Afschaffen ambtenarenstatus kan 2,5 jaar duren
Het afschaffen van de ambtenarenstatus, waar de Kamer volgende week over stemt, kan wel 2,5 jaar duren, meent minister Ronald Plasterk.
Het afschaffen van de ambtenarenstatus kan nog wel 2,5 jaar duren, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Op 28 januari stemt de Tweede Kamer over het voorstel voor de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Deze wet moet een einde maken aan de speciale ambtenarenstatus.
Initiatiefwetsvoorstel
Weg met de speciale ambtenarenechter, de speciale aanstellingsregelingen en allerhande beroepsmogelijkheden bij de rechter wanneer je het niet eens bent met je functioneringsgesprek of met ontslag. CDA en D66 willen met een initiatiefwetsvoorstel de rechtspositie van ambtenaren zo veel mogelijk in overeenstemming brengen met die van andere werknemers. Op 28 januari stemt de Kamer over het wetsvoorstel.
Geen bijzondere positie meer
De ambtenarenstatus moet verdwijnen, vinden D66 en CDA. De partijen kwamen al in 2010 met een wetsvoorstel om dat te realiseren. Volgens deze partijen is de historisch gegroeide bijzondere positie van ambtenaren in de afgelopen jaren steeds verder toegegroeid naar die van gewone werknemers. Eddy van Hijum (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) willen met hun initiatiefvoorstel de rechtspositie van ambtenaren verder harmoniseren met die van andere werknemers.
Extra bescherming blijft nodig
In hun voorstel blijft de ambtelijke status bestaan, maar wordt het burgerlijk arbeidsrecht op ambtenaren van toepassing verklaard. Critici van het afschaffen van de speciale ambtenarenstatus wijzen er op dat ambtenaren extra bescherming nodig hebben ten opzichte van reguliere werknemers om hun onafhankelijkheid te waarborgen. Ambtenaren moeten immers het publiek belang dienen en niet het belang van een bepaalde politicus. Dat maakt hen kwetsbaar en de speciale status zou hen tegen willekeur moeten beschermen.
Meer ruimte voor flexibiliteit
De indieners vinden dat geen reden om de status te handhaven. Ook gewone werknemers worden beschermd tegen onredelijkheid en willekeur van hun werkgever, stelt Van Hijum. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is voorstander van het afschaffen van de ambtenarenstatus. De VNG is ervan overtuigd dat het afschaffen van de ambtenarenstatus meer ruimte biedt aan gemeenten voor het voeren van een meer concurrerend en eigentijds personeelsbeleid. De mobiliteit en flexibiliteit op de arbeidsmarkt zullen toenemen en overstappen tussen markt en overheid wordt gemakkelijker.
Uitzonderingen
Het wetsvoorstel betreft niet alle ambtenaren. Bepaalde groepen, zoals rechters en militairen, worden uitgezonderd. De ChristenUnie wil ook politieambtenaren uitzonderen, maar de indieners willen het aantal uitzonderingen zo beperkt mogelijk houden.
Veel regels aangepast
Dat het beëindigen van de ambtenarenstatus niet voor 2017 zal lukken, komt volgens minister Plasterk doordat er veel regelingen moeten worden aangepast. Zo moet er regelgeving komen voor de groepen die van de nieuwe wet worden uitgezonderd en is de nodige opleiding en scholing nodig.
Reacties: 42
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
1, de overheid is een volstrekt onaantrekeklijke werkgever nu, met die rigide CAO-bepalingen en ouderwetse periodieke verhogingen. Door te normaliseren creëer je een gelijk speelveld en kan de overheid mensen aantrekken, die er nu niet aan denken om binnen die vastgeroeste kaders te werken;
anderzijds maak je het aantrekkelijker voor ambtenaren die een andere baan zoeken om ook eens bij het bedrijfsleven te kijken. Dat is goed voor hen maar ook voor de overheid, die nu vol zit met verzuurde typetjes die hun tijd uitzitten omdat ze hun werkgever niet durven verlaten..
2. ja, daar hoort een marktconform salaris bij. Natuurlijk en terecht! Anders kan de overheid die concurrentie niet aan. Reken je alleen niet rijk. Voor veel mensen in de lagere schalen bij de overheid, -en dat is de meerderheid - levert dit niet meteen voordeel op, bij hogere functies wel. Bij managementfuncties is het weer wat onduidelijk. Bij het bedrijfsleven wordt van directeuren immers gevraagd om waarde te creëren. Anders vliegen ze eruit. Bij de overheid bestaat het hogere management vaak uit vergrote ego;'s, die mooi weer willen spelen en ongestoord hun gang kunnen gaan, want ze worden toch niet afgerekend op bedrijfsresultaten.
3. Het eeuwige argument van politieke willekeur snijdt geen hout. Veel ambtenaren durven uberhaupt niet hun wethouder tegen te spreken. Maar los nog daarvan: ook in het bedrijfsleven heb je rekening te houden met de mening van de directie c.s.
4. Het levert natuurlijk vaak een voordeel op wanneer je bij een aanstelling kan gaan onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden in plaats van noodgedwongen (want eenzijdige aanstelling) akkoord te gaan met het standaard-aanbod. Dan kan je die voorwaarden ook meer laten passen bij jouw persoonlijke situatie.
En wie weet, wordt eht ambtenaren bashen ook minder als de ambtenaar een vergelijkbare werknemer wordt....
- ww
- 13e maand
- 2% jaarlijks
- bonussen
- leaseauto
- goedkope hypotheek
- en misschien kan hoofd financien wat creatief met de rekenrente omgaan en anders mss een rabo man inhuren
De vraag: Wat wilt u wethouder zal eerder bij mij opkomen.
In ieder geval zal het salaris meer marktconform moeten gaan worden als compensatie voor het verlies van deze status. En het zal eindelijk een afgelopen moeten zijn met dat gegraai in onze pensioenpot bij het ABP!
De personen die dit wetsvoorstel indienen weten niet waarmee ze bezig zijn. Een ambtenaar is helemaal niet zo goed beschermd. Ontslagen kan hij makkelijk worden het zijn juist die beroepsgroepn (OM en rechters) die een aanstelling voor het leven krijgen. Daar moet naar gekeken worden. En geldt dit ook voor de superambtenaar W.A?
Wat is de kosten baten analyse hiervan: wat kost deze verandering en wat levert het uiteindelijk op. Als we die vragen hebben beantwoord. Neem dan een gefundeerde keuze. Niet veranderen om het veranderen maar om echts iets van waarde te bewerkstelligen.
Dan is de nawettelijke regeling voor deze groep een zegen uit de hemel.
Laten we elkaar niet voor de gek houden. Velen zullen nauwelijks aan een baan komen als het zo gesteld is met de arbeidsmarkt.
- recht hebben hun eigen mening te vertileren waar en wanneer ze willen (dus geen politiemensen ontslaan vanwege een tweet !!)
- Bijbaantjes mogen nemen waar en wanneer ze willen (coffeeshop bijvoorbeeld)
- In hun blote kont op internet mogen staan als ze dat in hun vrije tijd willen.
- politieke uitspraken (in de pers) mogen doen die in gaan tegen de heersende politieke opninie binnen een raad of college.
M.a.w. geen ambternarenstatus, dan ook geen belerende, muilkorvende, tuttige regels over integriteit en 'behoorlijk' gedrag. Alles is dan geoorloofd, mits passend binnen de algemene wettelijke kaders die voor alle werknemers gelden.
Dat wordt leuk !!! Ambtnaren die hun bestuurders in de pers publiekelijk afvallen op basis van ijzersterke inhoudelijke argumenten !!
Ik denk het niet, net zoals de mogelijkheid om politiek actief te worden in de gemeente waarvoor je werkt.
We krijgen van D66, het CDA en de VNG wel de lasten maar niet de lusten.
aangepast worden. De ambtenaren moeten ook
een bijdrage leveren aan de economische
crisis.
Wat verandert deze wet aan de (aan)sturing binnen de overheid? Niets. Dat probleem kan de Tweede Kamer niet oplossen, dat moet de ambtelijke organisatie zelf doen. Aan de slag dus, of die wet er nu komt of niet:-).
En Kees, leveren wij geen bijdrage aan de oplossing van de economische crisis?
Tja, ben het met Bert eens, als de ambtenaren status wordt aangeschaft geef de ambtenaar dan ook een extra portie vrijheid die zij nu missen. Een ambtenaar is links of rechts om nu eenmaal geen gewone werknemer en zal dat gezien het dienen van de publieke taak ook nooit worden.
Volstrekt logisch. de afgelopen jaren is de werkgever immers ook steeds meer geharmoniseerd met die van het bedrijfsleven: corruptie, vriendjespolitiek, waan van de dag, financieel eigenbelang, schofferen en uitbuiten van werknemers etc. De ambtenarenstatus staat deze ontwikkelingen in de weg, dus ook die moet wijken....
Maar... hun status aparte compenseert dat, aldus de regering.
Nu wordt die aparte status opgeheven.
De ambtenaar staat met lege handen....
En voor de overheden: iedereen krijgt het personeel dat ze verdient. En wie voor een dup op de eerste rang wil zitten...
Ware er geen crisis ? Dan was dit niet aan de orde gekomen. En daarbij, de ambtenarenstatus is er niet zomaar. Denk daar ook eens aan. Straks gaat men de buurman/vrouw nog aanklagen omdat zij een tientje per maand meer verdienen- of 1 a 2 dagen per jaar meer vakantie hebben, bah, wat een rotwereld.
Laat de ambtenaren met rust. Rotte appels in ambtenarenkorpsen daargelaten, doen zij belangrijk werk, dat die status 100% rechtvaardigt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Flipper