Advertentie
carrière / Nieuws

Generatiepact-regeling toch geen effect op pensioen

Het blijkt dat er toch geen pensioenkorting plaatsvindt bij ambtenaren die gebruik maken van het Generatiepact en vroegpensioen in combinatie. Tientallen gemeenteambtenaren van Den Haag waren hier bang voor.

17 januari 2017

Goed nieuws voor ambtenaren die meedoen aan het Generatiepact en ook vroegpensioen hebben. Volgens minister Asscher heeft deze combinatie geen gevolg voor de pensioenopbouw. Onlangs ontstond er onrust onder tientallen ambtenaren van de gemeente Den Haag. Zij kregen te horen dat ze op hun pensioen zouden worden gekort omdat de regels verkeerd geïnterpreteerd zouden zijn. De angst speelde dat dit voor veel meer ambtenaren in Nederland zou gelden. Met de brief van de minister is de onzekerheid nu weggenomen.

Misverstand
De gemeente Den Haag kwam in eerste instantie in een kwaad daglicht toen de ophef over het vroegpensioen eind vorig jaar ontstond.  De oorzaak zou bij een misverstand tussen de gemeente en het pensioenfonds ABP liggen. Extra pijnlijk, omdat Den Haag de eerste gemeente was die het Generatiepact invoerde en een voorbeeld voor andere gemeenten. De wethouder is dus opgelucht over het nieuws.  ‘Ik ben enorm blij met de brief van minister Asscher. Hiermee is een eind gekomen aan een periode van onzekerheid voor 90 van onze medewerkers. Ik ben dan ook verheugd over het feit dat de minister maatregelen heeft getroffen en dit probleem heeft weten op te lossen’, aldus wethouder Baldewsingh.


Boosheid 

De mededeling van de Belastingdienst dat deelnemers aan het generatiepact met vroegpensioen minder pensioen opbouwen leidde tot onrust en soms boosheid onder de ambtenaren die het aanging. Het zou een fikse vermindering van hun pensioen tot gevolg hebben, voor sommigen zo’n 100 euro per maand, zo was de boodschap, terwijl ze dat niet wisten toen ze de regelingen afsloten. Ook het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) stond al klaar om het reeds uitgekeerde pensioen terug te vragen. ‘Als de verrekening niet nu plaats zou vinden, krijgen de betrokken deelnemers nu te maken met een fiscale naheffing,’ aldus de woordvoerder in november vorig jaar.
 
Jong bloed 

Het Generatiepact is een afspraak tussen werkgever en werknemer met als doel om de gemiddelde leeftijd van het gemeentehuis naar beneden te brengen. Oudere ambtenaren kunnen ervoor kiezen wat minder te gaan werken. De organisatie kan hierdoor besparen op loonkosten en investeren in jong bloed. De gemeente compenseert een deel van de uren die deze mensen inleveren.  Een populaire vorm is de 60-80-100-manier. Hierbij werkt de ambtenaar nog maar 60 procent in tijd voor 80 procent salaris met 100 procent pensioenopbouw. Maar er zijn ook opties om het salaris tot 100 procent aan te vullen met het ABP Keuzepensioen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
Verdeel de arbeid zo dat iedereen kan werken.

De 5-urige werkdag is nog steeds niet ingevoerd.

Was al in de jaren 70 een wens van de Aktiegroep

Man-Vrouw-Maatschappij.

Laat iedereen zelf kiezen hoe men wil werken dat voorkomt een hoop zieken en extra lasten voor de werkgever.

Ook ouderen die dat willen moeten met een goede regeling van de belastingdienst kunnen blijven werken.

Het CBS verwacht in 2040 pensioengerechtigde leeftijd 69 en 6 maanden, dan mag men daar nu al voor gaan denken.
H. Wiersma / gepens.
1. De politiek zou veel meer behoren te streven en regelingen moeten bedenken voor een eerlijker verdeling van de beschikbare hoeveelheid arbeid. Denk ook aan arbeidsplaatsen die in de (nabije) toekomst op het spel staan t.g.v. automatisering/computerisering, robotisering).

2. Flexibilisering van de AOW en AOW-leeftijd vanaf 65 jaar zou een veel betere methode zijn dan de huidige situatie met oplopende AOW-leeftijden en AOW/pensioengaten. Biedt mensen die langer willen/kunnen doorwerken een hogere AOW.



Advertentie