Advertentie
carrière / Nieuws

Spookambtenaar Dronten is zeldzaam exemplaar

Een regeling die 14 jaar na het zelfgekozen ontslag nog steeds doorloopt. De ontdekking van de spookambtenaar bij de gemeente Dronten wordt algemeen afgekeurd. Mara volgens hoogleraar Verhulp komt dit ook doordat onze mentaliteit in 15 jaar veranderd is.

03 maart 2015

Zeldzaam maar nog niet uitgestorven: de spookambtenaar. De gemeente Dronten lijkt er een in dienst te hebben. Veertien jaar geleden kreeg een medewerker daar op eigen verzoek ontslag. Maar deze persoon ontvangt nog steeds een maandelijks bedrag van de gemeente. Volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht, kwamen deze lucratieve constructies vroeger nog wel eens voor. Anno 2015 is dit echt een uitzonderlijk geval. 

Nog een zaak
De ontdekking was voor de gemeente aanleiding om een extern bureau in te schakelen. Alle regelingen werden nog eens tegen het licht gehouden. Daarbij kwam nog een pijnlijke zaak boven water. Dronten bleek vergeten te zijn twee miljoen euro aan WIA- en WAO-premies aan de fiscus te betalen. Zo’n fout komt volgens experts overigens vaker voor bij overheidsorganisaties. Door een woud aan regels kan er wel eens een vergissing plaatsvinden die bij ontdekking meteen hersteld wordt. Maar een ambtenaar die zelf ontslag neemt, 14 jaar doorbetalen is andere koek.

Veranderde mentaliteit
‘Dit lijkt inderdaad te vallen onder de categorie spookambtenaar,’  zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht. ‘In deze tijd is zo’n regeling eigenlijk onaanvaardbaar. Maar de mentaliteit is ook snel veranderd, moet ik eerlijk zeggen. Nog maar vijftien jaar geleden, toen je overigens ook nog in openbare gebouwen mocht roken, had je de vut-regelingen. Daarbij mochten ambtenaren er met 53 jaar al uit. Dat vond iedereen toen heel normaal, zowel de overheidswerkgever als de maatschappij, verduidelijkt de hoogleraar. ‘Tegenwoordig is zoiets natuurlijk ondenkbaar. Met onze huidige bril op vinden we dit achterlijk.’


Tien spookambtenaren bij rijk
Het beeld dat er vroeger massaal ambtenaren werden betaald zonder een wederdienst te krijgen is ook weer niet terecht, aldus Verhulp. ‘Je moet je ook weer niet teveel voorstellen bij dit fenomeen. Er is in 2006 nog eens een onderzoek naar geweest bij de rijksoverheid. Daar werden er toen tien ontdekt. Tegenwoordig is er een beter zicht op het personeelsbestand. En, heel belangrijk, er wordt bij de overheid op elke cent gelet.’

Tonnen 

Burgemeester Aat de Jonge verklaarde aan Omroep Flevoland dat het gaat om een man die sinds 1983 verschillende functies had binnen de gemeente. In december 2000 is hij op eigen verzoek eervol ontslagen en zijn er afspraken gemaakt over de vertrekregeling. De burgemeester wil niet zeggen om hoeveel geld het zou gaan. Volgens een anonieme bron gaat het om tonnen.

Onderzoek
Volgens een gemeentewoordvoerder staat dit geval op zichzelf. Er wordt op dit moment onderzocht wat de exacte afspraken zijn geweest, en of de desbetreffende ambtenaar zich daaraan heeft gehouden. Over de hoogte van het uitgekeerde bedrag kon de woordvoerder niets zeggen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John
Uitzondering of niet, ambtenaren zorgen nog steeds buitengewoon of gezien het tijdsbeeld buitensporig goed voor zichzelf en elkaar.

Kwestie van gewoon iets meer bezuinigen op burgerbelangen.

De gemeente Dronten heeft overigens een periode onder curatele gestaan en in verband daarmee acht ik het bijzonder nalatig dat zelfs in die periode dit soort toestanden blijkbaar nooit aan het licht zijn gekomen.



Daarnaast beschikt Dronten over een nieuw maar tot op heden nooit geheel 'ingevuld' winkelcentrum, een op voorhand niet rendabele gebleken spoorwegverbinding en een financiële bodemloze put in de vorm van een oversized theater en een overvol asielzoekerscentrum.



Goed geregeld . . . Doe het in Dronten.







Vincent Thunnissen / projectmanager
De professor zegt: "Nog maar vijftien jaar geleden had je de vut-regelingen. Daarbij mochten ambtenaren er met 53 jaar al uit." Gek is dat ik me herinner dat 17 jaar geleden bijzondere VUT-regelingen (vanaf 61 jr.) werden voorbehouden aan mensen die vóór 1-1-1950 waren geboren. Super incicenteel zag je ook nog wel eens, maar allen bij een sterke afslanking, regelingen voor 58-jarigen. De suggestie dat ambtenaren standaard met 53 jaar goeidedag zeiden is een gotspe. Jammer dat de professor hiermee wegkomt en achteloos ambtenaren in de hoek zit. Beter opletten, redactie!
Frank
@Vincent Thunnissen. Zo rond 2004/2005 zijn duizenden ambtenaren bij het rijk met een soort pre-VUT gegaan. Kon toen vanaf 55 jaar. Bepaald geen incident !
doeterniettoe / -
@John:

Als uw reactie het niveau van burgers zou aangeven zou ik die ambtenaren geen ongelijk geven. Als uw reactie al enige vorm van waarheid zou bevatten.
Joost
Bij de omgevingsdiensten in Brabant staan genoeg spoken op de loonlijst. Voor 40 procent is geen werk. Duimendraaiende spoken zullen we maar zeggen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wel eens gehoord dat er bij provincies ook spoken zijn waargenomen.
Advertentie