Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren ontdekken LinkedIn als werkplek

LinkedIn wordt niet alleen maar als cv en contactenlijst gebruikt, steeds vaker worden er ook projecten in opgezet. Deskundigen worden bijvoorbeeld gemakkelijk wereldwijd in besloten groepen uitgenodigd op hun functie.

10 mei 2014

De tijd dat het zakelijke sociale medium LinkedIn uitsluitend als digitaal cv werd gebruikt is al een poosje voorbij. Steeds meer overheidsprofessionals gebruiken de netwerksite bij hun dagelijkse werk. Om kennis uit te wisselen, als klankbord en als digitale werkplek. In het enorme spectrum van verschillende openbare-, besloten- en subgroepen zoeken vakgenoten elkaar op en worden er zelfs complete projecten opgezet.

Goedkope oplossing

De Nederland-Wereldbank Water Partnership, een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZK), vindt bijvoorbeeld vrijwel volledig plaats op een besloten LinkedIn-groep. Hier worden wereldwijd interessante deelnemers op hun functie voor uitgenodigd. Alle projectstukken en documenten zijn er toegankelijk via Dropbox (dienst voor online opslaan bestanden). Voor BZK is het niet alleen een effectieve, maar ook een goedkope oplossing. Voorheen ging het ministerie voor input en lobby namelijk apart bij de individuele organisaties langs.

Sfeer

Marloes Pomp van het bureau Digital Action traint ambtenaren in digitaal werken en was bij dit project betrokken. Ze is erg enthousiast over dit gebruik van LinkedIn dat ze een ‘samenwerkingsruimte’ noemt. ‘Het levert bij de juiste inzet tijdwinst op, bespaart kosten en het verhoogt de kwaliteit van je project. Immers, je betrekt gemakkelijk experts van over de hele wereld bij je project. Overigens is de sfeer vaak ook veel leuker dan wanneer je alleen communiceert via de mail. Bij individueel mailverkeer kan het nog wel eens vinnig worden, wanneer je met een groep communiceert ben je toch wat vriendelijker.’


Informeel reageren

Derk Moor is woordvoerder van Ank Bijleveld, Commissaris van de Koning van Overijssel, en een frequent LinkedIn-gebruiker. ‘Ik kijk er zeker vijf à zes keer per dag op. Ik werk namelijk voor een hele actieve commissaris die vaak bezoeken aflegt en die bereid ik inhoudelijk voor. Daarvoor zoek ik op LinkedIn naar de juiste personen en benader ze direct. Mijn ervaring is dat mensen veel sneller en informeler reageren dan wanneer je dat via de mail doet.’


Algemene ontwikkeling

En Moor is niet de enige overheidsdienaar die handig gebruik maakt van het sociale netwerk. Een oproepje op de LinkedIn-groep van Binnenlands Bestuur en op @BBnieuws leverde de volgende reacties op: Frank Galesloot, controller bij de gemeente Deventer: ‘Ik volg diverse discussiegroepen en kan dan snel op veel vakgebieden verschillende invalshoeken zien. Nuttig voor controller.’  Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio (EDR) zegt: ‘Kennissen zijn belangrijker dan kennis, want zij brengen je op LinkedIn snel naar kennis en ervaring.’ Burgemeester Michael Sijbom van de gemeente Losser reageert via twitter: ‘Ik gebruik LinkedIn om duidelijk te maken wat ik allemaal doe en kijk regelmatig wat er gedeeld wordt. (…) en als ik namen van mensen hoor of lees zoek ik ze op LinkedIn op. (…) Ik neem veel info tot me en doe er soms iets mee. Netwerk is breder dan bestuurders dus ook algemene ontwikkeling.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
"Bij individueel mailverkeer kan het nog wel eens vinnig worden"....



Wat is dat toch voor een merkwaardige fixatie de laatste tijd op mailverkeer? Jarenlang ging alles goed, maar de laatste maanden/jaar kan e-mail geen goed meer doen. Ik weet niet waar het aan ligt, ik heb nergens problemen mee. Het vergt enige discipline om met e-mail om te gaan, maar dt vroeg papierpost ook, en dat vraagt LinkedIn en de rest van die hippe rimram ook.



D'r zal wel weer de één of andere consultant wat moeten bijverdienen.....
max / jonge ambtenaar
Ook ik verbaas me over de manier waarop over email gesproken wordt terwijl het de gemeente helpt gericht te communiceren met een inwoner en andersom. Een paar mensen die zelf de hele dag op twitter of linkedin vooral "zenden" lijken ons nu zo ver te willen krijgen te stoppen met email. Alles wat té overdadig wordt gebruikt is niet goed, leren er goed mee om te gaan is het belangrijkst. En daarvoor hebben we geen consultants nodig: wij jonge ambtenaren maar ook de meer ervaren ambtenaren die open staan voor samenwerking en ontwikkeling hebben dergelijke hypes niet nodig. Gelukkig ontdekken we dat steeds meer met elkaar. Dus WQC ipv WQE! En ja, linkedin is prima, maar welk social netwerk je ook gebruikt: maak goede afspraken en leer ermee om te gaan.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
...en wat een geweldige gratis reclame voor LinkedIn !!
Ella / Beleidsmedewerker
Volgens mij is het een van de middelen die je kan helpen bij het bereiken van een doel. Het is natuurlijk geen doel op zich. Dat zeggen alleen mensen die denken dat nieuwe media een hype zijn. Jammer en kortzichtig.
chris vd ven / Inforamatie-medewerker
Niets nieuws. Ik gebruik Linkedin al sinds 2010. Vooral voor ervaring-uitwisseling op nieuwe beleidsterreinen, zeer nuttig (in casu de BAG). Het is wel belangrijk dat er een soort discussieleider, die soms de klap op vuurpijl geeft. Mensen moet er ook wel wat kunnen halen. Voor de ongeveer 400 gemeenten een kans om niet zelf het wiel hoeven uit te vinden...
Erwin van de Pol / adviseur
Toch valt het op dat veel ambtenaren met hun privé mailadres op LinkedIn zitten, alsof het iets privé's is. Was laatst bij een gemeente waar mensen bestraffend werden aangesproken als ze op LinkedIn zaten, alsof ze daar iets anders deden dan kennis delen en verzamelen over hun vakgebied. In een kennisintensieve organisatie als een gemeente een uiterst merkwaardige managementreactie. En ervaringen uitwisselen van zaken die ook bij circa 400 andere organisaties plaats vinden, wat kan daar mis mee zijn?
gerrie
Je moet ongans weinig te doen hebben om actief te zijn op asociale media.
Robert E Mes / voormalig sr. communicatie adviseur bedrijven Belastingdienst
Geweldig medium dat door mij jaren geleden al is 'ontdekt' en intensief gebruikt om kennis te delen.
Jacques Smeets / gepensioneerd politieambtenaar
Dit artikel roept bij mij associaties op met het gedrag van gebruikers van social media. De e-mail uitwisseling tussen de partijen zit hier in besloten. Ik schreef er 'n tijdje geleden een column over met als titel: De digitale werkplek.



http://www.deblauwediender.nl/v3/columns/113-ded …

Mark
het einde voor pleio zo te lezen... gelukkig wat mij betreft
Advertentie