Advertentie
carrière / Nieuws

Recruitment: meer dan poppetjes zoeken bij profiel

Door de overspannen arbeidsmarkt groeit recruitment als specialisme in het gemeentelijk wervingsproces.

12 september 2024
Recruiter
Shutterstock

Gemeenten moeten alles uit de kast halen om aan geschikte kandidaten te komen. ‘De arbeidsmarkt staat in brand, maar er zijn meer collega’s nodig, niet alleen voor onze groeiopgave’, vertelt Rolf van de Haar, senior adviseur arbeidsmarkt en recruitment van Haarlemmermeer en marketeer. Zijn gemeente heeft een recruitmentteam van drie FTE.’ Niet van buiten, maar op de loonlijst.

Medior adviseur RO

Yacht
Medior adviseur RO

Programmamanager Techniek Campus Weerterland

Yacht
Programmamanager Techniek Campus Weerterland

Voorkant

Recruiters richten zich als specialisten op het aantrekken, selecteren en aannemen van kandidaten voor openstaande posities en toekomstige vacatures. ‘Het is niet meer: wij hebben een vraag en we zoeken daar iemand bij’, legt Van de Haar uit. ‘De recruiter anno nu adviseert de organisatie, helpt kandidaten zoeken, ziet en creëert kansen. Je bent meer aan de voorkant betrokken om het resultaat aan de achterkant te verbeteren. Kijkend naar de toekomst, om te ontdekken wat op de gemeente afkomt. Welke nieuwe taken komen erbij? Hoe zit het met pensioneringen binnen nu en een jaar? Recruitment is meer dan poppetjes zoeken bij een profiel.’

Strategisch

De beroepsgroep heeft volgens hem andere taken dan de gemiddelde personeelsfunctionaris of HR-adviseur. ‘Die zit behalve op de dagelijkse gang van zaken meer op strategisch personeelsmanagement, ontwikkeling binnen teams, ondersteuning van het management. Als recruiters adviseren en begeleiden wij het management met het formuleren van de juiste vraag: wat voor iemand zoek je?’

Tandartsbezoek

Van de Haar vergelijkt recruitment met tandartsbezoek. ‘Je kunt beter niet wachten tot je kiespijn krijgt. Je moet zien te voorkomen dat je gaatjes krijgt. Bij moeilijk te vervullen functies houd je continu de markt in de gaten om te kijken welke kansen zich voordoen.

'We zijn net een datingsite. Je moet elkaar aanspreken, interessant vinden, in gesprek gaan.’

Datingsite

De ouderwetse personeelsadvertentie werkt volgens Van de Haar niet meer. ‘Die kwam meestal niet verder dan een korte samenvatting. Dit zijn wij, dit zoeken we. En als je het leuk vindt, schrijf ons dan een brief. Op de huidige arbeidsmarkt zijn beide kanten op zoek naar een match. Het proces lijkt meer op het vinden van de ideale relatie. Dus we zijn net een datingsite. Je moet elkaar aanspreken, interessant vinden, in gesprek gaan.’

Jobplatform

De software van een zogeheten applicant tracking system ondersteunt in Haarlemmermeer het recruitmentteam. ‘Alle kandidaten volgen we procesmatig, van gesprekken tot en met het aannemen. In dat systeem publiceren wij ook onze vacatures, die geautomatiseerd op onze website komen.’ Wordt een vacature vrijgegeven, dan staat die binnen een half uur op de eigen website, die een eigen jobplatform heeft. De vacatures gaan door naar andere wervingsplatforms en er wordt gebruik van de recruitment-faciliteiten van LinkedIn.

Vakspecialist

Het Oost-Gelderse Aalten, met ruim 27.000 inwoners, heeft niet de luxe van een gespecialiseerde recruiter binnenshuis, vertelt Bram Bouwman, directeur bedrijfsvoering. Maar hij ziet wel de voordelen van zo’n vakspecialist. ‘Op het moment dat je een vacature hebt binnen een specifiek beleidsterrein en een kleine vijver om uit te vissen, kun je gerichter op zoek gaan’, denkt hij.

Oncollegiaal

Als kleine gemeente heeft Aalten scrupules om zelf actief op zoek te gaan. ‘HR-adviseurs benaderen meestal geen mensen via LinkedIn of via hun netwerk. Zou een HR adviseur iemand met de gewenste functie en expertise in Winterswijk of Doetinchem bellen, dan voelt dat oncollegiaal en niet prettig. In de regio hebben we die afspraak ook, dat we elkaars mensen niet actief benaderen. Een recruiter heeft meer vrijheid om iemand te polsen, zonder dat het  meteen hoeft te betekenen dat die iemand wil kapen. Vanuit dat oogpunt snap ik wel dat gemeenten gebruikmaken van de diensten van een recruiter.’

Lees het hele verhaal deze week in BB17 (inlog).  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Richting 2040 e.l. wordt de arbeidsmarkt steeds krapper, dus ook die voor de Overheid.
Oplossingen voor dit vraagstuk zijn (in willekeurige volgorde):
-innovatie (AI, robotisering, optimalisering digitalisering en communicatie van en tussen de Overheid zelf en richting de burgers).
-veel meer nadruk op deregulering en minder complexiteit in de regelgeving.
-méér werken (waar mogelijk toeslagen koppelen aan het aantal gewerkte uren, waar nodig verhogen van het aantal arbeidsuren tegen meer loon, zoveel als mogelijk flexibilisering bij langer doorwerken, arbeidsdiscriminatie streng(er) bestraffen, vaststellen van een minimum aantal werkjaren voorafgaande aan pensioenering e.d.)
-optimaliseren uitruilmogelijkheden van werknemers binnen beschikbare organisaties.

Advertentie