze nog altijd dezelfde wens heeft en als dat het geval is afspraken daarover te formaliseren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De mogelijkheden voor Gemeenten om in hun vacatures te voorzien liggen voor het oprapen. Je moet ze natuur wel (willen) zien. Voor Gemeenten is er dan ook geen enkel excuus om werk te lang te laten liggen.
Aan de VNG-suggesties is natuurlijk ook nog toe te voegen de mogelijkheid van de huidige generatie werknemers om tegen het normale uurloon méér uren te maken (dus bijvoorbeeld (tijdelijk) van 36 uur richting 40 uur per week).
Advertentie