Advertentie
carrière / Nieuws

Lokale bestuurders Zeeland willen betere betaling

B&W Sluis en Noord-Beveland willen méér salaris dan eigenlijk toegestaan. De provincie, die goedkeuring moet geven, aarzelt nog.

10 februari 2022
Meer salaris
Shutterstock

De wethouders en burgemeesters van de Zeeuwse gemeenten Sluis en Noord-Beveland vinden dat ze méér salaris moeten krijgen dan waar ze wat betreft het inwoneraantal recht op hebben.

Financial controller | Regio Groningen | Publieke sector | BMC |

BMC
Financial controller | Regio Groningen | Publieke sector | BMC |

Data analist in publieke sector

Yacht
Data analist in publieke sector

Dat verzoek voor zogeheten opclassificatie hebben ze bij de provincie Zeeland neergelegd. Die moet daar toestemming voor geven. Het Zeeuwse college van Gedeputeerde Staten wil eerst meer informatie voordat ze ja of nee zegt op het verzoek.

Bestuurlijke zwaarte

Lokale bestuurders krijgen een salaris dat past bij het aantal inwoners van hun gemeente. Die indeling gebeurt aan de hand van bezoldigingsklassen. Als uitgangspunt geldt daarbij dat de bestuurlijke zwaarte van gemeenten behorend tot de dezelfde inwonersklasse ongeveer gelijk is. De bedragen per klasse worden landelijk vastgesteld in het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers. Sluis valt met ruim 23.000 inwoners in categorie 3 (14.001-24.000 inwoners), Noord-Beveland met circa 7.500 inwoners in de categorie daaronder, de laagste categorie voor gemeenten tot 8.000 inwoners.

Uitzonderlijk

In speciale gevallen kan een gemeente een schaal hoger worden ingedeeld. Die opclassificatie dient bij de provincie te worden aangevraagd. Eerder kregen Noord-Beveland en Sluis daarvoor de handen op elkaar in het provinciehuis in Middelburg, zoals in 2012, 2014 en 2018.

Met de komende verkiezingen en de nieuwe collegeperiode voor de deur, hebben beide gemeentebesturen opnieuw een verzoek tot opclassificatie ingediend. Een gemeente kan namelijk door Gedeputeerde Staten in een andere klasse worden geplaatst dan die waartoe zij volgens haar inwonertal hoort. Deze opclassificatie is een beleidsinstrument om de bezoldiging van (politieke) ambtsdragers in afzonderlijke gemeenten te kunnen verhogen. Maar om daarvoor in aanmerking te komen, moet duidelijk worden aangetoond dat de bestuurslast voor de politieke ambtsdragers in uitzonderlijke mate uitsteekt boven de gebruikelijke bestuurslast in andere gemeenten in de betreffende inwonersklasse.

Toeristen

Sluis gebruikte eerder onder andere het argument dat de verblijfsrecreatie er een enorme vlucht heeft genomen. Toeristen komen het hele jaar door, wat eigenlijk neerkomt op zeker 8.000 inwoners extra. Omdat de provincie er vier jaar geleden voor de nog lopende collegeperiode mee instemde, ging het salaris van de wethouders en de burgemeesters met ongeveer 700 euro omhoog.

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben aangegeven van beide gemeenten eerst nadere informatie en onderbouwing te willen voordat zij een besluit nemen. Dat klinkt alsof ze niet genoeg hebben aan hetgeen Sluis en Noord-Beveland hebben aangeleverd: een onderzoeksrapport van bureau Significant APE over de noodzaak van een upgrade.

Voorzieningenaanbod

Noord-Beveland ziet, aldus het rapport, de eigen bevolking in de komende raadsperiode groeien tot boven de 8.000. En als overnachtende toeristen worden meegeteld in het inwonertal, dan zou de gemeente gemiddeld over het jaar 4.600 extra inwoners tellen, ‘ruim voldoende om over de grens van 8.001 te gaan’, aldus de onderzoekers. ‘En het toerisme groeit naar verwachting verder. De grote hoeveelheid toeristen brengt uitdagingen met zich mee, specifiek op het vlak van voorzieningenaanbod, leefbaarheid, de balans tussen permanente inwoner en toerist, de huisvesting van seizoenswerkers, en ruimtelijke ordening.’

Juridische procedures

Daarnaast is er een grote vraag naar ruimte en uitbreidingen. ‘Het aantal bouwvergunningen in Noord-Beveland is zeer hoog vergeleken met het aantal inwoners. De gemeente heeft daarbij veel werk te verzetten, niet alleen in de woningbouw. Een recreatiepark vraagt bijvoorbeeld een uitbreiding aan ter omvang van een grote woonkern’, aldus de onderzoekers.

Ook zijn bedrijventerreinen in trek; daar overtreft de vraag het aanbod aan ruimte. Tegelijkertijd dient de gemeente rekening te houden met de wensen van bestaande inwoners en agrariërs, en met de natuur. ‘Al met al is er op verschillende terreinen bovengemiddeld veel activiteit en groei in Noord-Beveland. Daarom heeft Noord-Beveland meer dan andere kleine gemeenten te maken met aanvragen, tegengestelde belangen en juridische procedures.’

Over de inhoud van het rapport is volgens het college van Noord-Beveland contact geweest met de provincie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Misschien moet de productiviteit van de Zeeuwse bestuurders wel wat worden aangepast?
Advertentie