Hoge prijs voor 'ouwelullendagen'
De vakbonden verdedigen de seniorendagen, oftewel ouwelullendagen, te vuur en te zwaard. Maar binnen de overheid liggen de regelingen zwaar onder vuur. Bij de Belastingdienst zouden 800 ambtenaren een jaar moeten werken om de vrije dagen op te vangen.
Erg subtiel was het niet. De sneer die de directeur-generaal van de Belastingdienst uitdeelde aan alle vijftigers die werkzaam zijn bij zijn dienst. Door de vele opgenomen seniorendagen komt de belastingdienst amper nog aan werken toe, zo was ongeveer de strekking van zijn (interne) blog. Maar liefst 800 ambtenaren moeten een jaar werken om die ‘ouwelullendagen’ op te vangen. Een hoge prijs, helemaal als je bedenkt dat 46 procent van alle overheidswerknemers de vijftig zijn gepasseerd.
Nog minder werken
En dan is er ook nog de regeling dat 57-plus-ambtenaren zo’n 15 procent minder mogen werken als ze naar verhouding een klein beetje van hun loon afstaan. Voor 16 procent minder werkuren hoeven de ambtenaren slechts 5 procent van hun brutoloon in te leveren. Op hun 63e is dat nog maar 1 procent. Van de rijksambtenaren maakt de helft, oftewel zo’n tienduizend, gebruik van deze geste.
Gezond doorwerken
Toch lijken deze extraatjes geen lang leven meer beschoren, minister Blok wil het afschaffen. De vakbond reageert als door een wesp gestoken: ‘Wat is het volgende voorstel? Afschaffen van zwangerschapsverlof omdat het te veel kost?’ aldus Marco Ouwehand van FNV Overheid, 'Dit maakt het mogelijk om langer gezond door te werken, zoals het kabinet wil.'
Geen vervanging
Hij vervolgt: 'De praktijk bij de Belastingdienst is dat er helemaal niks wordt veranderd aan de werklast als iemand gebruik maakt van deze cao-regeling. Er wordt geen vervanging geregeld, daardoor loopt de werkdruk op. Dat is schandalig. Dit is een cao-afspraak die gewoon moet worden nagekomen. Het is logisch dat als iemand 15 procent minder werktijd heeft, dat ook gevolgen heeft voor zijn hoeveelheid werk.'
Ontduiking van cao
De vakbondsman heeft weinig begrip voor de uitspraken van de directeur-generaal. 'Ik krijg van mijn leden het signaal dat in minder tijd gewoon hetzelfde werk moet gebeuren. Dat is ontduiking van de cao. De leeftijdsopbouw bij de Belastingdienst kan geen verrassing zijn voor de heer Veld. Hij kan dan uitrekenen wat het kost om de cao uit te voeren.’
Reacties: 23
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Naar mate zijn eigen pensioen dichterbij komt kan hij het zich makkelijker veroorloven om dit soort uitspraken te doen. Op straffe van vervroegd pensioen-;)
Anderzijds is 800 man nou zo veel tegenover liefst 30.000 man in dienst. Een groot deel gaat binnenlort met pensioen. Dan vervang je die voor tijdelijk goedkoop inhuurpersoneel of maakt slim misbruik van stagiairs of automatiseert nog verder. Iedere organisatie krijgt het personeel dat hij verdient.
Het idee van zwangerschapsverlof schrappen lijkt me ook wel leuk. Bevallen op je werk of bevalt het werk. Het nieuwe werken :-)
Dus we hebben in totaal 20.000 rijksambtenaren? En dat maar de helft gebruik maakt van de regeling lijkt me logisch. De andere helft zijn waarschijnlijk vrouwen, en oudekuttendagen zijn er niet.
In mijn CAO is dat al lang verdwenen (overigens daarvoor in de plaats een faciliteit om extra dagen te kopen voor iedereen. Of je nu oud bent, jonge moeder etc. etc.). Oftwel misschien moet het Rijk maar eens een betere CAO gaan afspreken
Denk hierbij aan garantieregelingen, nieuwe VUT/VPL-regelingen (terwijl de oude regeling nog steeds gefinancierd moet worden) en beide het doel waarvoor deze in het leven geroepen zijn niet behalen (nl: instroom van jongeren).
Laat me raden, een VVD-vriendje van minister Blok ?
15% Netto minder werk inleveren en maar 5% bruto salaris inleveren. Hoe kan een werkgever zulke cijfers opvangen? Dat betekent dus 15% extra inhuren of aannemen (meer kosten dus) terwijl er maar een paar procent kostenbesparing tegenover staat. Ergo, door deze regeling waarbij duidelijk sprake is van leeftijdsdiscriminatie moet de belastingdienst meer publieke kosten maken. Als burger en belastingbetaler vind ik dat geen goede zaak.
Zo'n regeling bewijst ook dat de vakbonden oudere werknemer minder productief vindt, ze hebben meer vrije dagen nodig om bij te komen. Klinklare onzin natuurlijk, 50+'ers zijn geen oude, kwijlende mensjes die niet voltijds kunnen werken. Geen goede zaak dus qua imago van oudere werknemers.
En als laatste is het niet uit te leggen naar de jongere generaties: een generatie die zeker tot hun 67e moeten werken om o.a. de pensioenen van de huidige gepensioneerden (omslagstelsel) te betalen. Iedere generatie moet zijn steentje bijdragen dus iedere generatie moeten gelijkwaardig behandeld worden. Dus geen voorkeursbehandeling op basis van leeftijd.